Orthomanuele geneeskunde: het uitlijnen van het skelet
Orthomanuele geneeskunde is kort gezegd het uitlijnen van het skelet. Een val, een ongelukje of gewoon een verkeerde houding: het kan zorgen voor scheefstand van het skelet en de ruggengraat. Veel mensen weten het niet, maar iemand met scheef bekken of een ruggengraat die niet recht staat, kan daardoor last krijgen van de banden, de pezen en de spieren, maar ook van heel andere klachten. Orthomanuele geneeskunde kan dan helpen. De orthomanuele geneeskunde zorgt ervoor dat het skelet weer goed komt te staan.
Wat is orthomanuele geneeskunde?
Orthomanuele geneeskunde bestaat nog niet zo lang. De Nederlandse dokter Mevr. M. Sickesz heeft de therapievorm uitgevonden en vanaf 1970 ontwikkeld en uitgedragen. De orthomanuele geneeskunde richt zich op het uitlijnen van het hele skelet. Wie een scheef bekken heeft, gaat daar naar lopen. En dat triggert weer het hele lichaam waardoor op den duur allerlei klachten kunnen ontstaan variërend van lage rugklachten tot spierklachten. Maar ook een scheve ruggengraat kan voor heel wat ongemakken zorgen. Ook daarbij kan de orthomanuele geneeskunde uitkomst brengen. Door het “rechtzetten” van het skelet en het bekken (want die twee worden altijd samen gedaan) wordt het autonome zenuwstelsel eveneens genormaliseerd. En dit zenuwstelsel regelt alle orgaanfuncties. Bovendien wordt de druk op de tussenwervelschijf genormaliseerd als het skelet weer “recht” wordt gezet.
Welke klachten kunnen worden verholpen met orthomanuele geneeskunde?
Door het skelet van de mens weer uit te lijnen kunnen klachten worden voorkomen of verholpen. Dit kunnen zijn:
- Lage rug klachten
- Schouderklachten
- Nekklachten
Andere klachten die in verband worden gebracht met het centrale zenuwstelsel
Omdat het autonome zenuwstelsel ook direct wordt beïnvloed als de orthomanueel arts de ruggengraat en het bekken weer rechtzet kunnen er ook andere klachten worden verholpen die niet direct met het bewegingsapparaat te maken hebben. Dit kunnen zijn:
- Hoofdpijn en of migraine
- Buikpijn en of maagpijn waar geen verklaring voor is
- Duizeligheid
- Druk op de borst
Waarom is orthomanuele geneeskunde nodig?
Soms kan er zo’n kracht staan op een gewricht (denk aan vallen, struikelen, tillen of een ongeval) dat de gewrichtsdelen zo verschoven worden dat de hele interactie tussen de gewrichten onderling uit balans is. Omdat die stand dan zo blijft verandert de spanning op de gewrichtskapsels en banden, de aanhechtende spieren en het gewrichtskraakbeen. Dat weefsel kan op den duur overbelast raken en den raakt de functie van een of meerdere gewrichten vaak ook verstoord. Dit levert na verloop van tijd (dat kan ook pas na jaren zijn) klachten op. Opeens heeft iemand dan last van een zere onderrug, een pijnlijke pols of zomaar knieklachten.
Ook in de wervelkolom kan een wervel scheef komen te staan en er kunnen zelfs meerdere wervels scheef komen te staan. Daardoor kan de rug niet meer doen wat hij moet doen en worden banden, tussenspieren, tussengewrichten en de tussenwervelschijven overbelast. Dit zorgt als het ware voor een verstuiking van de wervelkolom. En dit kan dan een pijnlijke rug of een stijve rug opleveren, maar ook een zere nek. Daar komt nog bij dat de wervelkolom in direct verband staat met het zenuwstelsel. De zenuwknopen van het autonome zenuwstelsel liggen vergroeid in de buikkant van de wervels. Daardoor kan zo’n overbelasting of verstuiking van de wervelkolom hele vervelende gevolgen hebben. Het zenuwstelsel kan daardoor geïrriteerd raken en dat betekent pijn i het gebied waar de zenuwvertakkingen naartoe lopen. Dit kan een orgaan zijn zoals de maag of de huid, maar ook een arm, een been of het hoofd.
Elke scheve wervel in de ruggengraat geeft zijn eigen klachten
Elke scheve wervel zorgt voor een andere klacht. Maagpijn bijvoorbeeld kan worden veroorzaakt als er problemen zijn met de vijfde borstwervel. En hoofdpijn komt heel vaak vanuit de nekwervels. Dit omdat een of meerdere nekwervels scheef staan.
Alle rugwervels moeten recht staan om goed te kunnen functioneren
Om de wervelkolom en het zenuwstelsel goed te laten functioneren is het noodzakelijk dat alle rug- en nekwervels recht staan. Om die reden behandelt een orthomanueel therapeut altijd de gehele wervelkolom bij problemen. Bij klachten in de onderrug worden dus niet alleen de lendenwervels behandeld. Ook de nek- en borstwervels worden bekeken en zonodig behandeld als ze scheef staan.
Hoe ziet de behandeling bij een orthomanueel therapeut eruit?
Vanzelfsprekend wordt eerst in een gesprek inzichtelijk gemaakt wat de problemen zijn. Vervolgens kijkt de orthomanueel arts naar het skelet. Hij of zijn doet dat zowel aan de voorkant als aan de achterkant van het lichaam. Door de patiënt te laten bewegen wordt ook duidelijk hoe de wervels zich verhouden in beweegstand. De behandeling zelf is niet pijnlijk en kan niet vergelijken worden met kraken. De behandeling is veel zachter. Wel werkt de orthomanueel met zijn of haar handen om de wervels weer op de juiste plaats te krijgen.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig bij een orthomanueel therapeut?
Als een orthomanueel therapeut het skelet weer recht heeft gezet zijn er eigenlijk geen andere behandelingen meer nodig dan een onderhoudsbehandeling. Dat betekent dat iemand bijvoorbeeld eens per jaar nog eens terugkomt voor een behandeling. In de beginfase zijn vaak een aantal behandelingen nodig om het skelet weer “recht” te krijgen. Voor de meeste mensen zijn dat 3 behandelingen, maar wie erg vast zit heeft soms een paar meer behandelingen nodig.
Kosten van orthomanuele geneeskunde
Een eerste consult bij een orthomanueel arts kost meestal rond de 130 – 150 euro. De vervolgbehandelingen kosten over het algemeen 100 euro. Er zijn al flink wat zorgverzekeraars die de therapie gedeeltelijk vergoeden, zeker als iemand een aanvullende verzekering heeft.
Special over rugklachten
In de special over rugklachten is van alles over dit onderwerp te vinden. Ga daarvoor naar:
Alles over rugklachten en oplossingen voor rugklachten