Mooie tattoo, toch verwijderen
Het kan gebeuren, enig moment heb je een mooie tattoo laten zetten en om wat voor reden moet die tattoo toch weg. Zie het als een sieraad waar je op een gegeven moment op bent uitgekeken. Alleen doe je een sieraad met het grootste gemak af en met een tattoo ligt dat iets genuanceerder.
De tattoo
De naam wordt gebruikt vanuit het Tahitiaanse woord Tatu, wat zoveel als vlek of streep wil zeggen. Strikt genomen is het een eenvoudig proces, want onder de opperhuid wordt inkt in een bepaald patroon aangebracht. Het zijn naalden die voorzien zijn van een bepaalde kleur inkt. Het proces moet zeer hygiënisch (steriele materialen) verlopen volgens de regels van de GGD.
Tatoeage’s worden al vele jaren gezet. De eerste tatoeage’s werden al gevonden bij de Egyptenaren ver voor de jaartelling (> 2000 v Chr.).
Tattoo laten verwijderen
Als je dan toch de beslissing hebt genomen om de tattoo te laten verwijderen, begin dan met een intake gesprek bij een gespecialiseerde winkel. Er vanuit gaande dat het altijd een pijnlijke bedoeling zal zijn (verdovende crème’s kunnen iets verzachten), kan men tijdens de intake een inschatting maken van het verloop van het proces. Een soort behandelplan wordt opgemaakt en er wordt uitgelegd hoe de laser werkt op en in de huid. Krijg een gevoel bij degene die je gaat behandelen, het is een vrijgesteld beroep wat zoveel wil zeggen dat iedereen het kan doen. Helaas maakt dat er dus ook sjacheraars tussen kunnen zitten.
Tattoo in zijn geheel weg?
Dit is helaas nooit met zekerheid te zeggen. Iedere tatoeage is uniek en dus kan met geen garanties geven. Het is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:
- de plaats op de huid
- de kleur van de tatoeage
- de diepte en dichtheid van de inkt in de huid
- het type tatoeage
- het eigen huidtype
- eventueel gebruik van medicijnen
- gevoeligheid e/o allergieën
- de levenswijze van de persoon
- wanneer is de tatoeage aangebracht
Maar de diepte en de dichtheid van de inkt zijn toch de belangrijkste factoren voor het succes van het verwijderen van de tattoo. Verder is de apparatuur tegenwoordig van dusdanige kwaliteit dat er geen littekens achterblijven op de huid.
Laserbehandelingen
Het is dus op voorhand lastig aan te geven hoeveel behandelingen er exact nodig zullen zijn. Gaan we uit van gemiddelden dan is 6 tot 10 behandelingen gebruikelijk. Verder moet de huid kunnen herstellen na een behandeling en afvalstoffen moeten worden afgevoerd. Er kunnen blaren ontstaan en de huid moet mooi egaal zijn om de laser op de tattoeage te zetten. Een periode van minimaal 4 maar wat kan oplopen tot 8 weken tussen de behandelingen is normaal.
Kosten
De kosten voor het laten weghalen van een tatoeage kunnen aanzienlijk zijn. Temeer deze niet vergoed worden door de verzekering. Goedkoper dan zo’n 45 euro per behandeling vindt je ze niet en kan oplopen tot zo’n 70 euro per behandeling. Praat je echt over grote tattoo’s dan liggen de kosten tussen 70 euro en 150 euro per behandeling.
Nazorg
De nazorg van een behandeling is essentieel. Een zogenaamde cooling gel (te koop bij de apotheker en drogist) kalmeert de huid en helpt de huid te herstellen. De huid kan gaan vervellen, dit hoort bij het proces, maar zeker in deze periode is het belangrijk de huid te beschermen. Beschermen tegen krabben (jeuk), de zon en de zonnebank. Als je toch de zon in gaat, neem dan een hoge beschermingsfactor speciaal voor dit gebied. Het is immers vele malen gevoeliger dan de rest van je lichaam.
De huid heeft een dag of 10 tot 12 nodig om weer te herstellen en “normaal” te gaan functioneren.
Andere methodes
Wat afgeraden wordt is chirurgische verwijdering, dermabrasi en blekende crème’s. De eerste twee kunnen littekens opleveren en de crème’s komen nooit zo diep dat ze de inkt kunnen doen oplossen.
Detatoeëren
Dit is een nieuwe techniek die in ontwikkeling is en waar men hoopvol over is. Er wordt vloeistof in de huid gebracht met een tattoo-pistool en moet zo de inkt oplossen. De microgaatjes die het pistool achterlaat laat de substantie weer naar buiten komen. De eerste behandelingen geven nu al zo’n 80% score op verwijderingen. Ultimo 2011 moet de methode in Nederland toegepast kunnen worden.