Hometrainer en de techniek

Een hometrainer is een apparaat dat enigszins op een fiets lijkt en bedoeld is om de lichamelijke conditie te verbeteren. Het toestel heeft evenals een fiets als belangrijkste onderdelen een stuur, zadel en trappers maar geen wielen omdat er stilstaand op wordt gefietst. Een belangrijk technische onderdeel van een hometrainer is het vliegwiel.

Gewicht en plaatsing

Een hometrainer weegt met ongeveer 32 tot 53 kilo een aantal keren zoveel als een fiets maar hoeft nauwelijks verplaatst te worden. Het verplaatsen over een kleine afstand in hetzelfde vertrek is geen probleem omdat de meeste hometrainers voorzien zijn van transportwieltjes of transportrollers. Daardoor hoeven zij slechts aan één zijde een beetje te worden opgelicht om makkelijk te kunnen verrijden. Sommige apparaten zijn aan de onderkant voorzien van verstelbare steunvlakken waardoor ook een stabiele plaatsing op een ongelijke ondergrond mogelijk is.

Gewicht van gebruiker

De constructie is zodanig sterk dat er een gebruiker met een gewicht van meer dan 100 kilo op kan plaats nemen. Veel apparaten zijn zelfs geschikt voor trainers tot 150 kilo en er is een model dat 180 kilo kan hebben. Ook komen modellen voor met dubbele buisuitvoering van het frame voor veel stabiliteit. Om het opstappen makkelijker te maken zijn er modellen met een lage instap te verkrijgen.

Stuur

De hoogte van het stuur is in alle gevallen verstelbaar en vaak is een stuur ook kantelbaar. Ook worden buitenmodel sturen geleverd zoals een triathlonstuur. Midden op het stuur bevindt zich meestal de monitor.

Zadel

Voor een prettige zit is een met gel gevuld zadel aan te bevelen. Alle zadels kunnen in hoogte worden versteld om aangepast te worden aan de juiste beenmaat of speciale voorkeuren van de gebruiker door een hogere of lagere zit. Ook is horizontale verstelling vaak mogelijk. En er zijn speciale wielrenzadels verkrijgbaar of zadels met juist een extra breed zitgedeelte.

Trappers

De trappers van een hometrainer zijn vergelijkbaar met die van een gewone fiets. De pedalen zijn meestal van riempjes voorzien maar voor meer grip zijn er ook pedalen met een SPD-systeem voor wielrenschoenen.

Vliegwiel

Alle hometrainers zijn voorzien van een vliegwiel dat door op de pedalen te trappen in beweging wordt gezet via een ketting of een V-snaar. Het gewicht van een vliegwiel kan tussen 8 en 18 kilo bedragen en aangenomen wordt dat bij een zwaarder vliegwiel de trapbeweging vloeiender verloopt. Maar het vloeiend verloop is volgens deskundigen vooral ook een kwestie van de combinatie van een vliegwiel met een goed remsysteem.

Remsysteem

Aan het vliegwiel is een remsysteem gekoppeld om de zwaarte van het trappen in te stellen. Het remsysteem kan werken met een riem die losser of strakker kan worden afgesteld waardoor lichter of zwaarder getrapt moet worden. Het afstellen gebeurt met een draaiknop. Een andere mogelijkheid is door middel van een magneetrem waarbij het vliegwiel wordt afgeremd doordat de magneet dichterbij of verder van het vliegwiel af wordt geplaatst. Het instellen van de magneet kan met een weerstandknop of soms ook elektronisch via tiptoetsen of zelfs door te laten reageren op de hartslag.

Hartslagmeter

Veel gebruikers zullen kiezen voor een hometrainer met hartslagmeting. Die meting gebeurt dikwijls door middel van een bijgeleverde band die om de borst wordt aangebracht. Een andere mogelijkheid is via een klemmetje dat aan een oorlel wordt bevestigd of door meting via sensoren in de handvatten van het stuur.

Meters en weergave

Met een ergometer wordt de hoeveelheid arbeid gemeten. Niet alle hometrainers zijn voorzien van een ergometer. De hartslagmeter meet de frequentie van de hartslag. De weergavefuncties van de monitor kunnen verschillend zijn zoals: afstand, snelheid, calorieverbruik, hartslag, trapfrequentie, tijd en weerstand. Uitgebreide monitoren bevatten ook complete trainingsprogramma’s zoals bijvoorbeeld een heuvelprogramma.

Stroom

De stroomvoorziening voor de computer en de monitor gebeurt soms door aansluiting op het lichtnet waarbij de stroom via een adapter wordt aangeleverd. Een andere mogelijkheid is stroomvoorziening door batterijen maar er zijn ook toestellen met een zelfgenererende stroomvoorziening.

Extraatjes

Als extraatje bevindt zich wel eens een temperatuurmeter op een hometrainer waarmee de temperatuur van de ruimte wordt gemeten. Eveneens niet standaard aanwezig is een pc-aansluiting van de computer om alle gegevens op te kunnen slaan.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spinningfiets en eigenschappenSpinningfietsen hebben de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling ondergaan. Terwijl voorheen de fietsen een vliegwiel h…
Slecht weer, toch lopen en fietsen dankzij fitnessapparatuurSlecht weer, toch lopen en fietsen dankzij fitnessapparatuurBij slecht weer sporten vinden velen geen pretje. Maar voor twee veel beoefende typische buitensporten bestaan alternati…
Fietszadel en fietsstuur vervangen/afstellenFietszadel en fietsstuur vervangen/afstellenEen fietszadel afstellen en vervangen kan iedereen. Hiervoor hoef je niet naar de fietsenwinkel. Het afstellen van het f…
Spinning, fietsen voor je conditieSpinning, fietsen voor je conditieEen zeer populaire groepsles op menig sportschool is spinning, oftewel indoor cycling of RPM genoemd. Deze conditiesport…

Het verband tussen vetzucht en ooronstekingHet verband tussen vetzucht en ooronstekingDe meningen lopen uiteen, maar er zijn sterke aanwijzingen dat middenoorontstekingen en het verwijderen van de amandelen…
Voor het eerst contactlenzenVoor het eerst contactlenzenVoor het eerst contactlenzen laten aanpassen en dragen is best een spannende onderneming. Juiste lens, hard of zacht, we…
Bronnen en referenties
  • Kieskeurig.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 10-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.