Olijfolie is gezond en heeft reinigende werking

Olijfolie is gezond en heeft reinigende werking Dat olijfolie een product is wat veelvuldig gebruikt wordt in de Mediterrane keuken is bekend. De olie heeft echter eigenschappen die mogelijk minder bekend zijn maar heel doeltreffend werken. Wie vaak in zuidelijke landen komt weet als geen ander hoe heerlijk de zeep van olijfolie geurt. De mogelijkheden om je vuile handen te reinigen met olijfolie zijn bij de plaatselijke bevolking bekend maar we staan versteld als we dit proberen. Vlekken van smeerolie of hars zijn bijvoorbeeld goed te verwijderen met olijfolie.

Geschiedenis van de olijfboom

Reeds de oude grieken gebruikten olijven en de olijfboom speelt dan ook door de hele geschiedenis een rol. Deze boom is een van de oudste cultuurgewassen op aarde. De Bijbel spreekt van de "Hof van olijven". Even vaak als in de keuken werd de olie gebruikt voor medicinale doeleinden. Geschriften van geneeskundigen uit de Oudheid vermelden dan ook het gebruik van olijfolie bij de verzorging en genezing van ziekten. De olijfboom maakt al 6000 jaar deel uit van de cultuur van de landen rondom de middellandse zee, klein Azië en Noord Afrika. Er bestaan ongeveer 20 soorten olijfbomen. Zij kunnen zeer oud worden. In Griekenland staan ook nu nog bomen die 2000 jaar oud zijn. Zij bereiken over het algemeen een hoogte tussen tien en zestien meter en de stam wordt ieder jaar donkerder, krommer en meer knoestig. De bladeren blijven altijd groen. De boom houdt van een droog en warm tot zeer warm klimaat, maar kan in de winter ook temperaturen verdragen van rond het vriespunt, mits dit niet te lang duurt. Langdurige hitte en grote droogte brengen de boom geen schade toe.

De olijfboom in ons leven

Volgens deskundigen duurt het drie generaties voor een olijfboom nuttig is. Grootvader plant een jonge boom, vader verzorgt en snoeit hem en de zoon oogst de olijven en perst de olie. In de eerste vijf jaar groeit de boom zonder vruchten, tussen het zevende en twintigste jaar groeit de boom verder en ontwikkelt de eerste vruchten. Na ongeveer 30 jaar is de boom volledig ontwikkeld en levert gemiddeld 40 kilo olijven per boom. We mogen daarom de vruchten en de olie met respect behandelen. In Spanje worden de olijven geoogst door grote netten onder de bomen te spannen en dan met stokken de olijven los te slaan. Dit lijkt eenvoudig maar is het niet. Er is een speciale techniek voor nodig.

Bereiding van de olie

Na het oogsten gaan de olijven na ongeveer 4 of 5 dagen in de oliemolen. Hier worden ze gewassen. Daarna worden zij in een grote trog met draaiende natuurstenen gedurende een half uur bij 25 tot 30 graden tot een brij geplet. Deze brij wordt daarna hydraulisch geperst en dit moet bij lage temperaturen gebeuren die niet boven de menselijke lichaamstemperatuur mag komen. Zo blijven alle weldadige krachten behouden.

Merken olijfolie

In Nederland wordt veelvuldig gebruikt gemaakt van de olijfolie Bertolli. Vooral de extra virgin is heerlijk voor over salades maar is misschien wel duur voor het huishoudelijk gebruik van schoonmaak. Daarom is een fles olijfolie van het merk Aldi een heel goed alternatief voor huis, tuin en keukengebruik. Ook zijn er goede Spaanse merken olijfolie te koop.

Werking van olijfolie bij lichaamsverzorging

Olijfolie werd vroeger al gebruikt voor medische doeleinden bij de huid- en haarverzorging. Olijfolie bevat vitamine E wat dient voor cel bescherming en werkt desinfecterend en geneeskrachtig. Er werd ook zalf gemaakt van de olie. Het verhaal gaat dat Keizerin Sissi regelmatig een bad nam met olijfolie. Ze deed dit zo warm mogelijk en dacht dat ze hiermee haar goede figuur kon behouden. Een gezichtsreiniging met pure olijfolie reinigt en verzorgt de huid direct. Terwijl de olie zachtjes in de huid gemasseerd wordt neemt ze de vuil- en stofdeeltjes op. Men kan ook in een donkere pot rozenblaadjes doen en hierbij olijfolie. Dit kan men een week laten trekken en daarna zeven. Deze rozenolie kun je gebruiken in het badwater of om je lichaam mee te verzorgen.

Handen en voeten

Na een lange wandeling is het heel heilzaam om een warm voetenbad te nemen en daarna te masseren met olijfolie gemengd met een beetje citroensap. Dompel je handen regelmatig in een warm bad waarin je wat olijfolie doet. Je nagels en vooral de nagelriemen zijn daarna weer zacht en soepel. Om glanzend en vol haar te krijgen kun je een mengsel maken van olijfolie met citroensap en een borrelglaasje bier. Sommigen voegen ook een eierdooier toe. Daarna goed uitspoelen met lauw water.

Tandverzorging

Om weer witte tanden te krijgen en aanslag van koffie, thee en wijn te verwijderen kun je een beetje olijfolie op de tanden smeren. Daarna spoelen.

Olie spoelen

's Morgens maar ook 's avonds kan men een slokje olijfolie nemen en dit tussen de tanden heen en weer laten gaan. De gehele mondholte op deze manier spoelen, spuug uit en herhaal dit. Schadelijke stoffen en bacteriën verdwijnen hiermee uit de mond. Olijfolie is ook goed te gebruiken bij klachten zoals oorpijn. Een paar druppels lauw maken en in het oor laten lopen willen misschien helpen. Bij maagpijn kan men een lepe olijfolie nemen en daarna een glas lauw water met een paar druppels citroensap. drinken. Dit geeft verlichting.

Reiniging

Wanneer men bijvoorbeeld. in de tuin gewerkt heeft en er is hars op de huid gekomen dan kan deze gemakkelijk verwijderd worden met een beetje olijfolie. Ook wanneer men op het strand smeerolie aan voeten of slippers heeft gekregen kan dit door goed te wrijven met olijfolie snel verwijderd worden. Kleding waarin vetvlekken zitten kan vaak op deze manier gereinigd worden. De vlek eerst behandelen met lauw water en vervolgens met olijfolie. Even laten intrekken en daarna goed spoelen.
© 2010 - 2023 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over olijfolieAlles over olijfolieOlijfolie is heel erg gezond, het zorgt voor bescherming van de gezondheid en past prima in een gezonde levensstijl. Oli…
Dressings met olijfolie: 3 simpele receptenDressings met olijfolie: 3 simpele receptenOlijfolie vormt de basis voor veel overheerlijke dressings. Want een salade smaakt pas echt lekker als hier een goede dr…
Is olijfolie gezond of ongezond?Is olijfolie gezond of ongezond?Van olijfolie wordt vaak gezegd dat deze gezond is, maar het tegendeel wordt ook vaak gezegd. Wat klopt nu? Is olijfolie…
Tapenades, eenvoudig, lekker en snel klaarTapenades, eenvoudig, lekker en snel klaarLast minute recepten, snel klaar, origineel en overheerlijk. Verras uw visite met een lekkere tapenade uit Italie, Spanj…

Tandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenTandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenVeel mensen hebben er een hekel aan om naar de tandarts te gaan. Na een behandeling hebben sommige mensen weken lang las…
De onbekende gevaren van slechte mondhygiëne: tips en trendsDe onbekende gevaren van slechte mondhygiëne: tips en trendsSlecht voor je mond zorgen veroorzaakt meer problemen dan alleen een slechte adem of lelijke tanden. Volgens onderzoek z…
Bronnen en referenties
  • Fit en Gezond met olijfolie van Birgit Frohn
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 03-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.