Lekker rustig slapen!

Lekker rustig slapen! Het is zo belangrijk voor het herstel van je lichaam en geest, om goed te slapen. Piekeren over moeilijke zaken die spelen, gedoe met kinderen die kopzorgen opleveren of geen raad weten met de toekomst. Er kunnen tal van redenen zijn waarom je geest niet tot rust komt. Dit nog even los van de lichamelijke aspecten die een belangrijke rol kunnen spelen.

Wat te doen?

Wat kan je zoal proberen om toch tot een gezonde slaap te komen? Zeggen dat iemand niet moet piekeren helpt niet, maar je kunt je lichaam en geest wel in de juiste “stand” proberen te brengen.

Licht

Licht is een belangrijke in het proces van slapen. De melatonine komt op gang, zodra het licht gedimd wordt. Dit kan je doen een uur of wat voordat je van plan bent te gaan slapen. Daarmee niet gezegd dat je in het donker moet gaan zitten, maar daar waar nog verschillende lampen in een bewoonde woonkamer aan zijn, kan dit bijvoorbeeld gehalveerd worden.

Mediteren

In een half verduisterde ruimte kan je er eventueel een meditatiemoment aan toevoegen. In een ontspannen houding je geest openen voor iets wat je mooi vindt. Een uitzicht, een beeld, een omgeving. Het kan van alles zijn, maar je moet je er wel goed op focussen. Een ontspannen houding, een gerichte geest en weinig geluiden in je omgeving, kunnen je wat rustiger in het hoofd maken. Pas je ademhaling aan naar een diepe rustige ademhaling via de neus, om deze vervolgens via de mond rustig het lichaam te laten verlaten.

Eten

Iedereen weet dat een stevige maaltijd vlak voor het slapengaan, niet goed is. Maar ook stevig snoepen is niet goed voor het slapengaan, zeker zoet is niet goed. Maar denk ook aan koffie (cafeïne) na een uur of acht. Alcohol maakt je weliswaar slaperig, maar is niet goed om in een goede slaap te komen. Kersensap daarentegen is prima, het bevat een stof die melatonine aanmaakt.

Temperatuur

Een koele slaapkamer vindt niet iedereen prettig, maar het is wel goed. Een temperatuur van 15 tot max. 20 graden is eigenlijk het beste.

Vaste gewoonte

Een vaste gewoonte in het patroon brengen, vlak voor het slapen gaan, wil ook nog wel eens helpen. Dit kan een lauwwarme douche zijn, maar ook wat leeswerk of wat oefeningen. Maakt eigenlijk niet eens zoveel uit, als het maar een vast ritme wordt. Je lichaam pikt dit enig moment op.

Sporten

Sporten is gezond, absoluut en helpt ook bij je nachtrust. Maar sport niet te laat op de avond, we hebben het hier over de echt actieve sporten. Na een uur of negen is het niet verstandig te sporten. Je lichaam zit daarna nog te veel in de actieve modus. Een rustig duurloopje of wat oefeningen daarentegen kan geen kwaad.

Snurken

Zelf snurken kan de diepte van de slaap beïnvloeden, meestal moet een ander je er op wijzen. Maar met hulp van een huisarts kan er bekeken worden wat de mogelijkheden zijn. Iemand naast je die snurkt kan dus ook funest zijn en dan is het aan die persoon om de huisarts op te zoeken.

Warme voeten

Warme voeten helpt ook in het proces van een goede nachtrust. Voor sommige zal het dragen van speciale bedsokken iets te ver gaan, maar warme voeten kan je ook op een andere manier verkrijgen. Al is het maar met een ouderwetse kruik of warmtezak.

Beddegoed

Zorg dat je beddegoed fris is. Fris gewassen beddegoed geeft een goed gevoel en is aangenamer om onder te gaan slapen. Ademend materiaal is daarbij een voorwaarde.

Tot slot

Soms is het gemakkelijker gezegd dan gedaan om tot een goede nachtrust te komen en als er al diverse pogingen ondernomen zijn is de huisarts een laatste redmiddel. Tijdelijk een pil slikken hoeft dan ook geen probleem te zijn, maar voorkom verslaving aan de tabletten. De natuurgeneeskundige heeft ook mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld tabletten op de markt die niet verslavend zijn maar wel de slaap wat meer kwaliteit geven. Er zijn altijd mogelijkheden om tot een goede slaap te komen, pak eruit wat het beste bij je past.
© 2010 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaap en slapeloosheidSlaap en slapeloosheidEen goede nachtrust is essentieel om goed te kunnen functioneren. Toch zijn er heel veel mensen waarvoor een goede nacht…
Dutjes: Overdag slapenDutjes: Overdag slapenOverdag slapen kan helpen om vermoeidheid kwijt te raken wanneer je niet voldoende nachtrust hebt gehad. En slapen overd…
Hoe krijg je een goede nachtrust?Hoe krijg je een goede nachtrust?We slapen al snel te weinig, want het liefst proppen we 48 uur in één dag. Ook hebben we door stress soms problemen om i…

Tips voor een warm bedVeel mensen vinden het naar om op de koudere dagen in een koud bed te moeten stappen. Er zijn echter genoeg oplossingen…
De meeste natte dromen zijn bedrogBij het wakker worden stijgt het schaamrood je naar de kaken...Wat een bizarre seksdroom was dat! Toch zegt zo'n droom v…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.