Orthomanuele therapie voor kinderen

Orthomanuele therapie voor kinderen Als jouw kind regelmatig last heeft van vage klachten als hoofdpijn of buikpijn dan zul je natuurlijk eerst langs een huisarts en eventueel de kinderarts gaan om te kijken of er sprake is van een directe lichamelijke aandoening. Als uit al deze onderzoeken echter geen duidelijke oorzaak blijft dan kan een orthomanuele therapie wellicht uitkomst bieden voor jou en je kind.

Wat gebeurt er bij orthomanuele therapie?

Een foute stand van de wervelkolom, het bekken of andere gewrichten kan er voor zorgen dat je lichaam niet optimaal functioneert waardoor je klachten kunt ontwikkelen. Deze klachten kunnen zich uiten in de vorm van rugpijn, nekpijn of andere pijnklachten aan het bewegingsstelsel maar ook hoofdpijnen, verschillende soorten buikpijnen en maagpijn. De orthomanuele therapie zorgt ervoor dat de wervelkolom, het bekken en de gewrichten weer in de juiste stand worden gezet. Dit gebeurt door rustige bewegingen die voornamelijk worden uitgevoerd met de handen. Soms komen hierbij ook een hamertje en een dreven, of zoals kinderen het ook wel een noemen een beitel, aan te pas. De behandeling zelf is echter niet pijnlijk te noemen, soms zijn er enige momenten dat het even onprettig is maar door de rustige manier van behandelen is deze behandeling ook voor kleine kinderen en zelfs baby's zeer goed te verdragen. Ook de napijnen (stijfheid of een beurs gevoel) zijn bij kinderen doorgaans vrij miniem omdat het weefsel nog zeer flexibel is.

Na een eerste uitgebreid onderzoek waarbij de stand van de wervelkolom en de gewrichten wordt bekeken volgen tussen de 3 en 6 behandelingen van circa een half uur waarbij de wervels en het skelet weer in de juiste positie worden gebracht. Vaak is al een duidelijke vermindering van klachten bij kinderen waar te nemen tijdens de behandelingen.

In welke gevallen worden er veelvuldig goede resultaten bereikt met orthomanuele therapie ?

Natuurlijk is het altijd goed je kind eerst te laten onderzoeken door een huisarts of eventueel kinderarts. In de volgende situaties kan echter orthomanuele therapie een uitkomst bieden, het betreft hier slechts enkele voorbeelden.

  • Als je kind door een harde val uit evenwicht lijkt of blijft klagen over vage klachten als hoofdpijn en buikpijn. Vooral als ouder sta je in dergelijke gevallen vaak machteloos omdat je juist aan dit soort pijnen weinig kunt doen. Wat de kinderarts en huisarts na een ruim jaar rommelen niet konden oplossen deed de orthomanueel arts in twee weken ! Vaak worden dergelijke vage klachten die geen direct aanwijsbare oorzaak hebben ook afgedaan als schoolziekte maar wie weet heeft uw kind wel degelijk klachten.
  • Bij kinderen met groeipijnen. Een foute stand van het bewegingsapparaat kan er voor zorgen dat er pijn in de ledematen ontstaat die vaak wordt afgedaan als groeipijn. Neem in dit geval de oorzaak weg en de pijn zal ook verdwijnen
  • Bij baby's met een voorkeurshouding. In dit geval draait de baby vrijwel altijd met zijn hoofd naar een kant toe. Dit kan met andere zaken te hebben maar het is ook mogelijk dat de bovenste nekwervels niet op de juiste plek zitten waardoor het prettiger is voor jou baby om juist naar een kant te draaien. Gevolg hiervan is dat hij/zij, ondanks alle goede adviezen van het consulatiebureau, een scheve schedel krijgt. De therapie om deze schede weer recht te krijgen met een redressiehelmpje is kostbaar terwijl het rechtzetten van de nekwervels door orthomanuele therapie juist zorgt dat ook de oorzaak wordt weggenomen.
  • Huilbaby's. Vaak hebben deze baby's last van geblokkeerde bovenste nekwervels, door de oorzaak weg te nemen wordt ook vaak het huilen verminderd en kan uw baby zich daarna op een gezonde manier verder ontwikkelen
  • Baby's met veel darmkrampjes of die veel spugen. De bovenste nekwervels zijn van belang voor een goede zuig- en slikreflex. Als deze wervels niet goed staan kan het dan ook de nodige problemen opleveren. In dit geval kan een behandeling zeker uitkomst bieden.

Wordt de behandeling vergoed door de ziektekostenverzekeraar?

Doorgaans vergoeden ziektekostenverzekeraars deze behandelingen op grond van het aanvullende pakket, in veel gevallen heeft u zelfs recht op een volledige vergoeding van de behandelingen die doorgaans rond de € 70,00 per sessie kosten.

Wat valt er tegen te zeggen ?

De stichting kwakzalverij geeft aan dat er, voor zover er onderzoek naar is gedaan, er nooit een verschil is gevonden tussen de effectiviteit van fysiotherapie manuele therapie. De manuele therapie wordt dan ook nog door veel artsen gezien als een alternatieve therapie. Toch begint deze houding van reguliere artsen zich steeds meer te wijzigen en geven steeds meer artsen aan dat een dergelijke behandeling wel degelijk effect kan hebben. De ervaringen van ouders die hun kinderen wel meenamen naar de othomanueel arts spreekt echter boekdelen, met een relatief eenvoudige en pijnloze (niet altijd even aangename maar wel pijnloos) behandeling werden veel vage klachten verholpen, soms klachten waar men al jaren tegen aan liep.
© 2010 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Orthomanuele geneeskunde: het uitlijnen van het skeletOrthomanuele geneeskunde: het uitlijnen van het skeletOrthomanuele geneeskunde is kort gezegd het uitlijnen van het skelet. Een val, een ongelukje of gewoon een verkeerde hou…
Mijn ervaring met orthomanuele geneeskunde bij rugpijnmijn kijk opMijn ervaring met orthomanuele geneeskunde bij rugpijnFysiotherapie, zwemmen, oefeningen. Ze hielpen me allemaal niet bij mijn rugpijn die al maanden duurde. Een rugpijn die…
Scheefhals: baby en volwasseneScheefhals: baby en volwasseneScheefhals: scheef hoofd, scheve nek, voorkeurshouding bij baby, kind en volwassene. Scheefhals ontstaat soms als gevolg…
Voorkeurshouding en afplatting hoofd/schedel bij baby'sVoorkeurshouding en afplatting hoofd/schedel bij baby'sSommige baby's ontwikkelen een voorkeurshouding. Wat is dit precies? Hoe ontstaat een voorkeurshouding? Wat zijn de moge…

Bugaboo kinderwagensBugaboo kinderwagens behoren tot de duurste, maar ook de populairste wagens voor baby’s en peuters in Nederland. Hoewel…
Als je baby verkouden is en een volle snotneus heeftAls je baby verkouden is en een volle snotneus heeftBaby's zijn nogal eens verkouden. Op zichzelf is zo'n verkoudheid van je baby niet iets om je ernstig over bezorgd te ma…
Bronnen en referenties
  • http://www.kwakzalverij.nl/865/Begrippenlijst_m http://www.nvomg.nl/joomla/content/view/21/39/ http://www.kiss-kinderen.nl/ http://www.albersbunnik.nl/content/view/3/4/
Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.