Ogen laten laseren: 4 technieken

Ogen laten laseren: 4 technieken Mensen die genoeg hebben van hun bril kunnen hun ogen laten laseren. Het laseren van ogen kan op verschillende manieren. Wie overigens maar weinig sterkte nodig heeft, kan bi het laseren van zijnogen niet rekenen op een goede uitkomst, want er blijft altijd een percentage over dat niet bij te stellen is. In dat geval zijn er echter nog wel heel veel andere mogelijkheden om zonder bril door het leven te gaan. Zelfs als iemand alleen een leesbril draagt. Alles over het laseren van ogen.

Lasertechnieken: 4 methoden

Er zijn 4 lasertechnieken met alle vier hun specifieke behandelmethode. Het is dus goed dat mensen zich daar in verdiepen voordat ze besluiten over te gaan tot behandeling. De 4 technieken zijn:
  1. Lasek
  2. Lasik
  3. Epilasik
  4. IntraCor (speciaal voor mensen met een leesbril)

Wat gebeurt er bij het laseren van ogen?

Bij het laseren van ogen worden met een laserstraal de onregelmatigheden in het hoornvlies hersteld. Daardoor krijgt dit hoornvlies weer de kromming die het zou moeten hebben. Er kan overigens pas gelaserd worden als de buitenste laag van het oog (de epitheellaag) is gepasseerd. De collageenlaag eronder namelijk is de laag die behandeld moet worden. Er zijn verschillende manieren om in die collageenlaag te komen. Het hangt af van iemand ogen welke methode het best gebruikt kan worden.

Lasik is erg populair

De meeste mensen worden overigens met de Lasikmethode behandeld. Daarbij wordt een dun flapje in het hoornvlies gemaakt, dat wordt naar buiten geklapt en dan kan er behandeld worden. De operatie duurt een paar minuten, is pijnloos en volgens de instituten die zich hier mee bezig houden duurt het daarna maar een uur of 4 dat de ogen prikken. Mensen die de behandeling ondergaan kunnen vaak de volgende dag alweer goed zien. Lasik valt ook weer uiteen in verschillende methoden en het vaakst wordt dan gekozen voor Zyoptix. Met die behandelmethode kunnen de allerkleinste imperfecties worden verholpen. Mensen kunnen vaak na de behandeling beter zien dan met een bril of lenzen en ook het nachtzicht wordt vaak beter. Met andere laserbehandeling is dat vaak niet het geval.

Epi-Lasikbehandeling

Als iemands ogen niet in aanmerking komen voor de Lasik methode omdat de ogen bijvoorbeeld te droog zijn of mensen een dun hoornvlies hebben is er ook de Epi-Lasik. Bij deze behandeling wordt geen sneetje gemaakt in de diepste laag van het hoornvlies. IN plaats daarvan wordt de bovenste laag van het hoornvlies gelaserd. Mensen die veel bewegen en bijvoorbeeld aan vechtsport doen lopen daardoor ook niet het risico dat het flapje losschiet en schade veroorzaakt. Dit is een heel veilge behandeling, maar de ogen blijven een aantal dagen vrij pijnlij. Ook duurt het vaak meer dan een week voordat het zicht weer goed is.

Welke ogen zijn geschikt voor laseren?

Niet ieder oog leent zich voor een laserbehandeling. Daarom wijst onderzoek vooraf uit of het mogelijk is of niet en welke methode geschikt is. Iemand die zijn ogen wil laten laseren moet ouder zijn dan 18 jaar. Ook mag de oogafwijking niet sterker zijn dan - 8 of + 4. Het hoornvlies mag verder niet te dun zijn en de ogen niet heel erg droog. De ogen mogen in twee jaar niet meer dan 0,5 punt achteruit zijn gegaan.

Ogen niet geschikt voor laseren: wat dan?

Naast laseren zijn er andere mogelijkheden om de bril of lenzen voorwel te zeggen. Die zijn er niet alleen voor mensen waarbij de ogen niet geschikt zijn voor de methode, maar ook bij hogere waarden dan +8 of -4. Een van die methoden is ExtraLens implantatie. Daarbij wordt een ExtraLens voor de eigen lens en achter de iris geplaats. Daarvoor wordt een incisie gemaakt van 2,2 millimeter.

Conductieve keratoplastiek

Mensen die alleen een leesbril hebben, kunnen met conductieve keratoplastiek weer zonder dat voorwerp. Ook daarbij wordt het hoornvlies hersteld door dat zich ringen in het hoornvlies vormen waardoor dit samentrekt en daardoor bolt het op. Dit corrigeert de gezichtsscherpte.

IntraCOR

Binnenkort is er ook een andere lasertechniek om de leesbril overbodig te maken. Dit is IntraCor. Deze behandeling lasert direct het hoornvlies, zonder de bovenste laag te verwijderen. (Ook geen kans op infecties). Ook daarbij worden ringen gemaakt in het hoornvlies waardoor het de juiste bolling weer krijgt en mensen gewoon weer kunnen zien.

Bijziend: niet in de verte kunnen kijken

Iemand die moeite heeft met het scherp kijken in de verte kan ook gebruik maken van Replacelens implantaties. Met deze ingreep wordt eerst de eigen lens weggehaald door een klein sneetje te maken. Daarna wordt de ReplaceLens geplaatst. Het zicht is al na een aantal dagen beter.

Implantlenzen blijven goed

Implantlenzen zorgen ervoor dat iemand altijd goed kan blijven zien, dit in tegenstelling tot natuurlijke lenzen. De ogen van mensen gaan bij het ouder worden altijd achteruit.

Kliniek zoeken voor laseren of implantlens

Bij het uitzoeken van een goede kliniek voor het laseren van de ogen of het inzetten van een implantaat is het belangrijk om eentje te kiezen die is geregistreerd bij het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Vraag bovendien of ze veel ervaring hebben met lens- of brilvervangende operaties. Ook belangrijk zijn de certificeringen door het instituut KIWA. Ogen kunnen ook in het buitenland worden gelaserd, maar daar spelen de taalbarrière vaak een probleem. Ook is de nazorg moeilijk als iemand als weer in Nederland verblijft.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ogen laseren met de LASIK methodeOgen laseren met de LASIK methodeOgen laseren is een uitkomst voor vrijwel iedereen die een bril of lenzen draagt. Velen laten zich echter niet weerhoude…
Ogen laseren zonder risicoOgen laseren zonder risicoOgen laseren geeft je in seconden weer 100 % gezichtsscherpte terug, althans dat belooft Lasik, de techniek voor ooglase…
Ooglaseren, hoe gaat dat en wat is de veiligste behandeling?Ooglaseren, hoe gaat dat en wat is de veiligste behandeling?Ooglaseren bestaat sinds de jaren tachtig en de technieken zijn sindsdien alleen maar verbetert. Ogen laten laseren is e…

Wat wordt verstaan onder stemmingswisselingen?Wat wordt verstaan onder stemmingswisselingen?Stemmingswisselingen kennen we van mensen die het ene moment heel vrolijk kunnen zijn en het andere neerslachtig. Ogensc…
Wisselwerkingen van medicijnen niet zonder risicoWisselwerkingen van medicijnen niet zonder risicoOver de risico’s van de wisselwerkingen tussen verschillende medicijnen is over het algemeen minder bekend dan over de s…
Bronnen en referenties
  • Santé
  • FYEO
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.