mijn kijk opWaarom huilen we?
Een brok in je keel en een dichtgeknepen gevoel, komt er een huilbui opzetten? Waarom huilen mensen eigenlijk? Waarom huilen baby's? Op dit artikel geef ik mijn mening over huilen. Waar het vandaan komt, en waarom vrouwen het fijn vinden om mannen te zien huilen.
Wat gebeurt er als we huilen?
Je keel knijpt een beetje dicht of je voelt en brok in je keel. Je gezicht neemt een bepaalde houding aan. De hartslag neemt toe voor het huilen, en na de huilbui zakt de hartslag weer af. Volgens Michelle Hendriks, die onderzoek heeft gedaan naar mensen die huilen tijdens een film, lucht huilen tijdens een film niet op. Het verbetert de stemming niet, maar huilen zorgt wel voor emotionele reacties die herstel van de fysiologische balans bevorderen.
Waarom huilen we?
Vaak worden tranen als uiting van pijn, verdriet, frustratie, machteloosheid, of juist uitbundige blijdschap gezien. Dit klopt denk ik zelf. Het schijnt dat je aan huilen zelfs verslaafd kan raken. Dat vind ik weer een beetje overdreven, ik denk niet dat iemand verslaafd kan raken aan huilen. Huilen overkomt je toch zomaar? Er zijn vast wel mensen die op commando ‘krokodillentranen’ te voorschijn kunnen toveren. Maar ik denk niet dat het verslavend kan zijn.
Vroeger, in de middeleeuwen, huilden monniken ook als ze tot God baden, met als smoes dat ze een smeekgebed deden. Ook was in de 18e Eeuw de traan een statussymbool van de man. Als ik het artikel ‘Maar waarom huilt de chimpansee dan niet?’ lees van Heleen Pott, dan lijkt het alsof huilen vroeger een soort trend was. Alsof iedereen huilde voor hun eigen plezier, om een goed gevoel te krijgen. Ook zou huilen een manier zijn om depressief makende hormonen te lozen. Huilen is gezond, want we krijgen er minder stress door en het staat voor eerlijkheid. Het schijnt dat mensen meer huilen om de kleine frustraties, waarbij we ons hulpeloos voelen, dan dat ze huilen bij overleden mensen en scheidingen.
Waarom huilen baby’s?
Baby’s hebben op hun eigen manier stress maar kunnen het niet duidelijk maken door te praten. Daarom huilen baby’s meer, en moeten baby’s ook huilen om hun stress een beetje kwijt te raken. Volgens Solter zou je baby’s beter kunnen laten huilen, dan dat je ze eten geeft of probeert te laten ophouden met huilen.
Wat is het nut van huilen?
Veel mensen denken dat huilen opluchtend is. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Als iemand je troost na een huilbui kan dat wel opluchten, maar als diegene het huilen juist negeert of afkeurt kan je stemming alleen maar minder goed worden. Tranen maken meer indruk dan woorden, en kunnen er voor zorgen dat je een sterkere band met iemand krijgt. Die ander heeft dan het gevoel dat jij je goed genoeg op je gemak voelt om bij hem/haar te huilen en dat je hem/haar vertrouwd. Als je echt bij iemand kan huilen dan laat je een deel van je innerlijk zien, want veel mensen schamen zich ervoor om te huilen. Je wordt eerder serieus genomen met een probleem als er tranen te zien zijn. Ook wordt vaak in een ruzie degene die huilt als minder schuldig gezien en krijgt de ander die niet huilt de schuld. Dat is weer een nadeel van huilen. Ik denk dat huilen toch een goede manier van stress ontladen kan zijn.
Mannen en huilen
Omdat ik mijn eigen mening in de voorgaande stukken al een beetje heb laten doorschemeren, wil ik toch een stuk neerzetten over mannen en huilen. Mannen zijn ‘niet stoer’ als ze huilen en mensen verwachten niet dat mannen snel gaan huilen. De ene persoon huilt meer dan de andere, dat ligt eraan of iemand zich goed kan inleveren in anderen of snel emotioneel is. Vrouwen huilen 2 tot 5 keer meer dan mannen, dat komt door het vrouwelijke hormoon prolactine. Mannen proberen vaak sterke emoties te vermijden. Bij jongens die al wat meer volwassen zijn geworden kun je zien dat ze minder hun emoties uitten. Een jochie van 10 kan helemaal blij zijn over een nieuwe auto in zijn speelgoedcollectie, terwijl een man van 19 alleen maar glimlacht als hij zijn auto kan kopen. Dan lijkt het een hele normale zaak.
Mannen huilen dus minder snel of houden het in. Ze zetten zaken waar ze mee zitten van zich af en laten niet hun hele dag daardoor beïnvloeden. Ik heb een paar fora bekeken (o.a. op Girlscene) en daar bleek dat meiden het fijn vonden om hun vriend te zien huilen. Meiden vinden het leuk om te zien dat jongens ook weleens een zacht innerlijk kunnen hebben. Ook heb je jongens die nooit lijken te huilen, maar wel af en toe huilen om dingen als niemand hen ziet. Zoals in bed. Ik vind het persoonlijk ook ‘fijn’ als een jongen bij mij kan huilen. Dan weet je dat hij een hart heeft, in die zin van dat hij ook om dingen of personen geeft. Voor mannen zelf is het natuurlijk helemaal niet stoer om te huilen, en ik denk dat ze liever bij meiden huilen (waar ze goed mee omgaan). Bij hun vrienden zie ik ze echt nog niet huilen, daar hebben ze veel te veel eergevoel voor.