De onbekende gevaren van slechte mondhygiëne: tips en trends

De onbekende gevaren van slechte mondhygiëne: tips en trends Slecht voor je mond zorgen veroorzaakt meer problemen dan alleen een slechte adem of lelijke tanden. Volgens onderzoek zou het risico op hartaandoeningen met 70% toenemen bij volwassenen die een slechte mondhygiëne aanhouden. Al is het onderzoek uitgevoerd door een belanghebbende partij, namelijk Philips Sonicare, de resultaten zijn wel opmerkelijk. De conclusie uit een consumentenonderzoek van Philips Sonicare is duidelijk: wij Nederlanders zijn ons niet bewust van de risico’s van een slechte mondhygiëne op de gezondheid. Had je geen idee dat de gezondheid van je mond van invloed is op o.a. hartziekten? Dan ben je in goed gezelschap, want dat geldt voor 80% van de ondervraagde Nederlanders. Heb je het knagende gevoel dat je toch wat beter voor je gebit zou moeten zorgen? Dan ben je weer in de minderheid, want slechts één op de vijf Nederlanders uit het onderzoek is zich daarvan bewust en geeft het ruiterlijk toe.

Risico's van slechte mondverzorging

Om welke precieze slechte gewoonten in mondverzorging gaat het hier? Niet alleen om slecht poetsen, maar ook om het verwaarlozen van tandvlees. Dat kan leiden tot uiteenlopende mondproblemen, en die hebben mogelijk verbazend ernstige gevolgen voor je algemene gezondheid. Bekend is dat tanden los kunnen gaan zitten, met name door ontstoken tandvlees. Maar er is meer. Hier komen we terecht bij een ander, Brits onderzoek. Daarbij werd geconstateerd dat er een direct verband is tussen slechte mondhygiëne en hartaandoeningen. Volgens dit onderzoek brengt een slechte mondhygiëne een 70% hoger risico mee op dergelijke aandoeningen. Ook is er een vermoedelijk verband tussen slechte mondhygiëne en een slechte controle van de bloedsuikerspiegel (diabetes mellitus), en zelfs complicaties tijdens de zwangerschap. Let wel: hier is niet gedefinieerd hoe slecht de mondhygiëne moet zijn om tot problemen te leiden. Maar waarom zou je deze resultaten niet aangrijpen om je mondverzorging wat bewuster aan te pakken?

Voordelen van goede mondverzorging

Het komt van de fabrikant van mondverzorgingsproducten, maar toch is het goed nieuws: Philips Oral Healthcare gelooft dat goede gewoontes in mondverzorging je kunnen helpen om je tanden je hele leven lang in een goede conditie te houden. Met andere woorden, terwijl ooit tandverlies of zelfs de noodzaak je een kunstgebit aan te laten meten bijna vanzelf hoorde bij het ouder worden, als je je tandvlees en tanden goed verzorgt, moet dat niet meer nodig zijn.

Wat te doen?

Een achterhaald vooroordeel is, dat elektrisch poetsen iets is voor luie mensen. In realiteit helpt een elektrische tandenborstel - zeker een zogenaamde 'sonische' - je om een soms ongelooflijk aantal poetsbewegingen te halen, dat je met die goede oude borstel in de hand nooit zou halen. Daarbij hoort natuurlijk ook een goede poetstechniek. Schrobben is niet een weg naar het mooie doel 'extra schoon', maar een gevaar voor je tanden. Goed poetsen is zorgvuldig poetsen, en als je nog niet precies weet hoe dat te doen, dan is het wel zo goed om je te laten instrueren. De mondhygieniste kan je helpen, maar er zijn ook tandverzorgers die als service filmpjes online zetten, of een goede geschreven instructie. Een vrij recente ontwikkeling is, dat er steeds vaker wordt aangeraden om niet klakkeloos te gaan poetsen na elke maaltijd. Sommige tandartsen adviseren zelfs om nog maar twee maal daags te poetsen, zodat je tandglazuur niet te veel te lijden heeft. Daarnaast is een nieuw advies om niet meteen na het eten van zure vruchten, sappen en frisdrank te poetsen, omdat deze het tandglazuur tijdelijk verzachten en kwetsbaar maken. Het is geen overbodige luxe om je tandarts of mondhygieniste om een persoonlijk advies te vragen.

Trends in elektrisch poetsen

Sonische tandenborstels kennen we als de nieuwste generatie elektrische tandenborstels. Met deze borstels is het niet ongewoon om het opmerkelijke aantal van rond de 30.000 poetsbewegingen per minuut te halen! Nog nieuwer is het combineren van deze technologie met verzorging. De borstel van de nieuwe Sonicare FlexCare+ van Philips stuwt gericht een vloeistof tussen de tanden en langs de tandvleesvleesrand, waardoor de conditie verbeterd wordt. Volgens zeggen van Philips verbetert deze nieuwe elektronische tandenborstel de conditie van het tandvlees binnen veertien dagen, in vergelijking met het poetsen met een handtandenborstel.

Hoe en waarom poetst Nederland?

Uit het onderzoek van Philips blijkt dat de elektrische tandenborstel aardig ingeburgerd is. 65,6% van de Nederlanders kenmerkt elektrisch poetsen als de beste manier om de tanden te verzorgen. Maar dat betekent wel dat nog altijd meer dan helft van de Nederlanders (51,1%) met een handtandenborstel poetst. Het hebben van een verzorgd gebit scoort wel heel hoog op onze prioriteitenlijst. Een kwart van de Nederlanders geeft zelfs aan een verzorgd gebit belangrijker te vinden dan een gezonde huid, goede darmflora, slanke lijn, mooie ogen en mooi haar. Op de tweede plaats staat verzorgde kleding (23,9%). Weetje ten aanzien van ons tandenborstelbeleid: we gebruiken liever de tandenborstel van iemand anders dan dat we onze eigen tandenborstel aan iemand uitlenen....
© 2010 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goed tanden poetsenGoed tanden poetsen"Je moet je tanden wel goed poetsen hoor" is een zin die velen erg bekend in de oren zal klinken. Je tanden goed poetsen…
Elektrische tandenborstel: voordelenElektrische tandenborstel: voordelenPoetsen met een elektrische tandenborstel heeft veel voordelen. Eén voordeel is dat elektrisch poetsen tandplak effectie…
Poetsgewoontes die slecht voor uw tanden zijnDe beste manier om uw tanden mooi, gezond en wit te houden is om ze twee keer per dag te poetsen. Daarnaast houdt u hier…

Olijfolie is gezond en heeft reinigende werkingOlijfolie is gezond en heeft reinigende werkingDat olijfolie een product is wat veelvuldig gebruikt wordt in de Mediterrane keuken is bekend. De olie heeft echter eige…
Wisselwerking tussen voeding en medicijnenWisselwerking tussen voeding en medicijnenDat medicijnen elkaar bij gelijktijdige inname beïnvloeden is algemeen bekend. Maar ook bepaalde voedingsmiddelen hebben…
Bronnen en referenties
  • Voor Philips Sonicare door DirectResearch uitgevoerd consumentenonderzoek onder 500 respondenten www.gumdiseaseinfo.co.uk Skamagas M, Breen TL, LeRoith D. Update on diabetes mellitus: prevention, treatment, and association with oral diseases. Oral Dis 2008. Mar;14(2):105-14 www.ada.org/public/topics/pregnancy.asp
Reactie

Desiree, 12-10-2015
Hallo,
Voor mijn school heb ik dit artikel in mijn eigen woorden moeten beschrijven. Hierna heb ik toch nog een aantal vragen naar aanleiding van dit artikel.

Hierbij mijn beknopte vervanging:
Er is een onderzoek gedaan naar problemen van de mond. In dit onderzoek is naar voren gekomen dat 70% hartaandoeningen zijn bij volwassenen die een slechte mondhygiëne hebben. De partij van Philips Sonicare heeft dit onderzoek onderzocht en vonden de resultaten opmerkelijk.

De conclusie wat betreft dit onderzoek: de Nederlander is niet bewust van de risico’s wat kan leiden als je een slechte mondhygiëne hebt. 80% van de Nederlander weet niet dat je door een slechte mondhygiëne ook hartziekten kunt krijgen. Wel vindt 1 op de 5 Nederlanders dat ze toch beter op zijn/haar mondhygiëne moeten letten.

De partij van Philips Sonicare heeft de onderzoek vastgesteld op slechte mondverzorging, denk hierbij aan: slecht poetsen, verwaarlozing van het tandvlees etc.
Er is hiernaast dit onderzoek die Philips sonicare heeft uitgevoerd ook een ander Brits onderzoek gedaan. Hierbij werd ook gekeken naar de slechte mondhygiëne en dat dit hartaandoeningen kunt veroorzaken. Ook is er een verband gelegd met de slechte mondhygiëne en een slechte controle van de bloedsuikerspiegel, en zelfs complicaties tijdens de zwangerschap.

Het elektrische poetsen wordt ook naar voren gebracht, maar hoe poets je nou goed met een elektrische tandenborstel? Sonicare FlexCare+ van Philips zou een goede elektrische tandenborstel zijn. Er zal met een sonische tandenborstel echt veel meer poetsbewegingen halen, die je met de hand nooit zult kunnen halen. Er wordt aangeraden om niet zomaar te gaan poetsen naar een maaltijd omdat dit het tandglazuur tijdelijk verzacht en kwetsbaar maakt, je kunt beter 2x per dag poetsen maar je moet wel weten wanneer je op welk tijdstip het beste kunt poetsen.
Je poetst alleen goed door zorgvuldig te poetsen, wanneer je dit niet weet kun je naar de mondhygiëniste gaan, op youtube filmpjes bekijken of op google een goede instructie over goed tanden poetsen lezen.

Uit het onderzoek van de partij van Philips sonicare is gebleken dat toch wel veel Nederlanders het fijn vind om zijn/haar tanden te poetsen met een elektrische tandenborstel, dit telt 65,6% Nederlanders. De helft van de Nederlanders poetst nog met de gewone handtandenborstel.
Wel vindt de meerderheid dat een goed, verzorgd gebit erg belangrijk is.

Nu heb ik een aantal vragen om het beter te kunnen begrijpen:
3 vragen:
1. Hoeveel Nederlanders deden er precies mee aan het onderzoek?
2. Hoe kan slechte mondhygiëne hartaandoeningen veroorzaken?
3. In het artikel komt naar voren dat schrobben niet goed is, waarom precies niet?

Ik hoop dat mijn vragen beantwoord kunnen worden.
MVG,
Desiree Reactie infoteur, 26-10-2015
Dag Desiree,
Zie onder het artikel, onder bronnen: 500 mensen (respondent = ondervraagd persoon).
In sommige onderzoeken wordt verband gelegd via aderverkalking, zie http://www.mondzorgtotaal.nl/slechte-mondhygiene/. Veel succes!
Drs. Astrid Maria Boshuisen
Freelance journalist

Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.