Psychogeriatrische verpleeghuiszorg, meer dan zorg alleen

Zorg en welzijn gaan hand in hand. Persoonlijke aandacht en inlevingsvermogen zijn onmisbaar voor het welzijn van bewoners van een verpleeghuis. Een holistische benadering, aandacht voor de mens in zijn geheel.

Goede zorg behelst zoveel meer dan de verzorging alleen

Ieder mens heeft het recht met respect te worden behandeld. De opname in een verpleeghuis is zowel voor de persoon die het betreft alsook voor diens familie een enorm moeilijke beslissing. Vaak is er een periode van mantelzorg aan voorafgegaan wat uiteraard al een stadium van inleveren en achteruitgang is.

Veelal voelt het als falen als tot opname in een verpleeghuis moet worden overgegaan. Men moet de zorg uit handen geven. Het is afscheid nemen van een fase waarin partners veelal nog samen waren en familie nog "gewoon thuis" op bezoek kon komen. Hoe anders is dat in een verpleeghuis waar de bewoner veelal verblijft in een huiskamer met meerdere bewoners. Weliswaar vaak met een eigen appartement, maar het is toch niet hetzelfde als de thuissituatie.

De zorg en het welzijn in een verpleeghuis

Zien en voelen dat de (veelal) oudere dementerende bewoner van een psychogeriatrisch verpleeghuis zich thuis voelt zorgt veelal voor de broodnodige berusting en acceptatie van zowel bewoner als diens familie. Voorwerk zoals een gesprek met de woonafdeling waar de persoon komt te wonen is van groot belang. Evenals het samen met de bewoner inrichten van zijn/haar appartement. Een vertrouwd persoon is onmisbaar om vertrouwen te kweken.

Los van de standaard verzorging in het verpleeghuis, zoals het helpen bij het wassen en aankleden en uiteraard het verstrekken van eventueel benodigde medicatie, is er een belangrijk aspect dat zeker niet uit het oog mag worden verloren, namelijk: het welzijn.

Goed zorgen voor een verpleegbehoeftig persoon is dan ook een combinatie van de fysieke zorg alsmede de persoonlijke aandacht.

Benadering van een dementerende bewoner

Neem elke emotie serieus

Dus zowel agressie, verdriet en blijdschap.

Ga mee in de belevingswereld van de bewoner

Hierdoor zal hij of zij zich gewaardeerd voelen.

Probeer bij agressie rustig te blijven en de bewoner uit de negatieve beleving te halen

Dit kan zowel door de bewoner letterlijk uit de situatie te halen alsook door hem/haar af te leiden.

Treed de bewoner ten alle tijde vriendelijk tegemoet

Dit biedt vertrouwen en houvast.

Gebruik informatie van vroeger om aan te sluiten bij de belevingswereld van de bewoner

Het doornemen van een foto-album brengt de bewoner weer terug in een tijd waarin hij/zij de volledige controle over zijn/haar leven had. Vaak komen er dan ook hele verhalen naar boven.

Probeer de bewoner individuele aandacht te geven

Hierdoor wordt de bewoner in staat gesteld zich te uiten.

Behandel de bewoner altijd met respect

Onthoud altijd dat elk gedrag voortkomt uit het ziektebeeld. De bewoner is niet verantwoordelijk voor zijn of haar gedrag en kan hier dus ook zeker niet op worden veroordeeld.

Bied de bewoner activiteiten aan

Let hierbij goed op wat de bewoner prettig vindt en wat bij hem/haar past. Het bijwonen van een kerkdienst is voor een gelovige bewoner vaak belangrijk.

Zorg voor rust

Bewoners kunnen probleemgedrag vertonen door een teveel aan prikkels. Neem de tijd voor een gesprek, een kopje koffie of een heerlijke wandeling.

Naast de verzorgende functies is er ondersteuning voor de bewoners aanwezig in de zin van:
  • Een verpleeghuisarts
  • Een psycholoog
  • Een fysiotherapeut
  • Een maatschappelijk werker
  • Een logopedist
  • Een diëtist, etc.
© 2012 - 2024 Talentje69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ouderenzorg, voorzieningen en veranderingenOp dit moment zijn er veel ouderen, maar het worden er alleen maar meer, door de vergrijzing. Waar gaat de ouderenzorg o…
Mantelzorg en mantelzorgcomplimentMisschien ken je iemand in je omgeving die mantelzorg verzorgt. Deze persoon levert dan onbetaalde zorg voor zieke famil…
Mantelzorg en Dag van de MantelzorgMantelzorg en Dag van de MantelzorgMiljoenen mensen zorgen, zonder dat ze er voor betaald worden, voor evenzovele aan bed gekluisterde, gehandicapte en hul…

Testosteron: het gebruik van nebido vs. sustanonTestosteron: het gebruik van nebido vs. sustanonVrouw-man transseksuelen of mensen met genderdysforie gebruiken testosteron om hun mannelijk geslachtshormoon op peil te…
NEAT, Non-Exercise Activity ThermogenesisIs sporten noodzakelijk om af te vallen? Het is zeker aan te raden, maar het belangrijkste is om veel te bewegen en dat…
Talentje69 (1 artikelen)
Laatste update: 15-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.