EHBO - Oorzaken van stoornissen in de vitale functies

In dit artikel gaan we verder in op de vitale functies van de mens, en wat eventueel de oorzaken kunnen zijn wanneer er storingen optreden. Omdat dit veelal levensbedreigend is, is dit het eerste waar U als helpverlener naar kijkt. U wilt deze storingen, waar mogelijk, zo snel mogelijk verhelpen. Zodat U verder kunt gaan met de eventuele andere letsels

1. Een geheel of gedeeltelijk afgesloten luchtweg

Zoals U kunt begrijpen heeft dit tot het gevolg dat de ademhaling hiermee in gevaar komt. Enkele voorbeelden waardoor dit kan optreden zijn:
 • Bloed, braaksel of speeksel
 • De tong (over het algemeen bij bewusteloze slachtoffers die op de rug liggen)
 • Een vreemd voorwerp (meestal als gevolg van verslikking)
 • Zwelling (inademen van gas of hete lucht)
 • Ophanging of wurging

2. Een onvoldoende werking van de longen

Ook dit heeft effect op de ademhaling, enkelen voorbeelden hier van zijn:
 1. Gebroken ribben
 2. Diepe borstwond
 3. Verdrinking of bedelving
 4. Beschadiging van het ruggenmerg of de hersenen
 5. Stoornissen in de bloedsomloop

3. Een onvoldoende werking van het hart

Dit heeft in mindere mate effect op de ademhaling, maar vooral effect op de bloedsomloop. Enkele oorzaken voor deze stoornis kunnen zijn:
 • Hart infarct of ritmestoornis
 • Veel bloedverlies (hierdoor daalt de bloeddruk snel)
 • Elektrische shock
 • Beschadiging van de hersenen of het ruggenmerg
 • Stoornissen in de ademhalen (wanneer die slecht blijft, krijgt het hart te weinig zuurstof om goed te werken. Het een is dus het gevolg van het vorige)

4. Onvoldoende bloed in de bloedvaten

Bij uitdroging of bloedingen (zowel in- als uitwendig) kan het komen dat er te weinig bloed in de bloedvaten komt, hierdoor zullen vitale organen te weinig zuurstof krijgen. Dit kan een dodelijk afloop hebben omdat bijvoorbeeld de longen of de hersenen geen bloed meer krijgen. Bij inwendige bloedingen is dit als eerste hulp verlener moeilijk in te schatten.

5. Een gestoorde sturing vanuit de hersenen

Dit zijn de ergste letsels, omdat alle organen in ons lichaam aangestuurd worden vanuit de hersenen. Meestal zullen eerst de andere vitale functies uitvalsverschijnselen vertonen voordat de hersenen verstoord zullen raken. Maar er zijn ook andere oorzaken waardoor de hersenen als eerste zullen uitvallen, voorbeelden zijn:
 • Schedelhersenletsel
 • Hersenbloeding of beroerte
 • Vergifteging
 • Oververhitting of onderkoeling
 • Suikerziekte
 • Epilepsie
 • Elektrische shock

Samenhang

De drie vitale functies hangen nauw samen met elkaar. Als 1 van de 3 uitvalt, zullen de andere meestal volgen. Als eerste hulp verlener kunt U voorkomen dat ook alle vitale functies uitvallen, en het slachtoffer dus overlijd.

Stoornissen in het zuurstoftransport leiden zoals het al zegt tot een tekort aan zuurstof in de organen, waardoor deze minder zullen gaan werken of uiteindelijk ermee zullen stoppen en af zullen sterven. Omdat de hersenen afhankelijk zijn van zuurstog is een verandering van het bewustzijn een goede graatmeter voor het zuurstoftransport.

Een stoornis in de hersenen lijdt al snel tot ontregeling vab de ademhaling en de bloedsomloop. Ook het bewust zijn reageert hierop, meestal zal het slachtoffer bewusteloos zijn of het snel raken. Wanneer dit gebeurd zullen de spieren verslappen, waardoor de tong de luchtwel zal afsluiten.


Stoornissen in de bloedsomloop ontstaan wanneer er niet genoeg bloed door de bloedvaten wordt gepompt, hierdoor ontstaat een zuurstofgebrek. Deze toestand wordt ook wel shock genoemd, dit zal in een ander artikel verder behandeld worden. Wanneer een slachtoffer in shock raakt is snelle hulp genoodzaakt.
© 2011 - 2023 Wvandemosselaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EHBO - brandwondenEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
Eerste Hulp Bij OngelukkenEerste Hulp Bij OngelukkenEHBO, ofwel Eerste Hulp Bij Ongelukken of Eerst Hulp Bij Ongevallen, is hulp die door niet professionals wordt gegeven.…
EHBO bevriezingEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
Algemene herkenning van verschillende bloedingenAlgemene herkenning van verschillende bloedingenOmdat een mens met zoveel verschillende bloedingen te maken kan krijgen is het nooit gelijk duidelijk wat iemand mankeer…

Out-of-body experienceOut-of-body experienceDe "out-of-body experience" is een fascinerend en bevreemdend verschijnsel waarbij een persoon het gevoel heeft dat hij…
EHBO - de vijf belangrijkste puntenEHBO - De eerste hulp bij ongelukken. Wanneer U eerste hulp wilt bieden aan een slachtoffer zijn er verschillende dingen…
Bronnen en referenties
 • http://www.oranjekruis.nl
Wvandemosselaar (82 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.