DEET het beste middel tegen muggen

DEET het beste middel tegen muggen Uitgebreid onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit in de Amerikaanse staat Californië heeft uitgewezen dat DEET het beste middel tegen muggen zou zijn. Het middel zou vooral zeer effectief werken tegen muggen, steekvliegen en teken. DEET kan echter niet altijd gebruikt worden. In sommige gevallen kleven er aan het gebruik van DEET minimale gezondheidsrisico's.

DEET

Diëthylmetatoluamide, oftewel afgekort DEET, blijkt het beste antimuggenmiddel ter wereld te zijn. Dit is gebleken door een onderzoek, gedaan aan de Universiteit in Californie, waarvan de onderzoeksresultaten in 2010 bekend gemaakt werden. Het middel zou vooral effectief zijn tegen muggen, zandvliegen en teken, maar het is ook een prima middel om bij een reis naar tropische bestemmingen aan je reisapotheek toe te voegen. DEET werkt ook prima tegen muskieten, malaria, dengue (knokkelkoorts) en gele koorts. Het middel werkt echter niet als bescherming tegen insecten, zoals wespen en bijen. Waar eerder gedacht werd dat DEET de reukorganen van de insecten lam legt, waardoor ze het menselijk bloed niet meer kunnen ruiken, blijkt nu dat de insecten zoals muggen wel degelijk de geur van de DEET waarnemen. De stank van DEET zorgt ervoor dat de muggen en andere insecten liever uit de buurt blijven.

DEET gebruik

Voorheen werd echter DEET zo minimaal mogelijk gebruikt. Terwijl nu is gebleken dat je minimaal een concentratie van 30% moet gebruiken, wil het gebruik van DEET effectief zijn. Wanner je het middel gebruikt, bijvoorbeeld ter voorkoming van malaria, is het verstandig om te kiezen voor een concentratie van 50%. Een concentratie hoger dan 50% is echter niet raadzaam en niet nodig. De eventuele huidirritaties die bij deze concentraties kunnen ontstaan, wegen niet op tegen de extra preventieve werking die een hogere concentratie zou hebben.

DEET vormen

Waar voorheen vele verhalen ten ronde gingen over de gezondheidsrisico's bij het gebruik van DEET, blijkt uit dit onderzoek dat DEET een veilig middel is. Wel is het raadzaam om in sommige gevallen het gebruik van DEET te beperken. DEET is verkrijgbaar in gel-, lotion- en sprayvorm.

Het gebruik van DEET bij kinderen en zwangere vrouwen.

Ondanks dat DEET als veilig middel is uitgeroepen, waarschuwen Nederlandse artsen voor het gebruik van DEET bij kinderen en zwangere vrouwen. Zij vinden bij deze doelgroepen het voordeel niet opwegen tegen de zeer geringe kans op negatieve gevolgen. Wanneer je DEET als zwangere vrouw of bij kinderen wilt gebruiken als preventie tegen gele koorts of Malaria kan het middel wel gebruikt worden. In dat geval wegen de geringe gezondheidsrisico's bij het gebruik van DEET niet op tegen de grote gevolgen die ziekten als malaria en gele koorts met zic mee kunnen meebrengen.

Waar moet je op letten bij het aanbrengen van DEET?

Ondanks dat DEET door de onderzoekers van de Universiteit als veilig middel is getest, is het voor iedereen raadzaam om eerst een arm of been in te smeren met DEET. Om op deze manier na te gaan of er geen huidirritaties ontstaan. Breng DEET ook nooit aan op een geïrriteerde huid en wondjes. Daarnaast moet je ook huidplooien, slijmvliezen of de delen rondom het oog niet insmeren met DEET Een nadelige werking van DEET is dat het kunststof voorwerpen kan beschadigen. De DEET vreet zich in het kunststof, waardoor je op moet passen met dingen zoals bijvoorbeeld een brilmontuur.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maatregelen tegen muggenWanneer de muggentijd is aangebroken, kan het irritante gezoem je uren uit je slaap houden. Er zijn een hoop middeltjes…
Wat kan je doen om muggen te bestrijdenOok zo last van die muggen op je kamer, die je nachtrust helemaal verpest. In dit artikel worden een paar middelen beshr…
Manieren om steken van muggen te voorkomenManieren om steken van muggen te voorkomenEen erg vervelend probleem waar iedereen wel eens last van heeft wanneer hij of zij probeert te slapen: muggen! Zowel he…

Dr. Yep: wegwijzer naar de beste medische behandelingDr. Yep: wegwijzer naar de beste medische behandelingDe openheid over de kwaliteit van zorgverleners wordt steeds groter. Eindelijk. Dat geldt ook voor onze eigen mogelijkhe…
Oververmoeidheid: Vitamine B12-tekortVitamine B12 (cobalamine) speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling, goede werking van het zenuwstelsel en de vorm…
Reacties

Marga, 25-12-2016
Wat gebeurt er als deet per ongeluk in je oog komt? Reactie infoteur, 26-12-2016
Goedemorgen Marga,

Het is erg verveld dat je per ongeluk deet in je oog hebt gespoten (ook erg pijnlijk kan dat zijn) maar hopelijk zie je nog steeds alles scherp. Zolang je niet expres grote hoeveelheden deet in je oog spuit, valt het hopelijk allemaal wel mee. Je traant waarschijnlijk en hebt het oog hopelijk al flink uitgespoeld.

Als je gewoon nog goed kan zien, en het oog niet pijn doet, dan zou je kunnen zeggen, geluk gehad en niets aan de hand. Maar wil je echt zekerheid en rust, dan kun je het beste even naar je huisarts bellen.

Sterkte en succes,

TekstSchrijverT

Ton Bos, 11-08-2012
Ik heb het artikel gelezen maar mijn vraag is deze; ik heb postduiven en op dit moment veel last van kleine muggen. Ik heb al een blauwe lamp en boerenwormkruid tegen de muggen gebruikt maar niets helpt. Kan je DEET ook in het hok doen waar de duiven in zitten.

Gr. Ton Reactie infoteur, 13-08-2012
Beste Ton,

Ik zou DEET niet voor je duiven gebruiken.

Wel zou ik iedere dag het duivenhok (met warmwater) even schoonmaken en daarmee de duivenmest uit het hok verwijderen.

TeksTSchrijverT

Rob, 02-06-2012
Tegenwoordig is kattenkruid erg in opkomst. Het schijnt tot 10 keer beter muggen te weren dan DEET. Het is alleen een factor 60 duurder. Voordat exotische thee beschikbaar werd dronk men thee van kattenkruid. Het is dus erg veilig. Reactie infoteur, 13-08-2012
Veel wetenschappers laten ons geloven dat wat zij aanbevelen goed is voor onze gezondheid:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/74944-de-meest-populaire-dieten-zijn-schadelijk-voor-de-gezondheid.html

vervolgen blijkt dat alle aanbevelingen goed is voor de bedenker.

Er zijn echter genoeg (hulp)middelen die met minimale kosten het zelfde effect hebben.

TekstSDchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 05-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.