Daglicht ... ook in de winter

Daglicht ... ook in de winter Eigenlijk weten we het wel, voldoende daglicht is essentieel. Het is een soort voedingsbron voor de biologische klok. Toch overheerst in de winter het gevoel van kou buiten sluiten en dus warmen we ons binnen aan kachels, cv’s, openhaarden en dikke truien. Maar die dikke truien en warme jassen kunnen je buiten zoveel meer bieden. Eigenlijk broodnodig en lekker … genieten!

Waarom daglicht?

Onderzoekers hebben al jaren geleden aangetoond dat het lichaam beter functioneert als het voldoende daglicht krijgt. Waarbij we van minimaal 40 tot 60 minuten daglicht per dag uit moeten gaan. Op fysiek, fysiologisch en psychologisch vlak kan licht de mens beïnvloeden. Spreekt voor zich dat een tekort negatief werkt op het lichaam en de geest, waarbij we weten dat een tekort aan vitamine D kan ontstaan.

Wat doet vitamine D?

Vitamine D is nodig voor de botopbouw, dus ontkalking en broosheid tegengaan. Maar ook depressie of dementie kan veel meer op de loer liggen en de huid heeft vitamine D nodig (immuunsysteem en aanmaak van botweefsel). Ruim 80% van onze benodigde vitamine D halen we namelijk uit daglicht.

Ontbrekend daglicht?

Veel mensen zeggen nogal eens dat de korte dag in de winter niet toelaat dat ze voldoende daglicht krijgen. De zomer is uiteraard geen probleem, want dan zijn we vaak de weekenden en tijdens de avond nog buiten. Zolang het licht is werkt de vitamine D aanmaak. Toch is het belangrijk en dus zinvol naar je dagpatroon in de winter te kijken. Veel mensen gaan vanuit werk regelrecht naar huis en als dat aan het eind van de dag is, dan begint het al donker te worden. Dan kan je nog zo actief in de avonduren zijn, als je geen daglicht krijgt, bouw je die benodigde vitamine D niet op.

Plannen

Veel mensen plannen en dat kan je prima gebruiken als je ook in de wintermaanden het daglicht wil zien. Gebruik pauzes tijdens het werk, de kinderen die van school komen, boodschappen die je toch moet doen om het benodigde daglicht te krijgen.
Behalve dat het nodig is voor lichaam en geest, geeft het ook direct een lekker gevoel. Je goed warm aankleden en dan naar buiten. Je krijgt er meteen meer energie van en dat werkt voor de rest van de dag weer prettig. Het is, hoe druk je dag ook is, altijd in te plannen. Die volle planning is namelijk waar je zelf voor kiest en dus kan je ook de keuze maken om wat “andere” momenten in te plannen.

Dit is een lastig proces voor veel mensen en is inherent aan ons druk, druk, druk zijn. Want we willen zoveel in een zo kort mogelijke tijd. En als je gaat proppen, ook in je agenda, dan is het logisch dat je vast kunt komen te zitten in je planning. Je maakt zelf de keuzes hoe je agenda eruit ziet, dus iemand of iets de schuld geven dat het niet lukt, is geen geldige reden.

En als je dan toch de keuze maakt om wat tijd buiten door te brengen, kijk dan ook of je dit in de frisse buitenlucht kunt doen. Nog beter om lekker een wandeling in het groen te maken. Zo ben je niet alleen buiten, maar ook in een wat andere omgeving. Dit kan extra positief werken voor lichaam en geest.

De techniek het over laten nemen

Echter, als er zwaarwegende redenen zijn dat je inderdaad niet voldoende daglicht binnen krijgt, maak dan gebruik van de techniek die kan compenseren. Lichttherapie kan de oplossing bieden. Er zijn zo’n negentig poliklinieken die dit kunnen bieden, overleg met de huisarts als dit echt van toepassing is of zou moeten zijn. Daarnaast zijn er apparaten te koop voor thuisgebruik, maar stem dit ook eerst af met je huisarts alvorens hiermee aan de slag te gaan. Bovendien kan het helpen om het apparaat via de zorgverzekeraar vergoed te krijgen.

Tot slot

Grijp niet te snel naar de techniek en zeker niet als het niet echt nodig is. Daglicht en de natuur leveren nog veel meer dan de lamp waar je voor gaat zitten.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorjaar: lekker in je velVoorjaar: lekker in je velHet voorjaar staat weer voor de deur. De tijd om weer eens helemaal tot jezelf te komen. De lange koude en donkere winte…
Profijt of spijt van de zomertijd?Profijt of spijt van de zomertijd?Altijd wintertijd. Geen zorgen, dat betekent niet dat het altijd vriest en sneeuwt. Het betekent dat we de klok niet mee…

Beroemde personen uit de geneeskundeBeroemde personen uit de geneeskundeBeroemde personen uit de geneeskunde. De geneeskunde is niet zomaar ontstaan. Alleen door onderzoek en ontdekking is de…
Een bril kopen bij een goede opticien: tipsEen bril kopen bij een goede opticien: tipsBij het kopen van een bril kiest u bij voorkeur een goede opticien. Een goede opticien let op meer dan een leuk montuur.…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.