112 bellen, wanneer?

Het alarmnummer 1-1-2 is bedoeld voor spoedeisende hulp. Dit nummer bel je dus wanneer iemands leven in gevaar is of wanneer mensen getuigen zijn van een misdrijf, bijvoorbeeld een diefstal, moord, geweld of een inbraak. In de meeste Europese landen is 112 het alarmnummer. Alleen Italië maakt nog gebruik van twee andere alarmnummers. Het politienummer is 113 en het nummer voor eerste hulp bij gezondheidsproblemen is daar 118.

Waarom 112?

Het nummer 112 is in het leven geroepen, omdat het draaien van het nummer 100 of 900 op een telefoon met een kiesschijf erg lang duurde. 111 is eigenlijk het allersnelste nummer, maar dit werd ook al gebruik als mensen per ongeluk een paar keer op het haakcontact drukten. Het volgende snelst draaiende nummer was vervolgens 112. Het alarmnummer kan je met alle telefoons gebruiken. De meeste gsm’s hebben automatisch een lijstje van noodnummers in de telefoon staan. Deze kan je altijd bellen, ook zonder een beltegoed of zonder Pincode herkenning.

Spoedeisende situatie

Je mag 112 alleen bellen in een spoedeisende situatie. Dit kunnen natuurlijk heel veel situaties zijn. Zo mag je het alarmnummer bellen als je een gaslucht ruikt op straat. Dit is levensgevaarlijk, want het kan duiden op een gaslek. Loop dan tegen de wind in de gaslucht uit en bel 1-1-2. Ook mag je 1-1-2 bellen als je bijvoorbeeld een aanrijding hebt gehad, er een auto wordt opengebroken, je getuige bent van een misdrijf, je op straat wordt bedreigd, als iemand bij je probeert in te breken, als je merkt dat er een inbreker in je huis is, je een dier ziet dat in levensgevaar is, bij huiselijk geweld of als er een object mogelijk onder hoogspanning staat.

Vaste lijn en gsm

Als je het alarmnummer belt via een vaste telefoonlijn, dan komt je oproep bij de regionale alarmcentrale binnen. Wanneer je met een gsm naar 1-1-2 belt, dan komt je oproep terecht bij het callcenter van het Korps Landelijke Politie Diensten in Driebergen. Eerst vertel je dan wat er aan de hand is, waar je hulp nodig hebt en welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn. Dit kan de politie, brandweer of een ambulance zijn. De alarmcentrale neemt alle gesprekken altijd op. Zo kan de medewerker, bij onduidelijke informatie, het gesprek nog een keer terugluisteren. Ook verschijnt je telefoonnummer automatisch in het computerscherm van de meldkamercentralist. Dit is ook het geval als je een geheim nummer hebt of anoniem belt met een gsm. Door deze nummerherkenning kan je altijd terug worden gebeld in geval van een slechte verbinding of als je bij paniek per ongeluk hebt opgehangen. Ook wordt hier misbruik mee voorkomen. Er zijn namelijk mensen die voor de grap het alarmnummer opbellen. Dit kan dus niet meer.

Doven en slechthorenden

Natuurlijk moet 1-1-2 voor iedereen goed bereikbaar zijn, dus ook voor mensen die doof of slechthorend zijn. Voor hen is er een speciaal alarmnummer in het leven geroepen. Dit is 0800-8112. Ook dit is een gratis telefoonnummer. Dit speciale alarmnummer is bereikbaar met een teksttelefoon, waarmee je de alarmcentrale kunt informeren door een bericht in te typen. Je bericht wordt dan naar de alarmcentrale verzonden. Daar komt je bericht weer op het beeldscherm terecht.

Onjuist gebruik of misbruik

Bij een groot deel van de telefoontjes naar het alarmnummer is er sprake van onjuist gebruik of misbruik. Dit is echt levensgevaarlijk. Hierdoor krijg iemand die echt in nood is geen verbinding met de alarmcentrale. Ook wordt iemand die misbruik pleegt van het alarmnummer niet meer serieus genomen als hij of zij echt in nood is. Wanneer je zomaar, voor de grap, het alarmnummer belt dan wordt je namelijk geregistreerd als ‘misbruik 1-1-2’. Het misbruik komt vooral voor onder jongeren tussen de tien en achttien jaar. Zij vinden het spannend en grappig om dit nummer te bellen. Ook zijn er jaarlijks zo’n 1 miljoen mensen die per ongeluk het alarmnummer bellen met de beltoets van hun gsm. Heel veel mensen weten namelijk niet dat je ook het alarmnummer kunt bellen wanneer je je gsm hebt vergrendeld. Wanneer je deze in jet tas, broekzak of koffer stopt en de beltoets wordt aangeraakt, dan wordt automatisch het alarmnummer gebeld. Ook spelende kinderen kunnen per ongeluk 1-1-2 bellen wanneer ze met een mobiele telefoon spelen.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Internationale alarmnummersWanneer je de hulpdiensten nodig hebt, dan bel je 112. Dit is in Nederland, en in andere Europese landen, vanzelfspreken…
Alarmnummer 112Alarmnummer 112Binnen de EU-landen kunt u in geval van levensbedreigende situaties of spoedeisende hulp het alarmnummer 112 bellen. Op…
Alarmnummer 112Alarmnummer 112Het alarmnummer 112 moet u bellen bij spoedeisende hulp in het geval van levensbedreigende situaties. Ook indien u getui…
Onnodig 112 bellen, strafbaar?Ongeveer 77% van de binnenkomende gesprekken bij de alarmcentrales is vals. Veel telefoontjes zijn van zogenaamde broekz…

Bloedneus: oorzaken, stoppen, bloedneus bij kindBloedneus: oorzaken, stoppen, bloedneus bij kindOngeveer zestig procent van de Europeanen krijgt tijdens zijn of haar leven een bloedneus. Bij jonge kinderen en oudere…
Eerste Hulp Bij OngelukkenEerste Hulp Bij OngelukkenEHBO, ofwel Eerste Hulp Bij Ongelukken of Eerst Hulp Bij Ongevallen, is hulp die door niet professionals wordt gegeven.…
Reacties

T. Huisman, 12-06-2015
Ik ben ook eens bedreigd en de politie deed niets. Ook heb ik slachtofferhulp gehad maar die zeiden dat omstanders niet aangifte konden doen bij vermoeden van geweld of diefstal en inbraak of bedreiging toen dacht ik wat ondeskundig. Ze willen je alleen maar uithoren en uitspelen om zich goed te voelen. Omstanders inschakelen ging ook niet niemand deed iets en later zei het woonbedrijf dat ieder verantwoordelijk voor zich zelf was en alsof het hun niet kan overkomen. Zij zouden toch ook willen dat als er bij hen ingebroken wordt dat er dan ook iemand naar hun toekomt of dat iemand belt om te voorkomen dat er ingebroken wordt. Het lijkt alsof hun niets kan overkomen. Ik kon er niets aan doen. Ik ben bedreigd en bestolen. Ik had dit nooit verwacht en het is met geweld gebeurd tegen mijn wil in. Een onveilige wijk waar het hun niets kan schelen. Ieder voor zich. Ze hebben wel leuzen van samen bouwen maar in de praktijk is het alleen bouwen. Heel onpersoonlijk. Reactie infoteur, 15-06-2015
Beste T.,

het is heel vervelend als je aangifte wilt doen en het blijkt onmogelijk. Ik vind het heel vreemd dat de politie niet bereid was een aangifte voor je op te stellen. Dit is in principe wel de gewone gang van zaken bij bedreiging en/of diefstal. Ik ken de hele situatie natuurlijk niet. Mogelijk hadden beide partijen een 'klacht' over de ander, waarop de politie heeft besloten om het te laten rusten. Ik durf je echt niet te zeggen wat hier de oorzaak van is. Sorry! Ik vind het wel heel vervelend voor je dat dit je is overkomen!

Groetjes, Marensa

Dinh Lan, 13-01-2014
Ik ben niet doof maar ik kan moeilijk Nederlands praten en horen. Mag ik de doven en slecht horenden gebruiken?

dank u wel voor het antwoorden Reactie infoteur, 14-01-2014
Beste Dinh Lan,

wanneer er gevaar dreigt, er een ongeval is gebeurd of je hebt om welke reden dan ook hulp nodig van de hulpdiensten, dan is het op dat moment het belangrijkst dat jij jezelf verstaanbaar kan maken. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk de hulp krijgt die je nodig hebt. Als dit betekent dat jij dit het beste kunt doen via de communicatiemiddelen voor doven en slechthorenden, dan ben je vrij dit te gebruiken. In dit soort gevallen draait het om het zo snel mogelijk verkrijgen van hulp.

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.