Visuele informatieverwerking en blindsight

Blindsight, of in het Nederlands blindzicht is een buitengewoon wonderlijke aandoening die mensen kunnen hebben. Als je voor een blindsight patiënt met een laserlampje op een scherm schijnt kan hij die niet zien. Als je dan dus vraagt waar het lampje was zal hij niets aangeven. Echter, vraag je daarna de patiënt te gokken waar het lampje was dan zal hij goed aanwijzen waar het lampje is geweest! Een blind persoon die toch kan zien? Om dit te begrijpen moet je weten hoe visuele informatie verwerkt wordt.

Informatie verwerking

Het achterste deel van de hersenen houdt zich hoofdzakelijk bezig met informatie verwerking. Dit zijn de pariëtale, de (deels de) temporale en de occipitale kwab. Hierbij richt de pariëtale kwab zich op de sensomotorische informatie. Sensomotoriek slaat vooral op gevoel en tast informatie, echter er hoort ook pijn bij en gevoel van spieren en lichaamsdelen ten opzichte van elkaar. Eigenlijk zit hier een representatie van alle gevoel van binnen het lichaam. De temporaal kwab richt zich op auditieve informatie en de occipitaal kwab richt zich op visuele informatie. Informatie loopt daarin steeds van primaire gebieden via secundaire gebieden naar tertiaire gebieden.

Het principe van deze hiërarchie, de stroom van primair naar tertiair geldt voor alle informatie stromen. De tertiaire gebieden van alle sensorische systemen liggen allemaar bij elkaar (onderste gedeelte pariëtaal). Daar komen alle informatie stromen dus samen. Omdat hier dus visuele, auditieve en sensomotorische informatie samen komt kan dit hier gecombineerd worden, dit maakt denken op een abstract niveau mogelijk. Daar ontstaat dus een beeld van de gehele wereld om ons heen, met alle verschillende modaliteiten.
Schematische weergave van de visuele informatie verwerking.Schematische weergave van de visuele informatie verwerking.

Dorsal en ventral stream

Terug naar de visuele informatie verwerking, die we nodig hebben om de blindsight te verklaren. Informatie uit de omgeving wordt opgevangen op de retina (het netvlies). Vandaar gaat het naar de thalamus. De thalamus is een kern waar bijna alle informatie die naar de cortex gaat langs komt. Daar schakelt de informatie en gaat deze door naar de cortex. De visuele informatie gaat dan naar V1, de primaire visuele cortex. Vanaf daar splitst de informatie in twee stromen, één voor object herkenning en één voor lokalisatie in de ruimte. Jawel, dit zijn de ventral en de dorsal stream. Schematisch is dit weergegeven in de afbeelding.

Er is ook nog een derde stroom, deze gaat niet naar de thalamus maar naar een gebied in de hersenstam, de colliculus superior. Daar heeft het een koppeling met emotionele gebieden en met een paar motorische gebieden. Die kunnen vanuit de hersenstam al motoriek aansturen, als reacties bijvoorbeeld in de balans.
Schematisch overzicht van de werking van de hersenen, met gestoorde functie in V1. Doordat er nog wel een connectie is via de hersenstam wordt de dorsal stream nog wel gevoed.Schematisch overzicht van de werking van de hersenen, met gestoorde functie in V1. Doordat er nog wel een connectie is via de hersenstam wordt de dorsal stream nog wel gevoed.

Blindsight

Bij de stoornis blindsight is er uitval in de primaire visuele cortex. Visuele informatie komt dus niet meer goed binnen en wordt niet meer verwerkt. Nu blijkt echter dat er nog meer connecties zijn in de cortex. De hersenstam blijkt ook contact te hebben met het gedeelte van V2 dat verbindingen heeft naar de dorsal stream. Daardoor blijft de herkenning van locaties wel intact, terwijl de herkenning van wat er gezien wordt is afgesloten. En zo kan het dat iemand niet kan herkennen dat er een lampje brandt maar wel kan aanwijzen waar het lampje gebrand heeft.

Agnosie

Op eenzelfde manier kunnen ook andere aandoeningen ontstaan. Zo bestaan er ook aandoeningen met een storing in de dorsal stream waarbij mensen geen bewegingen meer naar een voorwerp kunnen maken. Logisch, aangezien de dorsal stream een representatie van de ruimte maakt in de hersenen. Een defect aan de ventral stream heeft tot gevolg dat je voorwerpen niet meer herkent. Soms is het zelfs zo specifiek dat je alleen gezichten niet goed kan herkennen (prosopagnosie). Dit soort stoornissen waarbij V1 in tact is (en visuele informatie dus goed binnenkomt in de hersenen) maar waarbij er toch een beschadigde waarneming is heten agnosiën.
© 2011 - 2023 Steven2389, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blindzicht: zien zonder gezichtsvermogenBlindzicht: zien zonder gezichtsvermogenSommige mensen hebben letsel opgelopen aan één of beide visuele velden in de ogen. Dit resulteert vaak in gedeeltelijke…
Sensorische informatieverwerking: Problemen bij kinderenSensorische informatieverwerking: Problemen bij kinderenSensorische informatieverwerking; het vermogen om zintuiglijke informatie op dusdanige wijze te verwerken dat het functi…
Boze mensen maken betere beslissingenLange tijd werd boosheid gezien als een emotie die nadelige effecten op beslissingen en informatieverwerking heeft. Er w…
De werking van de hersenenDe werking van de hersenenHet is echt een enorm wonder dat de hersenen werken zoals ze werken. Voor de mens is het moeilijk te bevatten hoe het sa…

Dihydrogeen monoxide gevaarlijk?Dihydrogeen monoxide gevaarlijk?Is water gevaarlijk? In 2007 vroeg Jacqui Dean, een Niew Zeelands lid van het parlement nog aan de minister van volksgez…
Borstverkleining: diverse methodenVrouwen die een borstverkleining overwegen kunnen uit verschillende methoden kiezen. De meeste vrouwen ondergaan nog alt…
Steven2389 (36 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.