Spinningfiets en eigenschappen
Spinningfietsen hebben de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling ondergaan. Terwijl voorheen de fietsen een vliegwiel hadden van 10 tot 12 kilogram zijn de nieuwere spinningfietsen uitgerust met een vliegwiel van 18 tot 20 kilogram. Zelfs vliegwielen van 30 kilogram komen voor. Ook diverse onderdelen van de fiets zijn verbeterd welke ontwikkeling werd gestimuleerd door de snel groeiende belangstelling voor indoorcycling.
Trappers blijven draaien bij spinningfiets
Een spinningfiets of spinningbike is een op een fiets lijkend fitnessapparaat. Het grootste verschil met een gewone fiets is echter dat een spinningfiets geen wielen heeft en dus niet rijdt maar op dezelfde plek blijft staan tijdens het fietsen, zoals ook bij hometrainers het geval is. Een belangrijk verschil tussen een spinningfiets en een
hometrainer is dat een spinningfiets een doortrapper is. Bij een doortrapper kunnen de benen niet plotseling stil worden gehouden omdat de trappers alsmaar rond blijven draaien.
Onderdelen verstelbaar
Het frame van een spinningfiets is meestal X-vormig en de fiets weegt ongeveer 30 tot 75 kilo. De hoogte van het zadel en het stuur zijn verstelbaar. Ook kunnen het zadel en het stuur dikwijls naar voor en naar achter worden versteld waardoor voor iedereen de juiste houding kan worden gekozen. De vorm van het stuur is een combinatie van een ligstuur zonder ligsteunen en een ossekopstuur. Vaak heeft een spinningfiets een of twee bidonhouders.
Trappers met twee soorten sluitingen
De trappers zijn dikwijls voorzien van een SPD sluiting aan de ene zijde en een toeclipsluiting aan de andere zijde waardoor de gebruikers zowel met fietsschoenen als met gewone sportschoenen kunnen fietsen. Bij toeclipsluitingen zijn de pedalen voorzien van een soort netje waar de voeten in kunnen worden geplaatst. Voor de veiligheid moet er goed op worden gelet dat de voeten goed klem zitten omdat trainen met de spinningfiets vaak staand op de trappers gebeurt. Voor SPD sluitingen zijn speciale fietsschoenen nodig die op de pedalen vastklikken. Van de pedalen los komen kan dan eenvoudig door de voeten te draaien.
Vliegwiel met vloeiende bewegingen
De weerstand van een spinningfiets kan door middel van een draaiknop traploos worden ingesteld voor een zwaardere manier van trainen. Door de knop te verdraaien worden rempads tegen het vliegwiel gedrukt waardoor zwaarder getrapt moet worden om het vliegwiel rond te krijgen. Duurdere fietsen hebben vaak magneten in plaats van rempads die door het verstellen van de knop dichter tegen het vliegwiel aan worden gehouden met eenzelfde doch soms vloeiender resultaat dan rempads. Ook een zwaarder vliegwiel levert een vloeiendere trapbeweging op.
Een van de bijzondere eigenschappen is het doortrapsysteem
Het bijzondere van het trainen op een spinningfiets is dat door het doortrapsysteem snel de juiste trainingsintensiteit wordt bereikt die daarna makkelijk de gehele training kan worden volgehouden. De combinatie van het doortrapsysteem en een zwaar vliegwiel zorgen er voor dat de fietser met het tempo wordt meegetrokken waarbij geldt dat hoe zwaarder het vliegwiel is hoe meer effect wordt bereikt. Bij het fietsen blijft het vliegwiel ook alsmaar doordraaien. Sommige spinningfietsen hebben echter een speciaal veiligheidssysteem om toch probleemloos te kunnen stoppen.
Cardio pulse en oorset
Spinningbikes beschikken over een display waarop diverse prestaties worden aangegeven zoals de afstand, het caloriegebruik, de hartslag en de tijd. Op een aantal modellen kan de hartslag worden afgelezen door gebruik te maken van een cardio pulse set dat bestaat uit een borstband en aansluiting op de bike. Ook zijn soms oorsets beschikbaar. Met die sets wordt
het hartritme in de gaten gehouden en worden de gegevens gekoppeld aan het trainingsprogramma.