Transseksuelen en geslachtsverandering

Transseksuelen en geslachtsverandering Een geslachtsverandering is een van de meest drastische manieren om je leven om te gooien. Want voor je zover bent heb je al heel wat keren op de operatietafel gelegen. Maar waarom willen mensen van geslacht veranderen en transseksueel worden? Welke stappen en procedures moet je doorlopen om hiervoor in aanraking te komen, maar vooral, wat zijn de gevolgen van een geslachtsverandering?

Verander van geslacht

Wat zou je doen als je een dag van geslacht zou mogen wisselen? Wat voor kleren zou je aandoen, met wie zou je flirten, hou zou je je gedragen? Het is een leuk onderwerp om over te fantaseren. Maar wat als dit meer is dan een grappige fantasie en je serieus van geslacht wilt veranderen? Als je vanaf je jeugd weet dat je eigenlijk een vrouw bent, maar dan in een mannengedaante. En dat je niets liever wilt dan dit foutje van de natuur rechtzetten, zelfs al is daar een 3,5 uur durende operatie voor nodig. Dan ligt er nog een heel traject voor je.
Een geslachtsverandering is een langdurig en intensief proces waarbij een team specialisten betrokken is. Bij het VU medisch centrum vinden elk jaar veertig succesvolle transformaties van man tot vrouw plaats. Wat komt er allemaal kijken bij zo'n zogeheten 'geslachtsaanpassing'?

Wil je wel echt een geslachtsverandering?

Denk niet dat je zomaar in aanmerking komt voor een operatie. Eerst wordt je onderworpen aan psychologische tests en spreek je met een ervaren psycholoog. Het doel: nagaan of je wel echt transseksueel bent en of je een nieuw leven als vrouw mentaal wel aan zult kunnen. Verder krijg je een lichamelijke check-up, om te zien of je gezond genoeg bent voor de hormoonbehandeling en de operatie.
Dan begint de real-lifetest. Je moet achttien maanden lang laten zien dat je als vrouw door het leven kunt gaan. Waarom zo lang? Dit kan niet anders, er is geen manier om onomstotelijk vast te stellen of iemand transseksueel is. Samen met de patiënt proberen wij duidelijk te krijgen of de voorgenomen geslachtsaanpassing juist is. En we bereiden de patiënt voor op het leven in het andere geslacht. Dat kost tijd.
Tijdens deze proeftijd mag je al wel beginnen met het slikken van hormonen. Het effect daarvan is grotendeels omkeerbaar.

Vagina wordt gemaakt

Na anderhalf jaar kun je onder het mes. Hoe groter de penis, hoe makkelijker het is om een vagina te maken. De chirurg gebruikt de huid van de penis om de vaginawand te maken. Hoe meer huid beschikbaar is, hoe beter. Hoe de operatie in zijn werk gaat? Eerst zet hij een snee in de lengterichting aan de onderzijde van de penis. Daarna maakt hij een holte in de bekkenbodem. Dit moet heel voorzichtig gebeuren, want veel ruimte voor een vagina is er niet. Je loopt het risico dat je een gat in de plasbuis of de darm maakt. Daarom voelt de chirurg eerst met zijn vingers hoe veel speelruimte hij heeft. De volgende stap is het verwijderen van de ballen. De huid van de balzak wordt gebruikt om de buitenste schaamlippen te maken. Daarna maakt de chirurg een sneetje rond de eikel, een circumcisie. De penishuid wordt áfgepeld'. Van de eikel maakt hij een clitoris. Zenuwen en bloedvaten laat hij intact. Je kunt namelijk niet zomaar knippen en plakken, je moet de clitoris en vagina wel laten leven. Anders zit er geen gevoel in.
De chirurg verwijdert de zwellichamen en de plasbuis kort hij in. De penishuid wordt in de holte gevouwen. De vagina wordt tijdelijk opgevuld met een soort condoom met schuimrubber vulling. Zo kan de huid ingroeien. Het resultaat is amper van echt te onderscheiden. Die 'echtheid' is niet alleen vanuit estethisch oogpunt belangrijk. Hun verleden houden veel transseksuelen lieft geheim. Soms weet zelfs hun partner van niets.

Meer operaties gewenst

Met een hormoonbehandeling en een operatie ben je er nog niet. Voor de buitenwereld zie je er nog vaak uit als een man in vrouwenkleding. Hormonen helpen wel. Maar je blijft een mannelijke kaaklijn en mannelijke gelaatstrekken houden. En anders verraadt je lage stem je wel. Aan veel van deze problemen is wat te doen. Een kaakchirurg kan je kaak versmallen en een plastisch chirurg de rest van je gezicht vervrouwelijken. Om je stem te verhogen kun je speciale spraaklessen volgen. En als dat niet helpt, kun je je toevlucht nemen tot het inkorten van de stembanden. Ook een al te opvallende adamsappel kun je met een operatie laten verkleinen.
Misschien wil je een borstoperatie ondergaan, om van je beginnende borstgroei echte vrouwelijke borsten te maken. De haargroei in je gezicht verdwijnt niet door de hormonen. Dus zul je je baard met een permanente onthaarmethode moeten verwijderen. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Bij iemand met stevige baardgroei kan het meer dan vijf jaar duren voordat al het haar is verdwenen. Hoe ouder je bent, hoe sterker je mannelijke trekken zijn gevormd, en hoe lastiger het wordt om er echt als vrouw uit te zien. Ook als je lang bent, of zwaargebouwd, heb je een probleem.

Nazorg blijft nodig

Maar laten we aannemen dat je na een lang proces 'passabel' bent, zoals dat heet. Niemand ziet nog aan je dat je ooit een man was. Verwacht niet dat je nu zorgeloos als vrouw door het leven kunt. Je bent vanaf nu levenslang 'patiënt'. Je nieuwe vagina is in het begin nog vaak te nauw om seks mee te hebben en heeft de neiging dicht te groeien. Hij moet opgerekt en opgehouden worden met een dilator: een staaf met afgeronde top. De eerste maanden moet je twee keer per dag een half uur dilateren. Dat kun je daarna afbouwen tot twee keer per week. Ook moet je je nieuwe vagina schoonhouden. Want hij is niet zelfreinigend zoals bij biologische vrouwen. Met de antimannelijke hormonen kun je na de operatie waarschijnlijk wel stoppen. Nu de ballen zijn verwijdert, produceert je lichaam nauwelijks nog testosteron. De vrouwelijke hormonen zul je levenslang moeten blijven slikken.
Het klinkt niet als een feestje. Is er nooit iemand die achteraf spijt krijgt? Dit komt wel een enkele keer voor. Maar die spijtoptanten zijn op de vingers van een hand te tellen. Met meer dan 2600 manvrouwtransseksuelen die de transitie hebben ondergaan is dat een zeer laag cijfer.
© 2011 - 2024 Randy1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oorzaak van transseksualiteitNog tot het heden rust er een taboe op transseksualiteit. Bij de meeste mensen staan de vooroordelen al klaar wanneer he…
Spijt van geslachtsverandering, wat nu?Spijt van geslachtsverandering, wat nu?Bij genderdysforie of transseksualiteit heeft een persoon het gevoel geboren te zijn in het verkeerde lichaam. Een biolo…

Kruiskruid, een gewone grijsaardKruiskruid, een gewone grijsaardKlein kruiskruid of Senecio vulgaris. vrij vertaald wil dat zeggen 'gewone grijsaard'. Gewoon om niet te zeggen vulgair…
Mooie tattoo, toch verwijderenMooie tattoo, toch verwijderenHet kan gebeuren, enig moment heb je een mooie tattoo laten zetten en om wat voor reden moet die tattoo toch weg. Zie he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Reacties

Mariska, 17-07-2015
Hallo ik ben een man van 29 jaar, maar voel me een vrouw. Ik heb ook al gesprekken elke maand in het Vu mc amsterdam. Ik slik helaas nog geen hormonen, maar ik baal heel erg dat ik me penis nog heb. Hoe kan ik die laten wel halen tot een vagina want ik heb veel veel verdriet dat ik hem nog heb. Wie kan mij helpen dat ik me vagina krijg? Reactie infoteur, 18-07-2015
Spreek daar met je behandelend arts over. Hij/zij kan je doorverwijzen naar de juiste afdelingen en sturen naar volgens de juiste procedures.

Benoit, 06-09-2014
Ik ben een man van 50 getrouwd geweest en nu 10 jaar gescheiden, en de reden van scheiding was gewoon omdat ik mezelf niet meer kon zijn. Het begon allemaal al in mijn kindertijd dat ik in het geniep in de kast zat van mijn zus en haar onderbroekjes droeg, ik wou ook heel graag een meisje zijn. Ik heb dit altijd moeten verbergen en onderdrukken, ben dan maar gewoon blijven in de lijn lopen en ben dan getrouwd op mijn 21 ste nu na jaren dit te moeten onderdrukken ben ik gebarsten! mijn vrouw verklaarde mij een ziekelijk man! nu heb ik ondertussen een vriendin aan wie ik alles verteld heb en die daarmee kan leven met mijn probleem. mijn vraag is wat kan ik innemen om toch een beetje borsten te krijgen zodanig als ik in een kort bloesje rond loop je toch die borstjes ziet in dat bloesje? kunnen jullie mij daarin helpen? Dank u Reactie infoteur, 07-09-2014
Durf de stap te nemen om je huisarts te raadplegen. Hij/zij kan jouw hiermee verder helpen! Veel succes!

Pascal, 24-04-2014
Beste lezer of lezeres,

ik ben een man van 31 jaar ik wil graag anoniem blijven met mijn naam en sexuele geaardheid.
Ik heb twee vragen waarop ik heel graag een eerlijk goed antwoord hoop te mogen krijgen.
vraag 1: is het mogelijk bij een geslachts aanpassende of man - vrouw operatie, om als man volledig man te blijven. Van welke sexuele geaardheid hij ook is.
vraag 2 : Ik zag in korte instructie operatie filmpjes van man - vrouw of geslachts aanpassing dat bij de man(nen) de zaadballen en zaadleiders worden verwijderd. Is het mogelijk deze terug te plaatsen in de buik, en er een soort van eierstok van te maken en werkend te houden. Ik vraag dit omdat ik soms wel nieuwsgierig ben hoe het is om als man met een vagina te leven, maar wel zo mannelijk mogelijk te blijven. Reactie infoteur, 25-04-2014
Hoi Pascal,

op je 1e vraag kan ik eerlijk gezegd geen antwoord geven, omdat ik dit simpelweg niet weet.

Op je 2e vraag moet ik je helaas teleurstellen: dit is niet mogelijk. Het is wel mogelijk om een vagina te verkrijgen als man zijnde. Echter zal deze nooit de functie van voortplanting kunnen vervullen zoals bij een vrouw.

Ingrid, 09-02-2014
Ik ben een 57jarige man en leid een heel mannelijk leven maar ik weet al mijn hele leven dat ik eigenlijk een vrouw wil zijn en omdat dit spijtig genoeg niet zo is leef ik ook al mijn hele leven een dubbelleven. Wanneer ik ook maar even de kans heb dan kleed ik me als vrouw maar het is niet makkelijk want buiten mijn echtgenote weet niemand van mijn geheime leven iets. Nu ben ik op een punt gekomen dat een keuze wil maken ofwel zet ik de stap naar een geslachtsaanpassing ofwel ga ik de rest van mijn leven door zoals tot op heden. De hele procedure van hormoonbehandeling zou ik willen vervangen door te starten met dagelijks het innemen van voldoende hopkorrels omdat ik gelezen heb dat dit zelfs beter werkt dan chemische hormonen en geen negatieve gevolgen. Kan iemand mij uitleggen wat er met mijn lichaam zal gebeuren door de hopkorrels en hoelang zal het duren voor ik resultaat zie. Ook vraag ik mij af of ik dan de verdere rest van mijn leven die hop dien verder te nemen en of de veranderingen omkeerbaar zijn? Reactie infoteur, 12-02-2014
In dit geval zou ik toch contact opnemen met een arts of psycholoog. Zij kunnen je deskundige informatie en voorlichting geven hieromtrent. Succes!

Percy, 03-11-2013
Ik ben een jongen man van 29 jaar en wil graag een vrouw zijn. ik wil graag een vagina hebben, geen penis meer en wil meer vrouw zijn en ik wou ook al graag de pil nemen is dat goed voor meer vrouwelijke hormonen te krijgen en waar zou ik dat dan kunnen halen? Reactie infoteur, 04-11-2013
Ik denk dat je er verstandig aan doet om hierover met je huisarts te praten. Hij weet het beste of je andere medische middelen gebruikt of medische beperkingen kent. Hij zal je ook het beste kunnen adviseren over de sprong naar vrouwelijkheid. Heel veel succes!

Anoniem, 10-04-2013
En wat nou als je alleen het geslachtsdeel wilt en geen vrouw wilt wezen? Daarvoor hoef je toch geen hormonen te slikken of voor een lang tijd je laten zien dat je een vrouw wilt wezen? Reactie infoteur, 10-04-2013
In dat geval lijkt het mij verstandiger om een gespecialiseerde arts te raadplegen, ik ben namelijk zelf geen gespecialiseerde doktor op dit gebied. Veel succes!

Lara, 03-04-2013
Is diegene die dit geschreven heeft ook transseksueel? Een ervaren pyscholoog die ook zegt dat je geboren bent, dan heb je puberteit, dan heb je adolescentie, dan ga je trouwen…

Zou het erg zijn dat mensen zien dat iemand ook man geweest is? Voor wie is dat een probleem? Eigenlijk is passabel zijn niet meer dan een TABOE - GRIJZE ZONE over springen, want aan de taboe doen onze super specialisten achter een bureau niets.

Iemand die een schuimrubber condoom gebruikt, daar zou ik geen geslachtsverandering willen doen. U weet waarom? Reactie infoteur, 10-04-2013
Beste Lara,

Nee ik ben zelf niet transseksueel, daarom heb ik het artikel zo informatief en objectief mogelijk proberen te houden, om het voor iedereen goed begrijpbaar te houden.

Omdat ik zelf niet transseksueel ben, kan ik ook niet op zulke meningsvragen ingaan, omdat ik simpelweg niet weet welke gevoelens er opspelen bij een transseksueel persoon.

Randy1991 (128 artikelen)
Laatste update: 12-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.