Hypnose, betrouwbaar?

Een hypnose is het onderbewustzijn van een persoon “activeren”. Hierbij worden herinneringen opgehaald om verder in de details te kunnen kijken. Dit kan helpen om nare problemen in het verleden te verwerken en soms wordt het ook gebruikt in politieonderzoek. Op een automatische piloot slaat onze hersenen herinneren op tot in de kleinste details. Naarmate de jaren verstrijken kunnen details vergeten worden. Met een hypnose kunnen deze details weer na voren komen. Een hypnose zorgt ervoor dat je een herinnering ophaalt zonder aan andere dingen te denken. Bijvoorbeeld een ongeluk waar jezelf de schuld van geeft. Soms gaan mensen onder hypnose om achter het probleem te komen waardoor deze ongeluk is gebeurd. Maar hypnose wordt ook in de medische wereld toegepast denk maar aan stoppen met roken of om af te vallen.

Hypnose wat houd het in?

Hoewel het gevaarlijk lijkt is het mits het door een professional wordt gedaan minder gevaarlijk dan het lijkt. Onze hersenen zijn niet alleen aan het werk om signalen door te geven voor bijvoorbeeld lopen of eten maar ze slaan ook herinneringen op. Soms zelfs dingen waarvan we niet verwachten deze te kunnen herinneren. Men begint door rustig en geconcentreerd te worden op een herinnering. De hypnose trance waar men in komt is een herinnering waar men een eigen weg heeft. Ze herinneren zich geluiden of objecten ineens heel duidelijk een therapeut kan je dan vragen er dieper op in te gaan. Een hypnose kan helpen om meer geestelijke gerust toestand te krijgen.

Hypnose in de medische wereld

Hypnose kan worden aangeraden door een psychiater, ze komen ze makkelijker achter de oorzaak van je problemen en kunnen ze helpen om een oplossing te zoeken. Met onder andere de volgende problemen kan een hypnose je helpen.
 • Leren omgaan met spanning en stress
 • Verminderen van angsten en fobieën.
 • Verwerken van trauma en emotionele gebeurtenissen.
 • Verminderen van onzekerheidsgevoel en minderwaardigheidsgevoelens.
 • Verminderen van dwangmatige handelen zoals eten en roken.
 • Opheffen van psychische klachten zoals hyperventilatie.
 • Ook kunnen ze pijn verminderen en andere dwangmatige handelingen en geestelijke toestanden verminderen.

Hypnotherapie

Niet alle klachten kunnen voorgoed weggaan sommige kunnen enkel verminderd worden. De effecten van een hypnose liggen aan de enthousiasme en motivatie van de persoon die de hypnose wil ondergaan. Het is vrijwel altijd belangrijk om te weten waar de klachten vandaan komen voor een hypnose succesvol uitgevoerd kan worden. Er zijn verschillende stadia van een hypnose, je kan in een lichte roes komen waarbij je precies kan vertellen wat je doet, tot aan een zware hypnotische toestand met het totale verlies van je “bewustzijn” . Een lichte hypnotische roes kan je vergelijken met een boek lezen. Je zit zo diep geconcentreerd in je boek te lezen dat geluiden om je weg vallen. Men kan tegen je praten maar je krijgt het niet mee. Een hypnose is dan ook geen therapie maar een hulpmiddel waarbij je volledige vertrouwen in de hypnotiseur moet hebben.

Een hypnose gebeurt in 4 stadia:
 1. Een inductie hier wordt een initiële trancetoestand opgewekt. Dit betekend dat je langzaam bij beetje rustiger wordt en geconcentreerd.
 2. Je moet je dieper in je concentratie laten zakken. Met iedere ademhaling “ziek je dieper weg”. Dit betekend dat je in een ontspannend toestand komt, waarbij veel geluiden wegvallen en je enkel de stem van de hypnotiseur nog hoort.
 3. Er wordt een soort van instructies gegeven, hierbij moet je vertellen wat je ziet en wat je hoort. Je moet je bijvoorbeeld voorstellen dat je op het strand bent .
 4. Hierbij krijg je echte opdrachten, je moet bepaalde dingen vertellen wat je ziet en hoort.
 5. Je gaat langzaam weer “ontwaken” hierbij haalt de hypnotiseur je langzaam uit je hypnose. Vaak voel je je hierna erg ontspannen.

Door middel van een hypnose wordt er contact gemaakt met het onderbewustzijn. Zo wordt ook informatie opgehaald uit het dagelijks leven en komen ze problemen tegen die een obstakel vormen in je leven. Met een trauma wordt langzaam alles op zijn plek gezet zodat je langzaam over alles kunt nadenken en soms ook dingen vanaf een andere kant gezien. Zo wordt het makkelijker voor de persoon om nare dingen te verwerken.

Geschiedenis van Hypnose

In Egypte en in Griekenland bestonden er vroeger speciale slaaptempels. Een soort kuuroord waar mensen heen gingen om te genezen. In de middeleeuwen maakten de Kabbalisten en de Alchemisten de aanspraak op het bezit van hypnose. En dit zou dan een geheime wetenschap zijn met een bijzondere toepassing die goede prestaties in staat zou stellen. Ook werd er beweerd dat op deze manier de Spiritisten uit de vorige eeuw met overledenen konden praten om zo boodschappen door te geven aan de familieleden. Aan het einde van de 18e eeuw kwamen ze erachter dat een hypnose een geneselijke werking hadden.

Belangrijk om te weten

Een hypnose kan succesvol toegepast worden maar het kan ook verkeerd gaan. De informatie die verkregen wordt uit een hypnose kan beïnvloed zijn door fantasie of vervorming van herinneringen. Het is dan ook niet helemaal zeker of dit betrouwbaar is of niet. Er dient ook rekening gehouden te worden met mogelijke niet goed werkende effecten van de hypnose zoals, stoppen met roken. Een sessie hypnose kost ongeveer tussen de €70, - en €110, - . Dit is per hypnotiseur anders.
© 2010 - 2024 Antrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypnose - 'terug naar uw onderbewustzijn'Bij hypnose treedt er een verandering van het bewustzijn op, die door een hypnotiseur tot stand wordt gebracht. Lange ti…
Hypnose en hypnosetherapieHypnose en hypnosetherapieWanneer men spreekt over hypnose denkt men dadelijk over een trance waar men geen controle meer over zijn lichaam en bew…
Hypnose en hypnotherapie: oplossing of simpele truc?Het woord hypnose is afkomstig van het Grieks ὑπνος en betekent ‘slaap’ waar in de tijd van de…
Hypnose: zin of onzin?Hypnose: zin of onzin?Wat is hypnose en hoe kom je in hypnose? Stel jij jezelf die vraag wel eens? Hypnose lijkt voor veel mensen gevaarlijk o…

Wisselwerking tussen voeding en medicijnenWisselwerking tussen voeding en medicijnenDat medicijnen elkaar bij gelijktijdige inname beïnvloeden is algemeen bekend. Maar ook bepaalde voedingsmiddelen hebben…
Het werkveld in de gezondheidszorgHet werkveld van de gezondheidszorg is erg breed. Je kunt in verschillende sectoren werken, bij mensen thuis of in zorgi…
Antrax (44 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.