Linkshandig zijn: wat kom je tegen als je linkshandig bent?

Op 13 augustus is het internationale linkshandigendag. De linkshandigendag werd in 1976 bedacht om de 10 tot 15 procent van de mensen die met links schrijven, eten en handelen eens uit te lichten. Vooral in Engeland krijgt de linkshandigendag veel belangstelling. Maar wat betekent het als je links bent? En tegen welke problemen loop je aan als linkshandige?

Linkshandigen zijn creatiever en genialer dan rechtshandigen: het klopt niet

Er wordt vaak gezegd dat mensen die linkshandig zijn creatiever zijn dan mensen die alles met rechts doen. Het blijkt een fabeltje aldus Taalwetenschapper Rik Smits die overigens zelf ook linkshandig is. Dat linkshandigen 9 jaar eerder doodgaan wat dus ook wel wordt beweerd, is eveneens een leugen. Ook schrijven linkshandigen niet slordiger dan rechtshandigen. Mensen zeggen altijd dat zij op de lagere school hun hand door datgene haalden wat ze net geschreven hebben, maar ook dat klopt niet. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat kinderen na een jaar schrijfonderwijs in groep 4 allemaal dezelfde kwaliteit van schrijven leveren en dat ze dezelfde snelheid halen, ongeacht ze links of rechts schrijven.

Linkshandigen moesten vroeger rechts gaan schrijven

Op scholen was het pakweg tot 1960 nog zo dat linkshandigen met rechts moesten gaan schrijven. Dit had vooral te maken met het feit dat leerkrachten in links niet konden voordoen hoe je schrijft, omdat zij die vaardigheid niet eigen waren. Met een linkshandige instructie zouden linkshandige kinderen ook de juiste instructies krijgen, maar omdat maar 10 tot 15 procent van de mensen linkshandig is, werd opgelegd dat iedereen met rechts moest schrijven. Totaal tegen de natuur van de persoon in kwestie in en dat heeft veel mensen ook flink wat bloed, zweet en tranen gekost. De linkshandigen zelf ondertussen bedachten vaak zelf wel allerlei methoden om zaken met links te doen.

Waarom wordt de één linkshandig en de ander rechtshandig?

Op de vraag waarom de een linkshandig wordt en de ander rechtshandig is eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven. Het is duidelijk dat mensen die links zijn al jaren wereldwijd tussen de 10 en 15 procent van de bevolking uitmaken. Dat aantal groeit niet, dus erfelijk kan het bijna niet zijn. Linkshandig zijn is verder aangeboren en niet aangeleerd.

Linkshandigheid: veel meer tweelingen zijn linkshandig

In Engeland is een theorie ontwikkeld die zegt dat linkshandigheid mogelijk te maken heeft met het feit dat iemand die linkshandig is ooit deel was van een tweeling. Rond de tiende dag van de zwangerschap kan het gebeuren dat een embryo zich in twee delen splitst. Als dat goed gaat, worden er later twee kinderen geboren; een tweeling. Maar veel vaker gaat het mis en sterft een van de beide. In diezelfde tiende week wordt ook de basis gelegd voor de symmetrieën en asymetrieën van het kindje. Alles ontwikkelt zich en waarschijnlijk ook de voorkeur voor de hand. Waarom zon kindje dat deel was van een tweeling dan linkshandig was, is nog steeds niet duidelijk. Wel is het zo dat tweelingen vaker linkshandig zijn dan mensen die alleen ter wereld kwamen. Ook hebben linkshandigen een twee keer grotere kans op het krijgen van een tweeling, dan mensen die rechts zijn. Dit geeft dus wel aan dat er een verband is tussen tweeling zijn en linkshandigheid, maar ook tussen tweelingouderschap en linkshandigheid.

Apparaten voor linkshandigen; van schaar tot bankschroef

Linkshandigen doen dingen anders, dat is duidelijk. Daarom zijn de meeste apparaten voor hen ook niet zo geschikt. Want een schaar is eigenlijk gemaakt voor rechtshandigen. En dus knipt dat moeilijk als je links bent. Er zijn echter winkels die artikelen verkopen voor linkshandigen. Op internet, want een winkel voor linkshandigen in Deventer is inmiddels gesloten. In Londen, San Francisco en Erfurt bevinden zich wel winkels voor linkshandigen, maar in Nederland zijn er geen echte gebouwen meer waar iemand artikelen kan kopen als hij linkshandig is.

Waarom artikelen voor linkshandigen?

Iemand die linkshandig is, gebruikt materialen nu eenmaal anders. Een liniaal moet van links naar rechts meten, een puntenslijper moet een omgedraaid mesje hebben, een kurkentrekker moet net andersom draaien en een dunschillermoet links goed in de hand liggen, maar ook een portemonnee moet een muntenvakje aan de linkerkant hebben en niet aan de rechterkant. Ook voor in de tuin moeten er andere materialen komen. Gardena had een snoerschaar voor linkshandigen, maar nam die uit de handel omdat de gewone ook goed te gebruiken zou zijn door linkshandigen. De mensen zelf vinden dat niet overigens. Ook een toetsenbord voor de PC waarbij links de nummers staan in plaats van rechts en je links met je muis klikt en niet rechts, een collegeblok waarbij de ringband rechts zit en niet links. Maar ook mensen die dagelijks moeten werken met machines hebben graag materiaal dat voor linkshandigen is. Timmermannen, loodgieters of mensen in de bouw die linkshandig zijn, hebben ook graag gereedschap voor linkshandigen. En die zijn er.
Al die zaken zijn te krijgen bij de webwinkel: Linkshandigenwinkel

Veel sporters zijn linkshandig

In bepaalde sporten zijn veel meer mensen linkshandig dan rechtshandig. Toptafeltennisspelers bijvoorbeeld zijn er in grote getalen. Bijna 30 procent van hen is linkshandig. Bij het schermen op topniveau bedraagt het aantal linkshandigen zelfs bijna 50 procent. Ook veel goede tennissers zijn links. De verklaring daarvoor zou zijn dat zij vaker spelen tegen rechtshandigen die in absolute zin natuurlijk in de meerderheid zijn. Rechtshandigen spelen daardoor minder tegen linkshandigen. In een sportief treffen zijn de linkshandigen in het voordeel omdat ze gewend zijn tegen rechtshandigen te spelen. Rechtshandigen zijn dat veel minder omdat zij niet gewend zijn om tegen linkshandigen te spelen. Roger Federer die in 2007 tegen Nadal moest spelen, koos daarom als trainingspartner Jonathan Eysseric. Die was namelijk wel linkshandig en zo kon Federer goed oefenen tegen iemand die links is.

Bekende mensen die linkshandig zijn:

 • Paul de Leeuw
 • Johan Cruijff
 • Willem van Hanegem
 • Hans van Breukelen
 • John de Mol
 • Paskal Jakobsen van Blof
 • Leonardo da Vinci
 • Albert Einstein
 • Beethoven
 • Diego Marradonna
 • Lionel Messi
 • Barack Obama
 • Bill Gates
 • Tom Cruise
 • Phil Collins
 • Kurt Cobain
 • Lou Rawls
 • Marilyn Monroe
 • Julia Roberts
 • Jerry Seinfeld
 • Angelina Jolie
 • Brad Pitt
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaar voor linkshandigen: bladen in spiegelbeeldSchaar voor linkshandigen: bladen in spiegelbeeldBen je linkshandig en is je linkerhand ook je voorkeurshand bij het knippen dan ben je gebaat bij een 'linkshandige scha…
Linkshandigen hebben het niet gemakkelijkLinkshandigen hebben het niet gemakkelijkHorloges, fotocamera's, computermuizen: in het dagelijks leven hebben rechtshandigen het een stuk gemakkelijker. Linksha…
Informatie over linkshandigheidInformatie over linkshandigheidVoor mensen die linkshandig zijn is het soms wat lastiger te werken in de voornamelijk rechtshandige wereld. Zo is het k…
Linkshandig een handicap of uniek?Het zal een rechtshandige niet snel opvallen, maar linkshandige mensen lopen nog al eens tegen wat problemen aan. De wer…

Conisatie of exconisatie aan de baarmoederhalsConisatie of exconisatie aan de baarmoederhalsConisatie of exconisatie: een operatie waarbij een wigvormig stukje weefsel uit de baarmoederhals wordt weggenomen. Deze…
Ik moet onder narcose, hoe voelt dat?Ik moet onder narcose, hoe voelt dat?De meeste mensen ontkomen er eens in hun leven niet aan: onder narcose gaan. Veel mensen zien enorm op tegen het 'onder…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • De linkshandigenwinkel
 • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.