Wisselwerking tussen voeding en medicijnen
Dat medicijnen elkaar bij gelijktijdige inname beïnvloeden is algemeen bekend. Maar ook bepaalde voedingsmiddelen hebben invloed op de werking van een aantal medicijnen. Zelfs voeding die op zichzelf heel gezond is, kan een nadelig effect hebben als je bepaalde medicijnen moet slikken. Zo kunnen bijvoorbeeld muesli, melk en grapefruitsap de werking van medicijnen versterken of drastisch afremmen.
Alcohol
De combinatie van alcohol met welk medicijn dan ook is altijd af te raden. Alcohol heeft altijd meer of minder invloed op medicijnen; de werking ervan wordt of versterkt of verminderd. Twee of drie uur na het drinken van een glas wijn of bier is het innemen van geneesmiddelen in de meeste gevallen geen probleem.
Wanneer je de volgende medicijnen in moet nemen, kun je beter helemaal van de drank afblijven:
- antidepressiva
- antibiotica
- slaapmiddelen
- rustgevende middelen (valium enz.)
- middelen tegen epilepsie
Drop
Drop samen met diuretica (plaspillen) vormt geen goede verbinding: het kan leiden tot extra afbraak van kalium met als gevolg vermoeidheid, zwakke spieren en zelfs verhoogde bloeddruk.
Grapefruitsap
Normaliter is het sap van de grapefruit vol vitamines en dus heel gezond. Maar in combinatie met een aantal geneesmiddelen kan het vervelende gevolgen hebben.
De werking van de volgende medicijnen wordt versterkt:
- bloeddrukverlagende middelen: de bloeddruk wordt te laag zodat je er duizelig van kan worden
- bloedvet verlagende middelen
- hartmedicijnen
- astmamedicijnen
Voorzicht is ook geboden bij gelijktijdige inname van grapefruitsap met slaapmiddelen, medicijnen tegen allergie, antibiotica en hormoonmedicatie. Dit geldt ook voor de anticonceptiepil, hiervan is het onderzoek nog niet afgerond.
Men kan bij twijfel beter overstappen op sinaasappelsap, daarvan zijn geen negatieve wisselwerkingen bekend.
Koffie, cola, gewone (zwarte) thee
Wie antibiotica uit de gyrase groep (zoals ciprofloxacine en ofloxacine) in moet nemen kan tijdelijk beter geen koffie, cola of thee (behalve kruidenthee) drinken. De cafeïne blijft namelijk veel langer in het lichaam omdat het niet zo snel wordt afgebouwd. Dit kan leiden tot hartkloppingen en slapeloosheid.
Cafeïne versterkt ook de werking van astma- en bronchitismiddelen met theophyline (dimethylxanthine).
Limonade en vruchtesappen
Heeft men maagklachten en krijgt men zuurbindende middelen voorgeschreven die
aluminiumzouten bevatten, dan kan men vruchtensappen en limonades beter laten staan. Het citraat (een zout van citroenzuur) dat in deze drankjes zit, verhoogd de opname van het aluminiumzout dermate dat het lichaam dat niet meer kan verwerken. Met als mogelijke gevolgen: krampen en verwarring. Citroenzuur zit overigens ook in veel ijstheesoorten en wijn.
Melk en zuivelproducten, mineraalwater met veel calcium
Antibiotica uit de tetracycline groep (b.v. doxycycline, minocycline en tetracycline) kun je beter niet met melk innemen, maar met water. Het is sowieso beter om pas 2 uur voor of na inname van deze medicijnen zuivelproducten te eten of te drinken. Want het calcium in het zuivel maakt in het lichaam complexe verbindingen met stoffen uit de antibiotica, die dan niet meer door de darmwand in de bloedbaan belanden, waar ze wel naar toe zouden moeten om daar hun werk te doen. Het antibiotica wordt gewoon in de darm verteerd en weer afgevoerd.
Hetzelfde effect ontstaat met calciumrijk mineraalwater.
Ook bij middelen tegen osteoporose met biphosfonaten zijn melk, zuivelproducten en calciumrijk mineraalwater enkele uren na inname van de medicatie taboe. Anders kan het lichaam de werkzame stoffen maar gedeeltelijk verwerken. Ook hier geldt een tussenpoos van 2 tot 3 uur. Voor patiënten met osteoporose is zuivel overigens juist heel goed, alleen moeten de inname tijden in de gaten worden gehouden.
Muesli, peulvruchten en volkorenbrood
Natuurlijk zijn deze levensmiddelen heel gezond; alleen als jij pijnstillers moet nemen kun je beter 2 tot 3 uur wachten met het eten van volkoren producten en peulvruchten. De grote hoeveelheid vezels van deze voedingsmiddelen in je darmen vertragen namelijk de werking van de pijnstiller waardoor het effect afzwakt.
Rode wijn, kaas, salami, rauwe ham en avocado's
Dit klinkt allemaal erg lekker en gezellig en gelukkig kunnen de meeste mensen er ook ongehinderd van genieten. Maar als je antidepressiva met de stof tranylcypromine voorgeschreven krijgt, dien je het volgende te weten. De bovengenoemde levensmiddelen bevatten grotere hoeveelheden biogene aminen. Behalve dat je er allergisch voor kunt zijn, wordt deze stof over het algemeen goed verdragen. Alleen antidepressiva met tranylcypromine vertraagt de afbraak van biogene aminen, die van invloed zijn op de bloeddruk. Zodoende krijg je teveel van die stoffen in je lijf waardoor je bloeddruk aardig onstabiel kan worden.
Hier zijn nog een aantal voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan biogene aminen:
- bananen
- walnoten
- aardbeien
- frambozen
- en levensmiddelen waar micro organismen aan zijn toegevoegd zoals bier en zuurkool
Dit artikel is een vrije vertaling van een artikel uit het decembernummer van Oekotest.
Reacties
Marco, 16-07-2013
Hallo.
Ik ben diabeet en moet insuline spuiten Novorapid en Levemir, ik heb net zitten lezen maar al die moeilijke woorden vergeet ik toch, wat mag ik nou wel/niet drinken, van alcohol weet ik dat drink ik al jaren niet meer. Ik slik ook Bètahistine er staat dan bij geschreven dat ik het met water in moet nemen maar om eerlijk te zeggen vind ik water niet zo lekker en één of ander manier krijg ik het soms niet weg dan lijkt het net of ik terug boven water kom met snakken naar adem/lucht, klinkt raar maar waar, maar met welke dranken mag ik het wel mee innemen? Alvast bedankt.
Vriendelijke groeten
Marco
Reactie infoteur, 19-07-2013
Beste Marco,
Dit kun je het beste vragen aan je huisarts, apotheek of een diëtiste.
Met vriendelijke groet,
Minga
Irma de Jong, 15-02-2012
Door een mislukte radioactieve bestraling tegen een te snel werkende schildklier, werkt mijn schildklier niet meer en slik ik 62,5 mg Euthyrox om mijn hormoon huishouding te reguleren. Mijn bloeddruk is door deze medicijnen minimaal 150/100 en met name de onderdruk gaat niet omlaag m.b.v. medicijnen. Mijn huisarts en ik hebben al van alles geprobeerd en mijn overgevoeligheid voor bijwerkingen van medicijnen, zorgt ervoor dat ik niet ieder medicijn verdraag. Ik slik nu 20mg Olmetec en 25 mg Hydrochloorthiazide en de onderdruk blijft hoog. Mijn gewicht is toe genomen en het lukt niet met een dieet om af te vallen. Naar mijn mening zijn het 2 onlosmakelijke situatie en de vraag is: wat moet ik slikken om de bloeddruk te laten dalen en hoe kan ik, ondanks mijn medicijngebruik, mijn gewicht laten dalen?
Reactie infoteur, 16-02-2012
Beste Irma,
Helaas ben ik niet bevoegd om jou medisch advies te geven. Ik ben geen arts maar een auteur met een groot interesse voor de processen in het menselijk lichaam. Als energetisch therapeute in opleiding kijk ik verder dan het fysieke lichaam. Ik ben ervan overtuigd dat wij energievelden om ons lichaam hebben (auralagen) waar in principe de meeste ziektes ontstaan. Als er geen heling of correctie komt (vooral psychisch en spiritueel) dan sijpelt het door naar het fysieke lichaam en wordt het voelbaar voor ons door middel van allerlei klachten.
In de Westerse medische wereld wordt eerst naar externe oorzaken gezocht, zoals een virus of bacterie. Als de oorzaak onduidelijk is, worden de symptomen behandeld. Er worden vrijwel altijd chemisch geproduceerde medicijnen voorgeschreven die vaak ongewenste bijwerkingen hebben. De Westerse geneeskunde is voortgekomen uit de anatomie en fysiologie, die het lichaam los van de geest bestuderen. Volgens de Traditionele Oosterse geneeskunde zijn lichaam, geest en ziel echter onverbrekelijk met elkaar verbonden.
Als je er samen met je huisarts niet uitkomt, zou je een specialist kunnen inschakelen. Als dat ook niet helpt is het misschien een idee om een natuurarts op te zoeken.
Volgens Louise Hay heeft hoge bloeddruk te maken met oude onopgeloste, emotionele problemen en te weinig vreugde in je leven. Ze heeft een boek geschreven dat ik wel aan kan bevelen: Je kunt je leven helen.
Verder wil ik je nog een paar vragen meegeven die je voor jezelf kunt onderzoeken, want het lichaam is altijd op zoek naar balans als er mentaal iets in onbalans is.
Is er liefde voor jezelf? (zie ook mijn artikel: Het verschil tussen egoïsme en eigenliefde)
Is er blijheid in je leven?
Sta je onder druk? (Zet je jezelf onder druk of iemand anders?)
Mag je jezelf zijn?
Mogen je emoties er zijn?
Veel wijsheid en voorspoedige genezing gewenst.
Ad Hammingh, 06-02-2012
Ik slik o.a.CortisonAcetaat en merkte een positieve invloed van alcohol. Klopt dit?
Reactie infoteur, 06-02-2012
Beste Ad, jouw ervaring met deze combinatie is positief. Over het algemeen geldt dat je beter geen alcohol kunt gebruiken als je medicijnen neemt. In het lichaam vinden altijd chemische processen plaats die je meestal niet eens voelt, maar die op langer termijn wel degelijk schadelijk kunnen zijn.