Een nieuw jaar, een nieuw begin

Een nieuw jaar, een nieuw begin Voor de een is de eerste dag van het nieuwe jaar ook exact dat en voor de ander is het een begin van een nieuwe periode. Een periode met voornemens over gezondheid, carrière, relatie en noem maar op. Maar alle begint met een goede gezondheid en gelukkig hebben de meeste mensen dat op de eerste plaats staan.

Algemeen

Gezondheid is niet te koop en dat is ook zo, maar je kunt er wel van alles aan doen om zo gezond als mogelijk invulling te geven aan je leven. En soms kost dat geld en soms is het gratis. Terug naar de basis voor lichaam en geest.

Lichaam

Je lichaam kan je, voor wat betreft hetgeen je zelf in de hand hebt, opdelen in vier onderdelen. De interne mens is datgene wat je aan de binnenkant kunt doen. Voeding is wat je er in stopt om het te laten functioneren, bewegen is belangrijk om je lichaam vitaal te houden en tenslotte kan je ook nog wat aan de buitenkant doen. Deels ligt dit op het vlak van schoonheid, maar gaat ook verder.

Intern

  • De interne mens kan je deels zelf beïnvloeden en daar is het volgende item ‘voeding’ een belangrijke voor. Maar er is meer, want hoewel je darmen zelfreinigend zijn, kan er in de loop der jaren tot het nodige aan afvalstoffen achterblijven. Het kan je gewicht, je bloeddruk, je fitheid, eventuele verstopping of zelf hoofdpijn beïnvloeden. De hoge darmspoeling werd in het verleden alleen in het ziekenhuis toegepast, maar inmiddels zijn er privé-klinieken die deze apparatuur hebben. Het gaat verder dan het al oude klysma en reinigt in een aantal behandelingen (kan variëren van 3 tot 6) de darmen volledig. Eenmaal per jaar is dan nog het onderhoud. Heb je een aanvullende (zorg) verzekering, dan wordt dit ook nog vergoed door de zorgverzekeraar. Kosten: € 90,- per behandeling (evt. vergoeding verzekering).
  • Een sapkuur kennen we allemaal wel en dat wil zeggen dat je enkele dagen op sapjes moet leven. Zo reinigt je lichaam zich ook aan de binnenkant, maar niet iedereen kan dit volhouden. Kosten: Zo’n € 60,- aan sapjes. De echte die hards combineren de hoge darmspoeling met een sapkuur.
  • Eenvoudiger kan ook, door een dag per week een zuivel met fruit dag in te lassen. Zoveel als je wil (pas alleen op met bananen), maar niets anders dan zuivel (neem de magere versies) en vers fruit. Die dag aan drinken alleen water of groene thee en dus ook geen koffie. Kosten: Zo’n € 10,- aan zuivel en vers fruit.
  • Roken is slecht voor de longen, maar zo bekend dat het eigenlijk ook overbodig is om te benoemen. Overigens is het niet alleen slecht voor de interne mens, maar ook de buitenkant. Denk bijvoorbeeld aan je huid die sterk verouderd en waar je vale gezichtshuid van kunt krijgen.
  • Laat je ook eens testen bij de huisarts op je cholesterol, laat je bloeddruk meten of vraag om een algehele checkup. Het kan geen kwaad en mogelijk sluipende zaken komen boven tafel. Zaken die overigens vaak prima aan te pakken zijn. Kosten: vergoeding door verzekering.

Voeding

Voedingsdeskundige weten het allemaal beter, de een laat je vet eten en de ander sluit koolhydraten uit je voedingspatroon. Weer iemand anders schrijft je voor wat te eten en ga zo maar door. De basis voor ieder goed voedingspatroon is balans. Natuurlijk zijn er mensen die koolhydraten minder goed verdragen en dan spreekt het voor zich, dat je de koolhydraten beperkt. Vervang een broodmaaltijd voor een verse salade of gebakken ei en laat bij de avond maaltijd de pasta of het bord aardappelen achterwege.
Suikers haal je ook uit fruit, dus bij een beperkte koolhydratenopname uit brood moet wel fruit tegenover staan.

Eet je te vet bekijk dan of het aan het vlees, broodbeleg of snacks ligt of ben je een sausjes mens. Sausjes zijn bijna altijd vet, dus mogelijk kan je hier op bezuinigen. En natuurlijk weet je het, chips en meer van dit soort snacks zijn altijd vet, dus jezelf voor de gek houden met light chips zet absoluut geen zoden aan de dijk.

Je krijgt het totaalplaatje prima in beeld door een week of wat alles op te schrijven wat je eet. De volgende stap is de balans te brengen in je eetpatroon en dat is niet radicaal diëten, want dat levert over het algemeen niets op voor de lange duur. Je moet je prettig voelen bij hetgeen je eet, maar overgewicht is niet goed voor je lichaam, net zoals te vet eten een link naar slecht cholesterol kan hebben. Voeding is niet meer of minder dan de brandstof voor je lichaam, behandel het ook als zodanig.

Bewegen

We weten dat we moeten bewegen en de norm is gesteld op minimaal 30 minuten per dag matig intensief bewegen. Dat kan zijn het huis stofzuiger of de tuin onderhanden nemen, maar ook lopend of op de fiets de boodschappen doen. De pauze lopend doorbrengen of gewoon lekker een stevige wandeling met de hond maken. Maar die 30 minuten is wel een minimum en beter is het om meer te bewegen. Kan je jezelf nog aanzetten om in de avonduren een stuk te gaan hardlopen, tennissen met vrienden, de fitnessruimte opzoeken of een duik in het zwembad te nemen, doe dit dan. Je voelt je daarna absoluut vitaler en vaak slaap je er ook nog lekker op.

Naast de beweging die goed is voor je lichaam, kan het ook de geest nog helpen bij het tot rust brengen na een hectische dag. Of gebruik de andere omgeving om je gedachten op rit te zetten.

Extern

Bij externe denken we vaak aan de plastische chirurg en dat geldt natuurlijk ook voor een aantal gevallen. Flaporen vinden de meeste mensen ontsierend, maar je kunt er prima mee leven. Net zoals met loszittende huid bij bijvoorbeeld de bovenarmen (de zgn. kipfilets), maar veel mensen vinden het niet mooi en dus komt de plastische chirurg in beeld.

Het gezicht is voor velen bepalend en dus zijn rimpels niet fraai, althans niet bij vrouwen (vindt men). De eenvoudigste oplossing is een facelift. Het geheel wordt glad getrokken en je kunt er weer een jaar of tien tegen. De rimpelfillers daarentegen zijn minder ingrijpend, maar naar een half jaartje uitgewerkt en dan moet het weer opnieuw. Het is maar net waar je voor kiest.

Naast deze cosmetische ingrepen zijn er ook de ingrepen die gedaan worden, omdat mensen er echt onder gebukt gaan en er lichamelijk of geestelijk last van hebben. Vaak worden deze vergoedt door de zorgverzekeraar. Denk hierbij aan erg overhangende oogleden, zo erg dat het gezichtsbelemmerend werkt, of te grote borsten waardoor je krom gaat lopen en lage rugpijn krijgt of ernstige verminking door bijvoorbeeld brand kan met cosmetische chirurgie vaak sterk verbeterd worden.

Bij al deze processen is het geestelijke proces ook belangrijk en niet goed om over een nacht ijs te gaan. Goed over nadenken (eventueel met begeleiding) helpt om het proces goed in beeld te krijgen. Bedenk dat je in sommige gevallen in een gezond lichaam gaat snijden. Kosten: De kleinste ingreep is al gauw € 300,- en kan oplopen tot de grotere cosmetische behandelingen van zo’n € 4.000,-. Afhankelijk van waar het over gaat kan de zorgverzekeraar de kosten op zich nemen. Altijd vooraf aanvragen.

Geest

Geestelijke druk of depressiviteit

De geest wordt nogal eens vergeten, want als lichamelijk alles goed is, komen we er wel. Althans dat wordt nogal eens gesuggereerd. Niets is minder waar, want je kunt het lichamelijk allemaal nog zo goed voor elkaar hebben, als je geestelijk niet lekker in je vel steekt ben je net zo ver van huis dan een lichamelijke aandoening. Depressiviteit steekt steeds meer de kop op, of mensen durven er beter over te praten.

Druk zijn met zaken is prima, maar ook hier geldt de balans. Want alleen werk levert een verkeerde druk (op den duur). Andersom geldt dit ook, alleen komt het minder vaak voor. De gemiddelde Nederlander is een druk baasje en wil een carrière, gezin en als vrouw neem je meestal een groot gedeelte van de opvoeding van kinderen voor je rekening. Tel daar nog wat sociale contacten bij op, en je hebt niet genoeg aan de vierentwintig uur in een dag.

Balans zoeken

De balans tussen werk, sociaal leven en je eigen tijd moet in verhouding zijn en zeker dat laatste is het eerste wat achterwege gelaten wordt als we het even druk hebben. Toch kan bijvoorbeeld een wandeling in het bos helpen. Goed voor het lichaam en goed voor de geest, want in het bos kan je je concentreren op andere zaken, geluiden, geuren en beeld. Of een plek om te overdenken voor wat voor beslissingen je staat of gewoon even helemaal niets en genieten van wat je ziet.

Depressiviteit gaat verder en veel mensen komen hier zelf niet uit. Schroom niet om het bespreekbaar te maken met je huisarts voor professionele hulp.

Tot slot

Geef alleen voor jezelf invulling aan deze zaken, want het leven is te mooi om aan je voorbij te laten gaan.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorbereiding op plastische chirurgieVoordat je plastische chirurgie gaat doen is het belangrijk om je daarop voor te bereiden. Hoe kun je je het beste voorb…
Schoonheidsoperatie niet zonder risicoSchoonheidsoperatie niet zonder risicoEen schoonheidsoperatie is een ingreep die bedoeld is als subjectieve verfraaiing van het menselijk lichaam. Een medisch…
Plastische chirurgie: veel meer dan de facelift alleenPlastische chirurgie: veel meer dan de facelift alleenPlastische chirurgie. Maar al te snel denk je aan facelift en borstvergroting. Maar plastische chirurgie is veel meer da…

Depressie door welvaart en gelukreclame?Depressie door welvaart en gelukreclame?In de uitzending van het programma VPRO Thema 'Iedereen depressief?' op dinsdag 28 december 2010 stelt Jules Tielens, ps…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.