Een ochtendritueel

Een ochtendritueel Voor sommige mensen klinkt het als heel normaal en voor als vreemd ... maar een ochtendritueel is eigenlijk best goed. Wil het het predikaat “goed” meekrijgen, dan moet het natuurlijk wel aan een aantal zaken voldoen. Waar gaat het zoals over…

Rustig opstaan

Je hebt de echte sluimeraars en je hebt de vroege vogels die na het horen van de wekker (of mogelijk daarvoor al) klaarwakker zijn. Wakker zijn is eigenlijk alleen de geestelijke toestand die op dat moment wakker wordt/is. Het is niet goed voor je lichaam om direct op te staan als de wekker afgegaan is. Je geest is mogelijk wel direct wakker, maar je lichaam moet altijd even op gang komen en strikt genomen is dit niet gerelateerd aan leeftijd. Ieder lichaam moet na de rusttoestand op gang komen. Zo is het uitrekken als je nog in je bed ligt dus helemaal niet verkeerd. Draai nog een keer, zodat de heupen ook loskomen en laat vervolgens het lichaam bewust van de in zit- tot staanstand komen aan de zijkant van het bed.
Als je op bent gestaan niet direct superactief door het huis racen, maar het lichaam in alle rust actiever laten worden. Probeer je geest i hetzelfde tempo aan de dag te laten beginnen, anders kom je elkaar enig moment – bijvoorbeeld later op de dag – tegen.

Wat aan het ontbijt vooraf gaat

Douchen om het zweet van je lichaam te verwijderen en het gevoel lekker fris aan de dag te beginnen is belangrijk. Al is het maar het psychische effect wat het bewerkstelligd. Doe daarbij bijvoorbeeld wat oefeningen of zelfs wat intensiever sporten nog voordat je onder de douche stapt. Als je niet van het intensieve sporten bent (vergeet overigens vooral de warming up niet!), maar tijdens het douchen wel wat oefeningen wil doen, stimuleer je je lichaam ook tot activiteit en maak je alle spiergroepen los. Gewoon de ledematen lekker los maken als het water over je hoofd stroomt, je heupen dosdraaien alsof je gaat hoelahoepen en draai polsen en voeten lekker een-voor-een los.

Spierpijn

Voel al je spieren wakker worden en gereed voor activiteit. Overigens is het ook zo dat als mensen wat spierpijn voelen, ze vaak geneigd zijn maar helemaal niets meer te doen. Dit is niet juist, je spieren bezig houden is goed. Daarmee overigens niet gezegd dat het intensieve trainingen moeten zijn, maar wat pijn in de kuiten wil niet zeggen dat je geen wandeling of rustige dribbelpas kunt maken.
Zoek je grenzen wel op, ga er alleen niet grof overheen.

Ontbijten

Het kan niet genoeg gezegd worden, maar het ontbijt is het belangrijkste gedeelte van de voedingscyclus. Een goed ontbijt zorgt dat de motor van het lichaam aan de slag gaat. Dus of je je nu tot een vloeibaar ontbijt aangetrokken voelt of de bekende bruine boterham met kaas, het ontbijt overslaan is slecht. Evenals het wegduwen van eten als een bezetene, neem er dan ook rustig de tijd voor.
Het zijn excuses om te zeggen dat je niets weg krijgt, mogelijk ontbijt je een half uur later of probeer je iets anders uit, maar er is geen reden het ontbijt volledig over te slaan en pas rond het middaguur te gaan eten. Bovendien als je dit wel doet, is de kans groot dat je maag rond half elf/elf uur in opstand komt en je gaat snacken. Met alle gevolgen van dien.

De dag in gaan

Het is goed om met een relatief leeg hoofd de dag in te gaan. Dat wil zeggen dat er tot en met het ontbijt geen geestelijk zware kost de revue mag passeren. We kunnen het niet altijd voorkomen om toch wat praktische afspraken tijdens het ontbijt te maken. Echter, datgene wat de dag bezig houdt en of dat nu voor de klas staan wil zeggen, zware management vergaderingen voeren of je als personal trainer een volle agenda hebt, dat maakt niet uit. Rustig in het dagritme komen is belangrijk om het ook de hele dag met voldoende energie vol te houden.

Spreekt voor zich dat je de lunch ook weer in alle rust letterlijk en figuurlijk in je op neemt, want dat levert dan weer genoeg energie voor de middaguren op.

Tot slot

De geest en het lichaam in balans hebben is essentieel om op een gezonde en prettige manier oud te worden. Luister goed naar je lichaam en handel als er iets niet goed voelt. Dit kan bij veel hectiek even pas op de plaats maken betekenen, bij overgewicht minder gaan eten of wat het signaal dan ook mag zijn. Pas dan kom je in een toestand dat je lichaam en geest gelijk worden.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een eenvoudig en efficiënt ochtendritueelEen eenvoudig en efficiënt ochtendritueelDe meeste mensen hebben last van een te krappe ochtend en te veel werkzaamheden. Dan wordt het inschikken of zaken overs…
Begin je dag met sportenBegin je dag met sportenBehalve dat er een groep mensen is die niet graag sport of het zelfs verschrikkelijk vindt, is er ook een grote groep me…
Slaap: Beter slapen door sporten en bewegenSlaap: Beter slapen door sporten en bewegenSporten en bewegen zorgen ervoor dat je beter kunt slapen. Regelmatig bewegen bevordert snel inslapen en een diepere sla…
Waarom is opstaan zo moeilijk?De wekker gaat.. nog even uitstellen. Na vijf minuten druk je nog eens die vervelende wekker uit. Waarom was je nou ook…

Finasteride. Haargroeimiddel, en behandeling prostaatFinasteride. Haargroeimiddel, en behandeling prostaatHaargroeimiddel Finasteride wordt voorgeschreven als tegen prostaatvergroting en als haargroeimiddel. Het is een zogenaa…
Citalopram/Cipramil (SSRI): medicijn tegen depressieCitalopram/Cipramil (SSRI): medicijn tegen depressieCitalopram, ook wel Cipramil genoemd, is een medicijn tegen depressie. Citalopram is een zogenaamde SSRI, een bepaald so…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.