Ga goed om met je energie

Ga goed om met je energie Energie doseren is niet voor iedereen even gemakkelijk en menigeen stapt in die valkuil om met nieuwe energie aan een nieuwe fase te beginnen, zo ook is 1 januari zo’n datum. Voorop gesteld dat er niets mis mee is om met nieuwe energie ergens aan te beginnen, is doseren ook niet verkeerd.

Hardlopers zijn doorlopers…

Het spreekwoord zegt het al en hoewel we het niet altijd even graag toe willen geven, klopt het vaak wel. Iedereen kent wel een situatie waar men met volle energie aan begonnen is, gaandeweg kwamen er wat (onvoorziene) obstakels, en langzaam raakte de fut uit het initiatief (een project, een hobby, een nieuwe baan etc. etc.) … en uit jezelf.

Weg energie

Er zijn niet altijd redenen voor te bedenken, maar er zijn wel wat theorieën. Op zich heel logisch, want het heeft veelal met enthousiasme te maken. Enthousiasme wat door externe redenen omlaag gehaald wordt en dat is niet leuk. Dit kan een tegenvallend bericht zijn, wat impact heeft op je initiatief of iemand die je enthousiasme niet kan waarderen. Soms zie je tomeloze energie zomaar het putje in verdwijnen door een omstandigheid.

Maar het kan ook zijn dat je met enorm veel energie aan iets begint en maar doorgaat. Al dan niet blind voor omringende situaties. Je raakt enig moment uitgeput en als dit voor de voltooiing/afwikkeling is dan heb je toch een probleem. Bovendien is het zonde van de energie die er in gestoken is.

En zo zijn er nog wel meer redenen te bedenken, waarom initiatieven ingezet door mensen met een tomeloze energie, zomaar teniet gedaan worden. En eigenlijk hoeft dit helemaal niet, als je wat meer doseert (of noem het zuiniger met je energie omgaan).

Alles met mate…

Het is goed om met enthousiaste mensen te werken. Mensen met een tomeloze energie zijn vaak ook mensen die energie op andere mensen overbrengen. Maar die tomeloze energie kent ook grenzen. Ieder mens heeft zo zijn/haar grens en omdat we die niet altijd kennen of liever gezegd niet echt goed luisteren naar ons lichaam, gaan we ook wel eens over de grens. Wat daar uit voortkomt kan divers zijn, ieder mens reageert immers weer anders. Maar wat zeker is, is dat je verkeerd om gaat met je energie.

Hoe te doseren?

Hoe kan je, zeker als je barst van de energie, al die energie doseren? Vooropgesteld dat het niet eenvoudig is, kan je wel bekijken waar je met je initiatief naar toe wilt. Wat wil je bereiken en wanneer? Een initiatief is een, maar het voltooien is een volgende stap. Maak een plannetje, daar begint het mee. Daarmee hoef je niet meteen te denken aan uitgebreide boekwerken, maar wel een stappenplan waarin je opneemt wat je wilt bereiken en welke stappen daarvoor gezet moeten worden. Doe je het alleen, verdeel dan je werkzaamheden/taken en dus je energie. Heb je hulp, doe je zaken samen, ook dan maak je een verdeling.

Daarnaast is het goed enthousiast te beginnen, maar niet meteen al je energie erin te gooien. Je kunt ook enthousiast zijn en op een rustige opbouwende manier beginnen. De kans dat je het op deze manier volhoudt en succesvol afrond is vele malen groter.

Kijk om…

Als je ergens enthousiast over bent loop je altijd de kans ergens vol in te gaan en niet zo nu en dan eens om te kijken. Het omkijken helpt je in het proces om niet overenthousiast te worden. Er worden bijvoorbeeld gaandeweg wat foutjes gemaakt, die je op deze manier kunt corrigeren. Bovendien leer je van ‘je geschiedenis’ en voorkomt mogelijk nieuwe foutjes. Daarnaast is de pas op plaats goed om te bekijken of je nog steeds op koers ligt. Allemaal ‘rustmomenten’ die goed zijn voor de balans. Je verliest je energie niet, je doseert je energie alleen maar.

Tot slot

Feitelijk komt het er op neer dat je je hoofd erbij houdt en niet zomaar zondermeer ergens vol instapt. Soms kan dit overigens wel, anders zouden er geen spontane initiatieven meer zijn, maar als er een langere adem voor nodig is én je wilt jezelf niet opbranden … doseren. Je kunt je energie maar een keer inzetten.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie, arbeid en vermogenEnergie is het vermogen om arbeid te verrichten. Alleen door arbeid kunnen er, waar dan ook in het heelal, veranderingen…
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…
Vijf soorten groene energie: Stap over op schone stroomVijf soorten groene energie: Stap over op schone stroomIn dit artikel worden alle vijf soorten groene energie besproken die op dit moment beschikbaar zijn. Dat zijn wind energ…
Beweeg wat je eetBeweeg wat je eetDieet, afvallen en bewegen: Mensen worden steeds dikker. Dit komt door een teveel aan energie in het lichaam. Maar hoe g…

Vergrijzend, maar gezond ouderwordend NederlandHet is algemeen bekend: Nederland vergrijst. In 2009 was 15% van de Nederlandse bevolking (meer dan 2,5 miljoen) 65-plus…
Biologische oorzaken van overgewichtBiologische oorzaken van overgewichtWat maakt het zo moeilijk om verantwoord en effectief af te slanken? Waarom helpt lijnen vaak onvoldoende om een gezond…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 31-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.