Een verstandskies laten trekken
De verstandskies is de kies die het meest achterin onze mond ligt in en die ook het laatste door zal komen. Meestal brengen verstandskiezen alleen maar ellende mee waardoor er vaak gekozen wordt om deze te laten trekken. Dit kan in sommige gevallen bij de tandarts, maar vaak gebeurd het bij de kaakchirurg.
Wanneer komt de verstandskies?
De verstandskiezen komen meestal door vanaf een jaar of 17 tot 24, maar ook op latere leeftijd kan de verstandskies nog doorkomen. Het komt ook voor dat men helemaal geen verstandskiezen heeft. De tandarts kan controleren hoe de verstandskiezen liggen door röntgenfoto's te maken. Hiervoor bestaan tegenwoordig röntgenapparaten die rond uw hoofd draaien en zo een scan maken die binnen enkele seconde al zichtbaar is.
Benaming
Veel mensen denken dat de kies verstandskies wordt genoemd omdat deze de verste stand in de mond heeft. Echter is deze naam gekozen omdat verstand met de jaren komt en het dus de kiezen zijn die als laatste door zullen komen. In het Engels wordt de verstandskies dan ook 'wisdomtooth' genoemd wat naar het Nederlands vertaald wijsheidstand betekend.
Waarom weg laten halen?
Vaak worden verstandskiezen zo snel mogelijk verwijdert. Tijdens de evolutie zijn onze kaken kleiner geworden met het gevolg dat er meestal geen ruimte is voor deze extra kies. Hierdoor drukt de verstandskies vaak tegen de rest van het gebit of deze kan door ruimtegebrek lastig door komen, dit veroorzaakt ook pijn waardoor men soms lastig kan eten en soms de kaak niet wijd open zou kunnen doen. Mocht u de kies door laten groeien terwijl deze in een verkeerde positie ligt dan kan het zijn dat het hele gebit zal vervormen.
De verstandskies is ook wel de achterste in het gebit, dit maakt dat het erg lastig is om deze te poetsen. Mocht u er in het begin geen last van hebben met het doorkomen van de verstandskies dan kunt u er later nog problemen mee krijgen omdat deze kies niet goed gereinigd kan worden.
Bron: Peggy Marco, Pixabay
Verstandskies trekken
Soms doet de tandarts het zelf, maar meestal wordt het gedaan door de kaakchirurg. De tandarts doet het enkel als de verstandskies al daadwerkelijk door is gekomen. De ingreep bij de kaakchirurg neemt ongeveer een half uur in beslag. Het volgende staat u te wachten:
- Er wordt wellicht nogmaals een foto gemaakt
- U krijgt drie verdovingsprikken, het ligt ook aan uw pijngrens maar ze zijn niet ernstig pijnlijk
- U krijgt ibropufen in de vorm van een bruistablet of pil
- U wacht tot de verdovingen ingewerkt zijn
- U krijgt een blauwe doek deels over uw gezicht en de chirurg zal uw kies verwijderen
- Mocht het nodig zijn dan wordt het gehecht, maar meestal krijgt u alleen een gaasje waar u minstens een uur op dient te bijten en een zak met ijs om zwelling tegen te gaan.
Na 2 tot 4 uur zullen de verdovingen uitgewerkt zijn, dan kunt u ook gaan eten/drinken als het bloeden niet te ernstig is. Eten of drinken met een verdoving is niet verantwoordelijk omdat u bijvoorbeeld niet voelt of u op uw tong bijt. Drink en/of eet geen te hete of te koude dingen, dit kan zorgen dat het bloeden weer begint. Pas ook op dat u niet te gauw harde dingen gaan eten of dingen die in het gat kunnen blijven plakken.
Het bloeden kan even voortzetten, zolang het niet te hevig is kan het niet zoveel kwaad, het bloed stelpt nou eenmaal minder snel doordat er steeds speeksel bij komt. Zorg wel dat u steeds een nieuw gaasje er in doet. Spuug het bloed niet uit, dit stimuleert het bloeden. Slik het bloed ook niet door, dit kan zorgen voor misselijkheid, probeer het bloed zoveel mogelijk weg te deppen.
Napijn
De ene heeft er meer last van dan de ander het is verstandig te beginnen met een ibropufen een uur voordat de verdoving uitgewerkt zal zijn zodat dan de ibropufen al ingewerkt is. Verder krijgt u ook een mondspoeling mee ter voorkoming van infecties en mocht u er geen mee krijgen dan kunt u een coolpack aanschaffen voor de eventuele zwelling. U kunt het beste de dag dat u de kies laat trekken en voor de zekerheid de dag erna vrij houden.
Onder narcose
In enkele gevallen wordt het verwijderen van een verstandskies onder narcose uitgevoerd. Dit gebeurd onder andere als er een zenuw zeer dichtbij de kies ligt of het tandvlees ernstig ontstoken is. Het kan ook aan de persoon liggen of het onder narcose wordt gedaan. Als iemand bijvoorbeeld wegens een aandoening niet stil kan zitten kan de ingreep beter onder narcose uitgevoerd worden.
Reactie
Wino, 21-02-2011
Hey, 11 dagen geleden heb ik de verstandkies die links onder zit laten trekken bij mijn tandarts, nu nog steeds doet het soms hevig pijn en elke dag ben ik rond 6 uur wakker van de pijn, dan pak ik een para en een ibu, poets ik mijn tanden met paradontax en dan gaat het wel weer, ook na een paar uur als ik iets van vruchtensap heb gedronken of iets heb gerookt dan begint het ook heel zeer te doen. hoe lang zal het duren voordat het weer normaal is, ik leef nu op die para's en die ibu's en da's ook nie zo gezond, ik voelde mijn maag er wat van borrelen.
Reactie infoteur, 21-02-2011
U kunt voor de zekerheid beter even contact opnemen met uw tandarts, het is niet gebruikelijk dat er nog zoveel ongemak is na zoveel dagen mits het een gecompliceerde ingreep was.