Borstverkleining: diverse methoden
Vrouwen die een borstverkleining overwegen kunnen uit verschillende methoden kiezen. De meeste vrouwen ondergaan nog altijd de klassieke ankermethodiek. In dit artikel staat informatie over allerlei methoden. Ook wordt beschreven wat de voors en tegens van de operatietechnieken zijn.
Veel vrouwen hebben last van te zware borsten. Deze kunnen onder andere nek-, schouder- en rugproblemen veroorzaken. Soms zijn de borsten zo zwaar dat zelfs de ademhaling wordt beperkt. Een borstverkleinende ingreep kan hiervoor dé oplossing zijn. De meest gebruikte techniek om een goede borstreductie te bereiken is via de klassieke borstverkleining, ofwel de ankermethode. In dit artikel vindt u allerlei informatie over deze methode en enkele alternatieve ingrepen.
Borstverkleining via ankermethode
De meeste plastisch chirurgen passen de borstverkleining via de ankermethode toe. Er is in Nederland veel ervaring met deze techniek en de ingreep geeft vaak goede resultaten. Ook is het een betrouwbare methode waar veel vrouwen achteraf zeer blij mee zijn.
De ingreep
Bij de ankermethode maakt de chirurg een incisie rond de tepelhof en vervolgens naar beneden in de borstplooi. Hierna worden zowel vet als huidweefsel zorgvuldig verwijderd. Een tepelverplaatsing is meestal noodzakelijk zodat de tepel weer op de juiste hoogte komt. In de meeste gevallen blijft de tepel verbonden met zenuwbanen en bloedvaten. Het uiteindelijke litteken heeft de vorm van een anker. Dit litteken loopt rondom de tepelhof, van de tepelhof naar beneden en in de plooi onder de borst. Dit loopt van het borstbeen tot aan de oksel.
Herstel
De meeste vrouwen kunnen al na enkele weken weer aan het werk. De eerste weken moet rust worden genomen. Het wordt aangeraden gedurende zes weken niet auto te rijden, te fietsen of zware dingen te tillen. De littekens vervagen in de loop der tijd maar blijven altijd enigszins zichtbaar.
Voordelen ankermethode
- borstverkleining is tevens borstlift
- tepelhofverkleining mogelijk
- specialisten hebben veel ervaring met deze methode
- over het algemeen goede resultaten
- methode ook toepasbaar bij (zeer) grote borsten
- methode ook op oudere leeftijd toepasbaar
- behandeling in zowel kliniek als regulier ziekenhuis mogelijk
- grote borstreductie mogelijk
Nadelen ankermethode
- blijvend litteken in de vorm van een anker
- in veel gevallen geen borstvoeding meer mogelijk
- herstelperiode van zes weken
- kans op (tijdelijk) gevoelsverlies in tepels
- operatie vindt onder narcose plaats
Borstverkleining via sleutelgatmethode
In Europa en andere landen wordt een borstverkleining soms uitgevoerd via de sleutelgatmethode. De Bergmankliniek in Nederland voert deze operatie ook uit. Bij deze borstverkleining wordt de huid zo losgemaakt van het borstweefsel dat er minder huid verwijderd hoeft te worden. Het litteken wordt op deze manier beperkt tot een sleutelgat. Omdat in vrijwel alle gevallen de borst ook gelift moet worden, moet ook de tepelhof naar boven worden geplaatst. Er ontstaat hierdoor wel een litteken. Dit litteken is in de regel iets beperkter dan het geval zou zijn bij de klassieke borstverkleining.
Voordelen sleutelgatmethode
- doorgaans mooi resultaat
- kortere operatieduur
- meer kans om nog borstvoeding te geven
- minder kans op gevoelsverlies
- bewegingen van de armen sneller mogelijk
Nadelen sleutelgatmethode
- lastigere operatietechniek
- methode wordt niet in het reguliere ziekenhuis toegepast
- meer kans op zwellingen en bloeduitstortingen
- niet geschikt voor mensen met overgewicht
- soms aanvullende huidcorrectie noodzakelijk
Borstverkleining via liposculpture
In een aantal klinieken in Nederland kun je je borsten laten verkleinen via de liposculpture. Dit is een vorm van liposuctie waarbij overtollig vet uit de borsten verwijderd wordt. Volgens de klinieken kan 30 tot 50% van de borst verwijderd worden. De huid van de borst zou zo elastisch zijn dat deze vanzelf terugtrekt.
Voordelen liposculpture
- operatie kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.
- geen litteken omdat de tepelhof niet hoeft te worden verplaatst.
- geen gevoelsverlies in tepels
- borstvoeding nog mogelijk
Nadelen liposculpture
- ingreep alleen geschikt voor vrouwen met borsten met een hoog vetpercentage (een zeer beperkte groep)
- doorgaans slechts verkleining van 1 cupmaat mogelijk
- kans op interne bloedingen en pijnklachten
- ingreep niet in het reguliere ziekenhuis mogelijk
Informeren
Plastisch chirurgen uit het ziekenhuis passen deze methode niet toe. Een reden hiervoor is dat vanuit medisch oogpunt (doorzakking van de borsten, schouder- en nekklachten) vaak een groot percentage van de borst moet worden verwijderd. Dit is lang niet altijd mogelijk via deze methode. Het is via liposculpture ook niet mogelijk klierweefsel te verwijderen. Dit weefsel zorgt juist vaak voor zware borsten. De techniek is dan ook omstreden. Ook zijn gevallen bekend waarbij vrouwen lang met nabloedingen en pijnklachten na de liposculpture blijven rondlopen. Bij een klassieke borstoperatie is een herstel binnen zes weken normaal. Informeer dus zowel bij het ziekenhuis als bij de kliniek als je toch overweegt deze ingreep te laten uitvoeren. Op diverse fora op het internet staan ook ervaringsverhalen.