BPA/bisphenol A is een gevaar voor de gezondheid
Alweer een waarschuwing tegen een chemische grondstof die we eigenlijk bijna niet kunnen vermijden. Hoe kunnen we ons daartegen wapenen? Het lijkt bijna niet te doen want BPA ofwel Bisfenol A zit in zoveel voedingsverpakkingen dat het bijna ondoenbaar lijkt. En toch is het belangrijk dat u weet wat BPA is en wat de gevolgen kunnen zijn en wat u er aan kunt doen om blootstelling hieraan voor u en uw kinderen zoveel mogelijk te vermijden.
Wat is BPA?
BPA is een chemische grondstof voor kunststof verpakkingen die al jaren de aandacht heeft. In een radio uitzending van radio 1, daterend van september 2008, werd al gesproken over het feit dat we gerust 'bijzonder verontrust' mochten zijn over het gebruik en de verwerking van deze stof in allerlei kunststof verpakkingsmaterialen.
Het onderwerp kwam naar boven door een publicatie in een gerenommeerd Amerikaans tijdschrift ‘JAMA’.
Ook toen al, in 2008, was het zo dat ondanks er toch aan alle kanten bewijs was dat BPA een aanslag op de gezondheid is, het ook weer werd tegengesproken door de EFSA (een Europese voedselautoriteit) die ons zei dat er helemaal geen reden tot verontrusting was.
Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie in Utrecht op dat moment, vertelde ons toen al dat we de waarschuwing dmv uitslagen uit onderzoeken en gepubliceerd in een hoog aangeschreven Amerikaans wetenschappelijk blad ‘zeer serieus’ moesten nemen. Dit ‘topblad’ staat erom bekend dat het heel kritisch kijkt naar zijn wetenschappelijke publicaties voordat ze ook maar iets publiceren.
Waar zit Bisphenol A of kort gezegd ‘BPA’ in?
In allerlei verpakkingen zoals plastic flesjes met bronwater bijvoorbeeld, maar dus ook in die kleine handige plastic babyflesjes die zo gemakkelijk kunnen worden opgewarmd in de magnetron, in cd hoesjes en allerlei binnenranden van verpakkingsmaterialen zoals bij pakken melk. Maar ook bijvoorbeeld de magnetron geschikte verpakkingen, zodat je het voedsel zo kunt opwarmen, de binnenkant van conserven blikken die van een kunstof coating (epoxyharsen) voorzien worden. Dit is vooral gevonden in blikken soep, maar ook in blikjes bier en limonade. Je vindt het zelfs terug in de witte vullingen voor je kiezen, kranteninkt en op kassabonnetjes.
Wat doet BPA?
Wanneer voeding of drank verpakt is in een kunststof waarin BPA is verwerkt , dan trekt (lekt) het langzaam in de voeding. De mens krijgt het op die manier dan binnen. Één van de effecten kan zijn dat het een negatief effect heeft op de voortplanting omdat de stof heel veel weg heeft van oestrogeen. Buiten dat, kan het ook hart- en vaatziektes veroorzaken, diabetes en leverschade.
Toen al, in 2008 gaven deze studies al meer dan genoeg reden om mensen te waarschuwen tegen gebruik van plastic flesjes met babyvoeding. Er werd toen nog uitgezocht of het zo was dat de hoogte van aanwezigheid van BPA groot genoeg was om werkelijk schade aan het menselijk lichaam toe te brengen. Inmiddels zijn er in de tijd die voorbij is gegaan al vele waarschuwingen en studies en artikelen geweest die ons met regelmaat wijzen op de gevaren van plastic waarin BPA zit. Met name voor babyflesjes is deze waarschuwing dringend! Maar nog steeds lijkt het tot veel mensen niet echt door te dringen.
BPA ofwel bisfenol A…
Het is overal om ons heen. Het is als het ware dat we erin wentelen. En dat is ook niet zo vreemd als je nagaat dat het één van de meest geproduceerde chemicaliën van de wereld is. In 2004 was dat al 3 miljard kilo. Natuurlijk hoor ik iedereen al zeggen ‘Kunnen we dat nu ook al niet meer nemen? Ja hoor! Wat een onzin’. Ja, dat kan, inderdaad. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen lichaam, maar zoveel mogelijk informatie geven is gewoon een must voor de bewuste mens. En bedenk goed: De voedingsmiddelen industrie wil verkopen en dat is het enige wat er toe doet.
Wat kun je er aan doen?
Ja, want na deze informatie wil je natuurlijk weten ‘wat kun je er dan tegen doen om vergiftiging van BPA te voorkomen?’ Het is geen ingrediënt dus het staat ook niet op de verpakking zodat je het zou kunnen herkennen. Het zit juist ‘in’ de verpakking en het lekt door naar het voedsel of drinken dat er in zit. Én wat het dan nog erger maakt is als je het verwarmt. Of, als het bijvoorbeeld in de auto ligt en verwarmd wordt door de zon. Zoals een flesje frisdrank. Of, een babyflesje dat in de magnetron wordt verwarmd.
Tips.
- Zo weinig mogelijk uit blik kopen. Neem daarvoor als het niet mogelijk is om vers te kopen dan groenten en fruit of andere voedingsmiddelen in een glazen pot.
- Gebruik geen kunststofflesjes. Koop als het mogelijk is producten die in glazen flessen zit.
- Vul nooit voor de tweede keer een kunststof flesje opnieuw. Gebruik een RVS drinkbeker of beker.
- Koop zeker voor je baby BPA vrije flesjes en spenen, bordjes en schaaltjes.
- Vul nooit je beker of fles met water uit een watercooler op je werk of in een algemene ruimte. Vooral watercoolers zit BPA dat gelekt heeft in het water.
- Wanneer je voedsel verwarmt in de magnetron gebruik daarvoor dan altijd glazen bekers of schalen.
Het lijkt misschien onhaalbaar en het is ook zeker moeilijk. Maar wanneer je er aan doet wat je kúnt doen, dan ben je in ieder geval op de goede weg. En voor pasgeboren baby's en kleine kinderen kan niets te moeilijk zijn.