nieuws uitgelicht

De gevolgen voor Nederland, van de rampen in Japan

De gevolgen voor Nederland, van de rampen in Japan De hele wereld werd op vrijdag 11 maart 2011 opgeschrikt door de aardbeving in Japan. De aardbeving in Japan met de Tsunami als gevolg is één van de grote natuurrampen uit de geschiedenis. De gevolgen van de natuurrampen in Japan zijn enorm. Ruim 13.000 doden, vele vermisten en een nucleaire ramp bleven Japan niet bespaard. Ook voor de rest van de wereld zullen de rampen in Japan gevolgen hebben. In dit artikel worden de gevolgen voor Nederland duidelijk.

Gezondheidsriso's

De enorme natuuramp in Japan en de grote problemen met de Japanse kerncentrales hebben geleid tot een nucleaire ramp in Japan. De straling in reactor 2 van kerncentrale Fukushima Daiichi is tien miljoen keer zo hoog als de normale waarde. Dat bleek uit onderzoeksresultaten van zondag 27 maart 2011. De nucleaire ramp zorgt in Japan en naastgelegen landen voor grote gezondheidsrisico's. Japan en Nederland liggen ruim 9400km uitelkaar, waardoor de kernramp voor Nederlanders geen gezondheidsrisico`s voor Nederland. Producten die vanuit Japan geimporteerd worden naar Nederland, worden direct gecontroleerd op radioactiviteit. Zo worden er steekproefsgewijs analyses uitgevoerd bij voedingsproducten zoals o.a; verse bladgroenten, paddenstoelen (ook de wilde), fruit, en zuivelproducten, maar ook op electronica en speelgoed.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meet op meer dan 150 locaties in Nederland, dagelijks 24 uur per dag het stralingsniveau. Als een meetwaarde verhoogd is gaat er bij het RIVM automatisch een waarschuwing af. De waarschuwingsdrempel ligt net boven de waardes die van nature voorkomen in Nederland. Deze drempel ligt bij 200 nSv/h. Wanneer de meetresultaten hogere waarden aangeven dan 200 n Sv/h worden het RIVM en de regionale brandweerkorpsen gelijk op de hoogte gebracht.

Tijdens, monsters genomen op het RIVM tussen woensdagochtend 23 maart en donderdagochtend 24 maart, zijn radioactieve deeltjes gevonden, afkomstig van de nucleaireramp in Japan. Echter de gevonden concentraties zijn zo laag dat ze verwaarloosbaar zijn. De gevonden concentraties hebben geen gevolgen voor de volksgezondheid en en leiden dus niet tot besmetting van gras, gewassen en drinkwater.

Jodiumpillen

Door de nucleaire ramp is er in Nederland een run op jodiumpillen ontstaan. Echter is het onnodig en zelfs zeer onverstandig om hier in Nederland ter preventie jodiumpillen te gaan slikken. Zelfs wanneer er wel hogere concentraties radioactieve stoffen in Nederland worden aangetroffen is het verstandig om na te gaan of de nadelen opwegen tegen de voordelen. Jodiumpillen kunnen schadelijke bijeffecten hebben met zelfs hartaaanvallen tot gevolg.

Economische gevolgen

De enorme aardbevingen met de tsunami en nucleaire ramp als gevolg heeft Japan zeer diep getroffen. De economie in Japan heeft daar zeer onder te leiden en zal ook grote gevolgen hebben voor de gehele Wereld Economie. Door de gevolgen voor de gehele Wereld Economie zullen de rampen in Japans dus ook ons als Nederlands economisch treffen. Japanse merken zijn in Nederland helemaal ingburgerd. Denk alleen al aan bekende merken zoals Sony, Honda, Toyota, de Fietsfabrieken die o.a. “Nederlandse” fietsen daar produceren en die in Heerenveense fabrieken afgemonteerd worden, maar ook de vele bekende Japanse Motororen zoals Yamaha & Suzuki.

Door de ramp in Japan is het zeer waarschijnlijk dat minder Japanse toeristen de aankomende jaren Nederland gaan bezoeken.
Ook dit kan zeer grote gevolgen hebben voor Nederlandse recreatiebedrijven. Denk bijvoorbeeld eens aan de Keukenhof in Lisse die alleen al in 2010 ruim 40.000 Japanners mocht verwelkomen. De Japanse toeristen besteden dagelijks veel geld bij hun bezoek in Nederland. De gemiddelde besteding van bezoekers van uit het verre buitenland ligt op 417 euro per dag. Japanners gaan daar uit onderzoek ruimschoots overheen.
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in uraniumBeleggen in uraniumHet beleggen in uranium was een populaire vorm van beleggen. Er kon goed geld mee worden verdiend. Dat kwam omdat er een…
Ik ben veilig na een ramp of noodsituatieIk ben veilig na een ramp of noodsituatieJe moet er niet aan denken, maar stel: jij krijgt te maken met een ramp, een natuurramp of met een noodsituatie. Of een…
De ramp in TsjernobylDe ramp in TsjernobylHet dorpje Tsjernobyl was een dorpje aan de rivier de Prypjat in het noorden van Oekraïne met ongeveer 15.000 inwoner, m…

Gezondheid: Wellness, maar dan andersGezondheid: Wellness, maar dan andersWellness is allang niet meer voor de mensen die veel te spenderen hebben, maar wellness wordt nog niet door iedereen als…
Behandelen van insecten- en kwallenbetenBehandelen van insecten- en kwallenbetenIedereen is wel eens gebeten door iets. Meestal is dit geen leuke ervaring. Muggenbeten jeuken alleen maar, in tegenstel…
Bronnen en referenties
  • www.rijksoverheid.nl
  • www.rivm.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.