BPA/bisphenol A is een gevaar voor de gezondheid

BPA/bisphenol A is een gevaar voor de gezondheid Alweer een waarschuwing tegen een chemische grondstof die we eigenlijk bijna niet kunnen vermijden. Hoe kunnen we ons daartegen wapenen? Het lijkt bijna niet te doen want BPA ofwel Bisfenol A zit in zoveel voedingsverpakkingen dat het bijna ondoenbaar lijkt. En toch is het belangrijk dat u weet wat BPA is en wat de gevolgen kunnen zijn en wat u er aan kunt doen om blootstelling hieraan voor u en uw kinderen zoveel mogelijk te vermijden.

Wat is BPA?

BPA is een chemische grondstof voor kunststof verpakkingen die al jaren de aandacht heeft. In een radio uitzending van radio 1, daterend van september 2008, werd al gesproken over het feit dat we gerust 'bijzonder verontrust' mochten zijn over het gebruik en de verwerking van deze stof in allerlei kunststof verpakkingsmaterialen.

Het onderwerp kwam naar boven door een publicatie in een gerenommeerd Amerikaans tijdschrift ‘JAMA’.
Ook toen al, in 2008, was het zo dat ondanks er toch aan alle kanten bewijs was dat BPA een aanslag op de gezondheid is, het ook weer werd tegengesproken door de EFSA (een Europese voedselautoriteit) die ons zei dat er helemaal geen reden tot verontrusting was.

Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie in Utrecht op dat moment, vertelde ons toen al dat we de waarschuwing dmv uitslagen uit onderzoeken en gepubliceerd in een hoog aangeschreven Amerikaans wetenschappelijk blad ‘zeer serieus’ moesten nemen. Dit ‘topblad’ staat erom bekend dat het heel kritisch kijkt naar zijn wetenschappelijke publicaties voordat ze ook maar iets publiceren.

Waar zit Bisphenol A of kort gezegd ‘BPA’ in?

In allerlei verpakkingen zoals plastic flesjes met bronwater bijvoorbeeld, maar dus ook in die kleine handige plastic babyflesjes die zo gemakkelijk kunnen worden opgewarmd in de magnetron, in cd hoesjes en allerlei binnenranden van verpakkingsmaterialen zoals bij pakken melk. Maar ook bijvoorbeeld de magnetron geschikte verpakkingen, zodat je het voedsel zo kunt opwarmen, de binnenkant van conserven blikken die van een kunstof coating (epoxyharsen) voorzien worden. Dit is vooral gevonden in blikken soep, maar ook in blikjes bier en limonade. Je vindt het zelfs terug in de witte vullingen voor je kiezen, kranteninkt en op kassabonnetjes.

Wat doet BPA?

Wanneer voeding of drank verpakt is in een kunststof waarin BPA is verwerkt , dan trekt (lekt) het langzaam in de voeding. De mens krijgt het op die manier dan binnen. Één van de effecten kan zijn dat het een negatief effect heeft op de voortplanting omdat de stof heel veel weg heeft van oestrogeen. Buiten dat, kan het ook hart- en vaatziektes veroorzaken, diabetes en leverschade.

Toen al, in 2008 gaven deze studies al meer dan genoeg reden om mensen te waarschuwen tegen gebruik van plastic flesjes met babyvoeding. Er werd toen nog uitgezocht of het zo was dat de hoogte van aanwezigheid van BPA groot genoeg was om werkelijk schade aan het menselijk lichaam toe te brengen. Inmiddels zijn er in de tijd die voorbij is gegaan al vele waarschuwingen en studies en artikelen geweest die ons met regelmaat wijzen op de gevaren van plastic waarin BPA zit. Met name voor babyflesjes is deze waarschuwing dringend! Maar nog steeds lijkt het tot veel mensen niet echt door te dringen.

BPA ofwel bisfenol A…

Het is overal om ons heen. Het is als het ware dat we erin wentelen. En dat is ook niet zo vreemd als je nagaat dat het één van de meest geproduceerde chemicaliën van de wereld is. In 2004 was dat al 3 miljard kilo. Natuurlijk hoor ik iedereen al zeggen ‘Kunnen we dat nu ook al niet meer nemen? Ja hoor! Wat een onzin’. Ja, dat kan, inderdaad. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen lichaam, maar zoveel mogelijk informatie geven is gewoon een must voor de bewuste mens. En bedenk goed: De voedingsmiddelen industrie wil verkopen en dat is het enige wat er toe doet.

Wat kun je er aan doen?

Ja, want na deze informatie wil je natuurlijk weten ‘wat kun je er dan tegen doen om vergiftiging van BPA te voorkomen?’ Het is geen ingrediënt dus het staat ook niet op de verpakking zodat je het zou kunnen herkennen. Het zit juist ‘in’ de verpakking en het lekt door naar het voedsel of drinken dat er in zit. Én wat het dan nog erger maakt is als je het verwarmt. Of, als het bijvoorbeeld in de auto ligt en verwarmd wordt door de zon. Zoals een flesje frisdrank. Of, een babyflesje dat in de magnetron wordt verwarmd.

Tips.

  • Zo weinig mogelijk uit blik kopen. Neem daarvoor als het niet mogelijk is om vers te kopen dan groenten en fruit of andere voedingsmiddelen in een glazen pot.
  • Gebruik geen kunststofflesjes. Koop als het mogelijk is producten die in glazen flessen zit.
  • Vul nooit voor de tweede keer een kunststof flesje opnieuw. Gebruik een RVS drinkbeker of beker.
  • Koop zeker voor je baby BPA vrije flesjes en spenen, bordjes en schaaltjes.
  • Vul nooit je beker of fles met water uit een watercooler op je werk of in een algemene ruimte. Vooral watercoolers zit BPA dat gelekt heeft in het water.
  • Wanneer je voedsel verwarmt in de magnetron gebruik daarvoor dan altijd glazen bekers of schalen.

Het lijkt misschien onhaalbaar en het is ook zeker moeilijk. Maar wanneer je er aan doet wat je kúnt doen, dan ben je in ieder geval op de goede weg. En voor pasgeboren baby's en kleine kinderen kan niets te moeilijk zijn.
© 2010 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gevaren van polycarbonaatDe gevaren van polycarbonaatPolycarbonaat is een veel gebruikte plasticsoort. Omdat polycarbonaat wordt gemaakt van diolen, waaronder vaak bisfenol…
Zelfgemaakte babyvoedingZelfgemaakte babyvoedingDe behoefte aan voedingsmiddelen uit borstvoeding kan maar tot een aantal maanden worden voldaan. Daarna ontwikkelen bab…
Schadelijke stof bisfenol A zit overal inSchadelijke stof bisfenol A zit overal inBisfenol A is een schadelijk en chemisch stofje waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord. Het zit echter bij i…
Minder verpakkingen verspillenMinder verpakkingen verspillenVrijwel alle producten die tegenwoordig gekocht worden door consumenten zijn verpakt in plastic, glas, papier of een and…

Hypersomnie - overmatig slapenHypersomnie - overmatig slapenHypersomnie of overmatig slapen is een van de kenmerken van atypische depressie. Lees hier meer over hoe het wordt vastg…
Wat wordt verstaan onder stemmingswisselingen?Wat wordt verstaan onder stemmingswisselingen?Stemmingswisselingen kennen we van mensen die het ene moment heel vrolijk kunnen zijn en het andere neerslachtig. Ogensc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • www.fonteine.com, www.greenjump.nl, www.evmi.nl, www.mercola.com
Reacties

Aad, 07-07-2015
Beste Lezer,
Zoals met veel artikelen wordt enorm veel geroepen en geschreven. Waar kan ik wetenschappelijke artikelen vinden omtrent bpa/bisphenol?
hr.gr.Aad Reactie infoteur, 08-07-2015
O.a dr. Yun-Chul Hong van Seoul National University College of Medicine. Maar je moet voor meer info gewoon even googlen.

Stephan B. Reisig, 03-01-2013
Tekst v/d Knorr site: "Trots presenteren wij: Knorr Braadstoom Geheimen. Deze smaakvolle ovengerechten worden bereid in een handige ovenzak, waarbij het stomen helpt de vitamines in de maaltijd te behouden. Zo zet je in een handomdraai een heerlijke maaltijd met super malse kip of vlees en heerlijke groenten op tafel." Deze 'handige ovenzak" wordt in de oven sterk verhit (!) = Komt er heel veel BPA in de heeeerlijke kip terecht! KNORR biedt gemak en zogenaamde gezòndheid aan = ERNSTIGE misleiding van de consument! Reactie infoteur, 03-01-2013
Mijn tanden gaat knarsen terwijl ik het lees. Erg is zoiets he? Het ergste vind ik dat het zo ontzettend moeilijk over te brengen is op de mensen om je heen die gewoon maar klakkeloos aannemen dat wanneer het ongezond zou zijn dat het dan wel verboden zou zijn. Ze lopen er met grote koeienogen in. Gelukkig weten wij beter.

Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 16-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.