Wat betekent mijn droom? Uitleg van veel voorkomende dromen

Tijdens het dromen verwerken je hersenen informatie die je hebt opgedaan tijdens de dag. Je onderbewuste maakt hier een filmpje van dat symbool staat voor jouw gedachten. Je onderbewuste bedoelt hier dus wat mee! Veel mensen hebben dezelfde dromen, die allemaal iets betekenen. Ontdek in dit artikel wat de betekenis is van die veelvoorkomende dromen.

Iedereen droomt

Een mens droomt tijden de REM slaap, en veel ook. Per nacht droom je zo’n anderhalf tot twee uur! Dat zijn meestal 5 tot 7 dromen, die 5 minuten tot zelfs drie kwartier lang zijn. Iedereen droomt, maar veel mensen onthouden hun dromen niet. In een droom verwerken je hersenen informatie, maar dan in omgekeerde richting. Als je wakker bent neem je informatie waar die vervolgens door je hersenen verwerkt wordt, als je droomt verwerken je hersenen informatie en maken dat zichtbaar.

Iedereen ervaart zijn dromen anders, maar toch zien we bepaalde terugkerende thema’s en dromen zijn die veel mensen hebben. Deze veelvoorkomende dromen hebben vaak te maken met dingen die overdag gebeurd zijn en stress opleveren of indruk maken, zoals een examen. Soms komen dromen echter uit iets van diepe ligt, onderliggende angst bijvoorbeeld, of situaties uit iemands jeugd die veel indruk hebben gemaakt.

Het kunnen onthouden van je dromen kan erg nuttig zijn. Je dromen laten het je namelijk merken als je ergens niet genoeg aandacht aan hebt besteed, als je ergens bang voor bent en dat moet aanpakken en andere onverwerkte zaken waar je iets aan moet doen als je wakker bent. Hieronder staan de meest voorkomende dromen op een rijtje, met daarbij de betekenis van deze droom.

Achtervolgd worden

Het wegrennen voor een achtervolger is een hele bekende natuurlijk. Dit heeft te betekenen dat je wegloopt voor problemen in je dagelijkse leven, of hoe je omgaat met stress en angst. Wil je dit oplossen, vraag jezelf dan af voor wie of wat je wegloopt en waarom. De achtervolger kan heel goed een stukje van jezelf vertegenwoordigen, zoals je eigen gevoel van boosheid, jaloezie of angst. Leuk voor lucide dromers: grijp in in je droom, en vraag de achtervolger waarom hij je achtervolgt. Zo kun je leren van je dromen.

Naakt zijn in een menigte

Kleding verbergt je echte ik. Als je in een situatie in je droom ineens geen kleding meer aan hebt, betekent dit dus dat je jezelf blootgeeft. Als dit heel beangstigend is in de droom, zal er een angst voor blootgeven onder zitten, bijvoorbeeld bindingsangst. Word je uitgelachen door een menigte, kan hier ook angst achter zitten, maar dan meer angst om voor schut te staan. Lijkt niemand je op te merken, dan voel je je waarschijnlijk verwaarloosd, of niet belangrijk.

Ongeluk

Als je droomt dat je een ongeluk krijgt heb je waarschijnlijk een nare nachtmerrie. Als je zelf verongelukt in je droom, duidt dit op een schuldgevoel, waar je jezelf in je droom voor straft. Een droom over een auto-ongeluk geeft diepliggende angsten aan, waar je aan moet werken. Als je droom dat een geliefde verongelukt, betekent dit iets over jullie band. Misschien moet je die relatie loslaten, of ben je erg bang die persoon te verliezen.

Onvoorbereid zijn

Bij mensen die binnenkort examens moeten maken of een belangrijke lezing of iets dergelijk hebben zal deze droom bekend zijn. Je moet in je droom bijvoorbeeld een examen doen, maar het examen is ineens in een andere taal, je bent te laat, weet niks meer, noem maar een rampscenario. Dit betekent dat je denkt dat je nog niet zo goed voorbereid bent als je zou willen, je bent heel erg zenuwachtig of bang voor mislukking. Heb je vaak dit soort dromen, dan ben je wellicht te streng voor jezelf.

Uitvallende tanden

De droom waarbij je tanden uitvallen komt erg vaak voor. Je tanden hebben te maken met je uiterlijk, hoe je gezien wordt. Het uitvallen of loszitten van de tanden staat voor een angst om voor schut te staan, schaamte of onzekerheid over je uiterlijk. Deze droom heeft ook veel te maken met de angst om machteloos te zijn.

Vallen

Als je valt in je droom geeft dit een vorm van radeloosheid en onzekerheid aan. Als je valt kun je je nergens aan vasthouden, je hebt geen stabiele basis. Dit geeft aan dat je de controle even niet hebt in het dagelijks leven, niet weet wat je te wachten staat of hoe je iets op moet lossen.

Vliegen

Dromen dat je kunt vliegen is soms heel leuk. Kunnen vliegen symboliseert controle, of het gebrek daaraan. Kan je in je droom gemakkelijk rondvliegen en je vlucht sturen, dan staat dit voor jouw persoonlijke gevoel van macht. Heb je moeite om te blijven vliegen, dan heb je waarschijnlijk de controle niet in je persoonlijke leven. Heb je een gevoel van angst tijdens het vliegen, dan geeft dat aan dat je bang bent voor uitdagingen of succes.

Vreemdgaan

Als je droomt dat je partner vreemdgaat, geeft dit aan dat je bang bent diegene te verliezen, misschien aan iemand anders. Het kan ook zijn dat je een gebrek aan aandacht ervaart in je relatie. Droom je dat je zelf vreemdgaat, betekent dit dat je in een lastige situatie verwikkeld kan raken, of dat je seksuele behoeftes hebt die niet tot uiting kunnen komen in je leven.
© 2011 - 2024 Appleann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Waarom dromen we?Waarom dromen we?De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig ove…
Betekenis van veel voorkomende dromenBetekenis van veel voorkomende dromenDromen zijn niet zomaar betekenisloze afbeeldingen die zich in ons hoofd afspelen wanneer wij slapen. Tijdens dromen wor…

Gelukkiger en/of gezonder leven met een huisdier?Professor Ruut Veenhoven is socioloog en geluksonderzoeker. Zijn onderzoeken hebben hem geleerd dat de gemiddelde huisdi…
Hoe word je de oudste mens ter wereld?Oud worden de meeste mensen op deze wereld. Sommige mensen worden echter zo oud, dat je jezelf gaat afvragen hoe dit nu…
Bronnen en referenties
  • www.allesoverdromen.nl
  • www.droomvrienden.nl
  • www.budhi.nl
Appleann (93 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.