Het verband tussen vetzucht en ooronsteking

Het verband tussen vetzucht en ooronsteking De meningen lopen uiteen, maar er zijn sterke aanwijzingen dat middenoorontstekingen en het verwijderen van de amandelen, een verband houden met obesitas. Dit blijkt te komen doordat er smaakzenuwen beschadigd worden wanneer men een oorontsteking heeft, ook tijdens het verwijderen van de amandelen worden er smaakzenuwen beschadigd. Sceptici echter, menen dat er nog andere gemeenschappelijke factoren kunnen zijn die vetzucht veroorzaakt

Oorontsteking

Oorontstekingen zijn voor veel kinderen een pijnlijke ervaring. Volgens onderzoeken die gedaan zijn in Amerika is er een verband tussen chronische oorontsteking en obesitas, ook wel vetzucht of overgewicht genoemd. Onderzoek wijst uit, dat schade die veroorzaakt wordt door chronische oorontstekingen, de smaak aantast en dat men voedsel met een hoog vetgehalte gaat prefereren. Wetenschappers uit het hele land presenteerden deze onverwachte bevindingen op het “American Psychological Association’s” honderdzestiende jaarverslag van de jaarlijkse conventie. Volgens Linda Bartoshuk, PhD, aan de Universiteit van het Florida College van tandheelkunde, is middenoorontsteking een veel voorkomende kinderziekte en obesitas een groeiend probleem wereldwijd. Elke mogelijke associatie tussen deze twee problemen is van groot belang voor de volksgezondheid.

Bevindingen

Bartoshuk presenteerde enkele voorlopige bevindingen, dat er een sterk verband bestaat tussen smaak schade als gevolg van chronische middenoorontsteking en een toegenomen voorkeur voor vetrijk voedsel. Een reeks studies bevestigen deze kwestie. Onder 6.584 mensen die deelnamen aan een onderzoek werd door middel van een vragenlijst, met een reeks vragen over hun geschiedenis met middenoor infecties en hun body mass index, het verband tussen middenoorontsteking en obesitas nagegaan. De deelnemers, veelal academici, waren in de leeftijd tussen zestien en tweeënnegentig jaar. De bevindingen toonden aan, dat mensen met een matige tot ernstige geschiedenis van middenoor infecties, tweeënzestig procent meer kans hadden op obesitas. Bartoshuk merkte op, dat het totale percentage van obesitas in dit onderzoek minder was dan het percentage van de algehele bevolking.

John Hayes, PhD, aan de Brown Universiteit en zijn medewerkers van de Universiteit van Connecticut, vonden een verband tussen middenoor infectie, smaak, voedsel keuze en obesitas. Onder vrouwen van middelbare leeftijd werd bevonden, dat vrouwen met een smaakzenuw beschadiging in overeenstemming met het functioneren van hun smaak, bij voorkeur zoet en vetrijk voedsel tot zich namen en dat zij grotere tailles hadden. In een andere studie waren de bevindingen, dat peuters en kleuters met een ernstige geschiedenis van middenoor infectie veel minder groenten aten en meer snoep, ook hadden deze peuters en kleuters de neiging om zwaarder te zijn. “Dit suggereert, dat smaak schade als gevolg van oor infecties de voedsel keuze kan wijzigen en dus kan leiden tot obesitas.” Zei Hayes.

Kathleen Daly, PhD, aan de Universiteit van Minnesota-Twin Cities, sprak over recente bevindingen, dat peuters die behandeld zijn met buisjes, naar aanleiding van een middenoorontsteking, ook tot een hogere BMI kan leiden. Volgens Daly is obesitas verdubbeld, onder kleuters, in de afgelopen twintig jaar. Hoe meer gegevens er verzameld worden over dit grote probleem voor de volksgezondheid, hoe groter de kans dat we kunnen dit probleem kunnen helpen voorkomen. Meent Daly.

Nog meer onderzoek

Wetenschappers onderzoeken de mogelijkheid, dat het beschadigen van andere smaakzenuwen ook kan worden geassocieerd met gewichtstoename. Het verwijderen van de amandelen, lijkt ook een effect te hebben op overgewicht bij kinderen. Epidemiologisch onderzoeker Howard Hoffman, vond in een onderzoek van de National Health Examination survey, dat werd uitgevoerd in 1960, dat 13.887 kinderen in de leeftijd van zes tot zeventien jaar, die hun amandelen hadden laten verwijderen een verhoogd risico vertoonden op overgewicht. De analyse toonde aan, dat ten tijde van de enquête, kinderen in de leeftijd tussen zes en elf jaar waarbij de amandelen waren verwijderd veertig procent meer kans hadden op overgewicht. Een andere bevinding was, dat meisjes die hun amandelen hadden laten verwijderen dertig procent meer kans hadden op overgewicht. Hoffman zei, dat het verwijderen van de amandelen een behandeling was voor chronische oorontstekingen ten tijde van het onderzoek. Deze gegevens suggereren dat er een voortdurend effect op de smaakzenuwen is door het verwijderen van de amandelen en dat kan van invloed zijn op de eetgewoonten.

Sceptisch

Zoals bij alle onderzoeken zijn er ook bij deze onderzoeken weer mensen die menen dat er niets bewezen is. Keel-neus- en oorarts Ray Clarke uit Alder Hey Children’s ziekenhuis in Liverpool in Engeland, zei dat het bekend was dat ernstige oorontstekingen en operaties de smaak kunnen beïnvloeden. Maar hij meent, dat er geen ander bewijs is dat dit een rol zou kunnen spelen bij de ontwikkeling van obesitas. Volgens Clarke is er misschien nog wel een andere gemeenschappelijke factor die een rol speelt bij obesitas. Het verwijderen van de amandelen werd vaak gedaan bij kinderen met ademhalingsproblemen zoals slaapapneu en dit is zeker gekoppeld aan overgewicht bij volwassenen en kan worden gekoppeld aan het gewicht van kinderen. Ook andere KNO-artsen staan sceptisch tegenover de conclusie uit deze onderzoeken. Volgens hen, zien zij in de praktijk nog niets van vergrote risico’s onder hun patiënten.

De klachten en symptomen van een oorontsteking

Wanneer kinderen oorpijn hebben gaat daar meestal een middenoorontsteking mee gepaard. Bij volwassenen is oorpijn meestal het gevolg van een ontsteking van de buitenste gehoorgang. Algemene klachten zijn oorsuizen, jeuk, pijn en tijdelijk gehoorverlies. Soms kan er ook sprake zijn van bijverschijnselen zoals braken, pusafscheiding, hoge koorts en zelfs diarree. Niet alle vormen van oorpijn vertonen deze symptomen.

Middenoorontsteking

Vaak begint een middenoorontsteking met een verkoudheid. Het slijmvlies van de neus- en keelholte zwelt op en daardoor kan de buis van Eustachius, de verbinding tussen neus- en keelholte en het middenoor, dichtgaan. Dat kan een ontsteking veroorzaken doordat het middenoor is afgesloten, waardoor bacteriën of virussen zich in het middenoor kunnen gaan vermenigvuldigen. Vaak gaat dat gepaard met koorts. De ontsteking veroorzaakt vochtophoping wat weer druk op het trommelvlies teweegbrengt en dat veroorzaakt de pijn. Soms breekt het trommelvlies vanzelf open zodat het vocht wegloopt, als dat gebeurt, verdwijnt de pijn meestal snel. Het trommelvlies gaat daarna weer vanzelf dicht. Middenoorontsteking kan op elke leeftijd voorkomen, maar meestal komt een oor infectie voor bij kinderen in de leeftijd van één tot zes jaar.
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorontsteking: middenoorOorontsteking: middenoorDe meest voorkomende vorm van oorontsteking is een oorontsteking van het middenoor. Bij kinderen komt een oorontsteking…
Wat te doen bij een oorontsteking?Wat is een oorontsteking? Een oorontsteking is een ontstekingsreactie binnen in het middenoor. Een oorontsteking is makk…
Oorontsteking van de gehoorgang, symptomenOorontsteking van de gehoorgang, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van de gehoorgang uiten zich in een pijnlijke rode gehoorgang. Vaak is de gehoorgang…
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…

Ilizarov: de uitvinder en een ervaringIlizarov: de uitvinder en een ervaringProfessor Gavril Abramovich Ilizarov heeft de ilizarovfixator uitgevonden. Deze ilizarovfixator bestaat uit pinnen en ee…
Hometrainer en de techniekEen hometrainer is een apparaat dat enigszins op een fiets lijkt en bedoeld is om de lichamelijke conditie te verbeteren…
Bronnen en referenties
  • http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7561293.stm
  • www.kring-apotheek.nl
Alephschrijft (93 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.