Gebitsverzorging
Een goede gebitsverzorging is zeer belangrijk. Waarom? En waaruit bestaat een goede gebitsverzorging? Maar wat is eigenlijk de juiste manier om je tanden te poetsen? Aangezien veel mensen hier weinig kennis van hebben, zullen deze punten hieronder duidelijk worden uitgelegd.
Waarom is een goede gebitsverzorging belangrijk?
Bij het niet goed reinigen van de tanden wordt het gebit vatbaarder voor tandbederf. De eerste symptomen van tandbederf zijn: pijn bij het kauwen, gevoelige of pijnlijke tanden en kiezen en zichtbare gaatjes in het gebit.
Gaatjes ontstaan door de werking van bacteriën. Deze bacteriën kunnen al binnen 20 minuten na de maaltijd of het tussendoortje suikers en zetmeel omzetten in zuren, waardoor gaatjes kunnen ontstaan. Plak is het kleurloze laagje bacteriën, dat zich continu opbouwt op de oppervlakten van tanden en kiezen. Ook speeksel, voedingsstoffen en vloeistoffen zijn ingrediënten van de aanslag. Plak kan zich vier tot twaalf uur na het poetsen al op de tanden af gaan zetten. Indien plak op de tanden en kiezen blijft zitten, kan dit leiden tot tandvleesontstekingen. Tevens kan plak bijdragen aan het ontwikkelen van gaatjes in tanden en kiezen.
Indien calcium en fosfaten een verbinding aangaan, worden kristallen gevormd op de tandoppervlakken. Deze calciumfosfaatkristallen in de plak worden hard en vormen zo tandsteen. Tandsteen trekt kleurstoffen aan, waardoor verkleuringen van tanden en kiezen kunnen ontstaan. Aan tandsteen hecht zich gemakkelijk weer nieuwe plak, waardoor een zogenaamde vicieuze cirkel ontstaat. Het tandsteen raakt namelijk steeds meer ontstoken. De ontsteking kan zich uiteindelijk uitbreiden en het daaronder gelegen kaakbot aantasten. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen loslaten. Tandsteen kan alleen door professionele gebitsreiniging verwijderd worden bij de tandarts.
Een goede mondhygiëne is belangrijk voor de algehele gezondheid. Mensen die regelmatig poetsen en flossen hebben op termijn minder kans op tandbederf en tandvleesontsteking. Niet iedereen heeft evenveel last van plak en tandsteen; dit verschilt van persoon tot persoon. Het is onder andere afhankelijk van je weerstand. Veel mensen hebben er sneller last van naarmate ze ouder worden. Naarmate je ouder wordt dien je dus meer aandacht te besteden aan de gebitsverzorging.
Waaruit bestaat een goede gebitsverzorging?
Tanden poetsen
Op de goede manier tandenpoetsen met fluoridetandpasta helpt plak te bestrijden. Ook zijn er tandpasta's die pyrofosfaat bevatten; dit hecht aan de tandoppervlakken en blokkeert hierdoor de vorming of groei van tandsteenkristallen. Natriumhexametafosfaat, een pyrofosfaat, helot niet alleen tandsteenvorming tegen te gaan, maar helpt ook om de hechting van kleurstoffen te bemoeilijken, zodat tanden en kiezen witter blijven. Er zijn verschillende soorten tandenborstels, dus het beste is om een zachte borstel met een kleine borstelkop te kiezen, maar in ieder geval één die u zelf fijn vindt om te gebruiken. Met een elektrische tandenborstel kan tandplak grondiger verwijderd worden, aangezien de tandenborstel dan al de juiste poetsbeweging maakt. Wel is het verstandig op te zoeken hoe de borstelkop in de mond geplaatst moet worden. Het advies is om tweemaal per dag de tanden te poetsen. Poets bij voorkeur na het ontbijt en voor het slapengaan. Het is belangrijk de tandenborstel (of borstelkop bij een elektrische tandenborstel) om de 3 tot 4 maanden te vervangen.
Flossen
Flossen is belangrijk omdat het, als je het flosdraad op de goede manier gebruikt, plak en etensresten helpt verwijderen van de plekjes tussen de tanden waar een tandenborstel niet bij kan. Dit is belangrijk voor de gezondheid van het tandvlees. Het advies is om eenmaal per dag te flossen. Ook kunnen tandenstokers of ragers gebruikt worden. De tandarts kan hierover het beste advies geven per persoon.
Tandsteenverwijdering bij de tandarts
Het is verstandig om het gebit minstens éénmaal per jaar, maar liever om de zes maanden, te laten controleren en reinigen bij de tandarts. Hierdoor worden problemen in een vroeg stadium opgemerkt, wat de gevolgen minder ernstig maakt.
Tandplakverklikker
Tandplak is vaak lichtgeel van kleur en daarom niet goed zichtbaar. Tandplakverklikker is een rode kleurstof in tabletvorm die tandplak zichtbaar maakt. Het is de bedoeling dat je na het tanden poetsen kauwt op de tablet en de kleurstof vervolgens met de tong over tanden en kiezen verspreidt. Daarna moet je de overtollige kleurstof wegspoelen met een beetje water, waarna je kunt zien waar je niet goed hebt gepoetst. Op deze plaatsen is namelijk nog kleurstof aanwezig.
Hoe moet ik mijn tanden poetsen?
Er bestaan verschillende poetsmethoden. De methode die het meest geadviseerd wordt is gebruik maken van korte horizontale bewegingen. Zet de borstel thv de overgang van tandvlees naar tand of kies onder een hoek van 45 graden op het tandvlees. De tandplak verdwijnt door de haartjes zachtjes heen en weer te bewegen over de plaatsen waar tandplak zit. Om zeker te weten dat je voldoende druk uitoefent moet je de borstel aan het eind van het handvat tussen uw duim en de toppen van uw vingers vasthouden. Het is belangrijk om een vaste poetsvolgorde aan te houden.
Hierbij een voorbeeld van een poetsvolgorde:
- Binnenkant onderkaak
- Buitenkant onderkaak
- Bovenkant onderkaak
- Binnenkant bovenkaak
- Buitenkant bovenkaak
- Bovenkant bovenkaak
Het is het handigst om hierbij te beginnen bij de achterste kiezen; dan weet je zeker dat je die niet vergeet. Trek bij het poetsen van de ondertanden de onderlip weg met duim en wijsvinger. Plaats de borstel bij het poetsen van de kiezen aan de binnenkant van de onderkaak zonodig onder de tong. Zo bereikt u het beste de overgang van de kies naar het tandvlees.
Pas wel op, want overdreven of verkeerd gebruik van hulpmiddelen bij de mondhygiëne kan schade veroorzaken aan de tanden en het tandvlees.