Ablatio in de geneeskunde

Ablatio in de geneeskunde Ablatio betekent ook wel loslating. En niet in de zin van psychische loslating, maar loslating van een lichaamsdeel. Ablatio wordt dan ook wel in de medische wereld gebruikt voor verschillende medische ingrepen of aandoeningen.

Ablatio retinae

Bij Ablatio retinae gaat het om de loslating van het netvlies, ook wel netvliesloslating genoemd. Dit is een aandoening die voorkomt bij 1 op de 7.000 mensen en kan op elke leeftijd voorkomen. Het kan gelukkig wel behandeld worden.

Ablatio mammae

De bekendste vorm van ablatio is de ablatio mammae. Het woord mammae kennen we van de vrouwelijke borst, ablatio (loslating) mammae (vrouwelijke borst) is dus een borstamputatie. Een borstamputatie wordt meestal gedaan in geval van borstkanker. Dit heeft voor de vrouw vaak ingrijpende gevolgen. Ze verliest tenslotte een gedeelte van haar vrouwelijkheid. De vrouw kan vaak een borstreconstructie krijgen, waarbij er een "nieuwe" borst wordt gemaakt zodat het verlies niet teveel opvalt.

Cervical Ablation

Deze benaming slaat op de cervix, de baarmoederhals, en houdt in dat er delen van de cervix verwijderd wordt. Vaak is dit het geval bij (de kans op) baarmoederhalskanker. Met een schrapertje of een brander worden cellen of weefsel weg gehaald. Vaak is nacontrole wel nodig om te bekijken of al het 'slechte' weefsel is verwijderd. In geval van baarmoederhalskanker kan ook de cervix zelf worden weggenomen.

Ablatio endometrium

Bij deze behandeling wordt het baarmoederslijmvlies bij de vrouw weg gehaald. Dit wordt vaak toegepast bij overmatig vloeien tijdens de menstruatie en bloedingen tussendoor, maar ook bij andere klachten. Ook hierbij is nacontrole nodig. Soms moet de behandeling namelijk herhaald worden.

Ablatie

Met ablatie wordt de behandeling bij hartritmestoornissen bedoeld: er worden cellen in de hartwand weggebrand. Ablatie wordt als woord alleen gebruikt bij het hart, bij alle overige lichaamsdelen wordt gesproken van ablatio. Soms ontstaat hier verwarring over.

Ablatio

Dit woord is een Latijnse naam en betekent loslating, zoals eerder gezegd. In principe kan je dit woord voor iedere behandeling gebruiken. Ablatio index is het verwijderen van de wijsvinger, Ablatio pollex verwijdering van de duim. Ablatio acetabulum is het verwijderen van de heup. Je kan zo oneindig doorgaan. In de medische wereld wordt namelijk heel veel, zo niet alles, aangeduid met een Latijnse of Griekse naam. Ook een mengeling van Latijns-Grieks komt voor.

Latijn was vroeger de taal der geleerden. Alleen mensen die geleerd hadden, begrepen wat er bedoeld werd. Nu kennen we tegenwoordig veel Latijnse namen, maar soms is het toch onduidelijk wanneer een arts tegen je praat. Vraag dan gerust voor Jip en Janneke taal: dit is duidelijke begrijpbare taal.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstamputatie of mamma-amputatieBorstamputatie of mamma-amputatieEen borstamputatie wordt in de meeste gevallen uitgevoerd wanneer er sprake is van borstkanker. Wanneer de tumor niet te…
Ablatio retinae: netvliesloslatingAblatio retinae is het loslaten van het netvlies in het oog. Dit komt weinig voor, maar kan met verschillende operaties…
Gebruik van een prothese en badpak na een borstamputatieGebruik van een prothese en badpak na een borstamputatieWie een borstamputatie heeft ondergaan loopt hier zelden mee te koop. Als een borstreconstructie met een inwendig implan…
Netvliesloslating: Loslaten van netvlies (retina) van oogNetvliesloslating: Loslaten van netvlies (retina) van oogHet netvlies is het lichtgevoelige weefsel aan de binnenkant van het oog dat visuele boodschappen via de oogzenuw naar d…

Ergernis over de zorg in Nederland: hoe het beter kanErgernis over de zorg in Nederland: hoe het beter kanUit onderzoek van het NPCF blijkt dat mensen zorg vaak ervaren als niet efficient of zelfs onhandig geregeld. Je moet va…
Vetpercentage meten: welke methode?Vetpercentage meten: welke methode?Het meten van het vetpercentage kan zowel voor iemand die wil afvallen, als voor iemand die aan bodybuilding doet, belan…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.