Hoe word ik zo oud mogelijk?

Mensen worden steeds ouder zo word de 100 jaar steeds vaker gevierd. Om de levensduur te verlengen kunt u het beste zo vroeg mogelijk beginnen met het leven een beetje aan te passen. Op het Griekse eiland Ikaria worden de mensen vaak bovengemiddeld oud, zelf denken ze dat het komt doordat ze veel en tot op oude leeftijd blijven bewegen dankzij het hoeden van schapen en dansen op lokale feesten.

Slapen

Een goede nachtrust is van belang voor zowel lichaam als geest. Om volledig uitgerust te zijn heeft een mens zo'n 7 tot 9 uur slaap per dag nodig. Het beste is om een vast ritme aan te houden, dit zorgt er ook vaak voor dat men makkelijker in slaap valt omdat het lichaam er aan went om op dat tijdstip naar bed te gaan. Als we te kort slapen kan ons lichaam niet goed herstellen waardoor men ook brak wakker kan worden. Steeds wisselende diensten qua werk is voor lichaam en geest niet echt aan te raden. Echter zal de een zich wel makkelijker en sneller kunnen aanpassen dan de ander.

Bewegen

U hoeft niet elke dag een uur in de sportschool aanwezig te zijn zo kunnen activiteiten als tuinieren, wandelen en de liefde bedrijven ook een hoop goed doen voor uw lichaam. Mensen met een vaste partner blijken uit onderzoek ook langer te leven, wellicht ook omdat ze samen zorgen dat ze in beweging blijven en het geeft een geluksgevoel.
Daarbij zorgt een goede fiets voor een rechte houding en balans.Vooral het volhouden is belangrijk, als men ouder word komen kromme ruggen en stijve spieren vaak voor doordat men niet meer met regelmaat beweegt.

Drinken

Tijdens het slapen verliest men ongeveer een halve liter aan vocht. Dit zal ook weer aangevuld moeten worden en het beste hiervoor is water. Een goede oplossing om genoeg te drinken is door tijden met uzelf af te spreken waarop u een glas water leeg drinkt. Vaak drinkt men pas als men dorstig is echter zorgt weinig drinken dat de smaakpapillen uit kunnen drogen waardoor het dorstgevoel steeds verder uit word gesteld. Een glas wijn of een kop koffie op z'n tijd kunnen in principe ook weinig kwaad als het maar met mate word genuttigd. Zo helpt koffie gaatjes te voorkomen en het verlaagt de kans op onder andere nierstenen. Echter kan koffie er ook voor zorgen dat u minder slaapt. Af en toe een kopje is goed, maar hou het beperkt.

Eten

Zorg dat u gevarieerd eet zodat u alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. U doet er goed aan minstens één keer in de week vis te eten, vis zit vol omega vetzuren wat weer onder andere de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die ontbijten ook vaak langer leven. Zoals u vast vaker heeft gehoord is het van belang 2 stuks groente en 2 stuks fruit per dag te nuttigen hier zitten onder andere vitamine, vezels en antioxidanten in. Antioxidanten zorgen er voor dat de vrije radicalen die de mens via zuurstof inademt onschadelijk worden gemaakt.

Overige tips

  • neem in de ochtend een koude douche
  • rook niet
  • doe geen risico- of topsport
  • probeer zo veel mogelijk stress te vermijden door bijvoorbeeld een duidelijke agenda bij te houden

Al de bovengenoemde tips zijn geen garantie voor een lang en gelukkig leven maar de kans daar op is wel wat groter.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De leeftijd van de katDe leeftijd van de katEén jaar in het leven van een kat zou gelijkstaan aan zeven mensenjaren. Nochtans is deze theorie niet helemaal juist. O…
Leeftijd: jouw manier van leven bepaalt hoe oud je wordtLeeftijd: jouw manier van leven bepaalt hoe oud je wordtEen man die niet rookt, leeft gemiddeld 77,8 jaar. Een niet-rokende vrouw wordt gemiddeld 81,2 jaar oud. Maar rook je we…
Langer leven: gezond ouder wordenLanger leven: gezond ouder wordenWe hebben het niet voor het zeggen, je kunt niet meer dan je best doen. Waarbij het altijd de vraag is, in hoeverre je h…
Stijve gewrichten en spierenStijve gewrichten en spierenVoor veruit de meeste mensen geldt, dat de gewrichten en spieren allemaal net iets strammer en stijver worden naarmate d…

Tijgerbalsem: oud en beproefd middel bij pijnlijke spierenTijgerbalsem: oud en beproefd middel bij pijnlijke spierenTijgerbalsem wordt al meer dan 100 jaar gebruikt tegen stijve, pijnlijke spieren door mensen over de hele wereld. Deze b…
Anabolen steroïden: wegen de voordelen op tegen de nadelen?Anabolen steroïden: wegen de voordelen op tegen de nadelen?Anabole steroïden zijn middelen die vooral worden gebruikt om groter en sterker te worden. Het zijn ook prestatieverhoge…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 04-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.