Waarom te zout eten slecht voor je gezondheid is

Te veel zout in je eten is ongezond, we weten het allemaal. Maar zout heeft ook goede functies voor je lichaam. Zo wordt je er onder andere vrolijk van. Hoe zit dit allemaal?

Smaakmaker

Zout is vooral bekend als smaakmaker en smaakversterker in voedsel. Een aardappel smaakt zonder zout behoorlijk flauw. Zout zit ook in chips, kant en klaarmaaltijden, drop, koekjes en zo verder. In dit geval wordt zout gebruikt omdat andere stoffen te duur zijn.

Zout wordt ook gebruikt om voedsel langer te kunnen bewaren. Voor de uitvinding van de koel- en vrieskast, werd zout over vis en vlees gestrooid zodat het minder aan bederf onderhevig was.

6 gram per dag

Per dag heb je maar 6 gram zout nodig. Een gemiddelde Nederlander gebruikt per dag echter 10 tot 12 gram per dag. 75 procent van het zout dat we per dag binnenkrijgen, komt van bewerkte producten en 10 procent van natuurlijke dus onbewerkte producten. De overige 15 procenten voegen we zelf toe tijdens het koken en bakken. En dat is niet goed voor de gezondheid. 6 gram zout is een goede manier van eten. Een beetje zout eten is niet erg. Zout is namelijk belangrijk voor de zenuwprikkelingen vanuit je hersenen die weer opdracht geven aan onder andere spierbewegingen. Heb je helemaal geen zout in je lijf, dan kun je bijvoorbeeld je arm niet meer optillen. Ook speelt zout een rol bij de vochtbalans in je lichaam en bij het regelen van je bloeddruk.

Te veel is slecht

Te veel zout is een van de oorzaken van een te hoge bloeddruk. Heb je daar mee te maken, bekijk dan eens je dagelijkse zoutinname. Als je een beetje oplet, kun je je bloeddruk al snel verlagen. Te veel zout veroorzaakt ook oedeem. Bij oedeem heb je of te veel vocht in je lichaam of de verdeling van vocht is abnormaal. Door te veel vocht, krijg je ophopingen bijvoorbeeld bij je enkels. Als je te veel zout eet, krijg je dorst. Dat komt omdat zout door je nieren wordt gefilterd en vervolgens in je bloed terecht komt. Eet je te veel zout, dan stijgt het bloedzoutgehalte. De verhouding tussen vocht en zout is dan uit balans. Dorst is het gevolg. Door water te drinken, kom je weer in balans. Als je te vaak te zout eet, komen je nieren in de problemen en kun je uiteindelijk hart- en vaatproblemen krijgen. Drink dus daarom altijd voldoende water als je zout hebt gegeten. Om zelf iets te doen aan te veel zout, kun je het beste koken met verse ingrediënten en zo veel mogelijk kant- en klaarmaaltijden laten staan.

Alternatief voor zout

Sojasaus is een goed alternatief voor zout volgens onderzoekers van de Universiteit van Wageningen. Door het gebruik van sojasaus kun je het zoutgehalte in sladressings en soepen met respectievelijk 50 en 17 procent verminderen zonder dat de smaak verloren gaat.

Antidepressiva

Andere wetenschappers waaronder onderzoekers van de Universiteit van Iowa menen dat zout werkt als een natuurlijk antidepressivum. Volgens de onderzoekers is dat de reden waarom we massaal te zout blijven eten ondanks dat we weten dat het niet goed is voor onze gezondheid. Na testen op ratten ontdekten zij dat de dieren zich anders gingen gedragen als ze minder zout tot zich kregen. Volgens de onderzoekers toont dit aan dat een tekort aan zout dezelfde symptomen opwekt als een depressie.
© 2010 - 2024 Enroute, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over zoutAlles over zoutDe mens heeft per dag zo'n 2 gram zout nodig, echter in Nederland nuttigen we al gauw zo'n 10 gram per dag omdat zout in…
Is zout nou echt zo ongezond?De algemene opvatting is dat zout ongezond is. Nederlanders eten te veel en dan vooral de volwassen man met maar liefst…
Zwanger en zoutZwanger en zoutEen overmatig gebruik van zout kan beter vermeden worden tijdens de zwangerschap. Zout kan namelijk voor vervelende bijw…
Wat kan je doen met zoutZout is lekker voor over de patatjes of om extra smaak te geven aan de soep, maar wist je dat er zoveel andere doeleinde…

Een operatie ondergaan: algemene informatieEen operatie ondergaan: algemene informatieAls u geopereerd moet worden en hiervoor in het ziekenhuis moet worden opgenomen, is het handig om een aantal dingen te…
Hyperfagie - overmatig etenHyperfagie - overmatig etenVeel vrouwen kennen die periode in de maand voor de eigenlijk visite van oma: vreet-bui!. Je mond verandert in een eenar…
Reactie

Saskia, 12-09-2013
Hallo

Ik heb een hele lage bloeddruk. Daarom eet ik wel wat meer zout. Ik drink veel water. Is het dan nog steeds ongezond dat ik wat extra zout eet?

Groeten Saskia Reactie infoteur, 12-09-2013
Dat kun je het beste even met je huisarts of dieetist overleggen. Ik heb geen medische bevoegdheid om je te adviseren. Succes.

Enroute (48 artikelen)
Laatste update: 16-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.