Testosteron: het gebruik van nebido vs. sustanon

Testosteron: het gebruik van nebido vs. sustanon Vrouw-man transseksuelen of mensen met genderdysforie gebruiken testosteron om hun mannelijk geslachtshormoon op peil te houden. Jarenlang deden de meeste mannen dat door gebruik van Sustanon. Er bestaat echter ook de mogelijkheid om Nebido te gebruiken, een middel met voor- en nadelen. Veel mannen zijn overgestapt op Nebido toen er eind 2011 leveringsproblemen voor het middel Sustanon ontstonden.

Testosteron: Sustanon en Nebido


Sustanon 250 mg/1 ml

Sustanon is al jaren de meest gebruikte medicatie bij vrouw-man transseksuelen en transgenders. Sustanon wordt geleverd in een kleine ampul met een olie-achtige vloeistof. Deze moet worden geïnjecteerd in een bilspier of bovenbeenspier. Er zijn echter ook mensen die het in de bovenarmspier spuiten. De meeste mensen gebruiken de injecties om de twee weken, maar drie of zelfs vier weken tussen twee injecties is ook mogelijk. Veel gebruikers laten de spuit eerst bij de huisarts zetten waarna ze het zelf gaan doen, afhankelijk van de plek van inspuiting. Er zijn ook veel huisartsen die het altijd bij hun patiënt toedienen.

Voordelen van Sustanon

Het voordeel van Sustanon is dat de testosteronspiegel vrij stabiel blijft. Bij andere typen testosteron bestaat er het risico dat de spiegel te veel gaat schommelen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, maar sommige mensen hebben wel degelijk last van de piek aan het begin en soms een wat lage testosteronspiegel tegen het einde van de interval.

Sustanon wordt in Nederland vergoedt vanuit de basisverzekering en gezien de noodzaak dit te gebruiken na het doorstaan van de operaties die vrouw-man transseksuelen te wachten staat hoeft niet gevreesd te worden dat dit in de toekomst uit het basispakket gehaald zal worden.

Nadelen van Sustanon

Door dat twee- of driewekelijks gespoten moet worden wordt je vaker geconfronteerd met de spierpijn of stijfheid die dit kan opleveren. De vloeistof is wat dik waardoor er soms een bult ontstaat die pijnlijk kan zijn bij beweging of aanraking. Dit kan overigens wat verminderd worden door de Sustanon te laten opwarmen tot kamertemperatuur alvorens in te spuiten.

Wat veel transgenders een nadeel noemen is ook juist de frequentie van gebruik. Elke twee weken wordt je geconfronteerd met het feit dat je dit medicijn nodig hebt. Als je er voor naar de huisarts gaat kan het ook nog eens tijdrovend zijn. Ook moet je er steeds weer aan denken op tijd een afspraak te maken en mocht deze op het laatste moment verzet worden dan zou je kunnen merken dat je spiegels weer uit balans raken mocht je een afspraak bijvoorbeeld over het weekend heen moeten tillen wegens afwezigheid van je huisarts.

Eind 2011 ontstonden er leveringsproblemen bij maker Organon. Het niet beschikbaar zijn van Sustanon bij apotheken in Nederland en België heeft er toe geleid dat diverse mensen noodgedwongen hebben moeten stoppen met het gebruik van Sustanon. Het is natuurlijk altijd zeer vervelend wanneer je er niet op kunt vertrouwen dat de apotheek je medicijn kan leveren.

Bijwerkingen van Sustanon

Zoals elk medicijn heeft Sustanon ook bijwerkingen die niet horen op te treden maar waar sommige mensen wel last van kunnen krijgen. Dit zijn de volgende bijwerkingen:
 • Hoger frequentie in aantal erecties
 • Toename van libido
 • Oedeem
 • Borstvorming

Nebido 250 mg/4 ml

Nebido is een ander medicijn dat veel gebruikt wordt door transseksuelen om hun testosteron gehalte op niveau te brengen. Ook dit is een olie-achtige vloeistof. Door de hoeveelheid vloeistof die ineens toegediend moet worden wordt aangeraden dit altijd in de bilspier te injecteren. Nebido injecteren in het bovenbeen is wel mogelijk maar wordt minder gedaan. Nebido wordt om de 10 tot 14 weken gebruikt en meestal toegediend door de huisarts.

Voordelen van Nebido

Het grote voordeel van Nebido is dat je het minder vaak hoeft te gebruik dan Sustanon. Dit leidt tot een toename in het gevoel van vrijheid. Wanneer je slim plant kun je drie maanden de wereld rondreizen zonder extra maatregelen te nemen en je zorgen te hoeven maken over je injectie.

Doordat de testosteron geleidelijk wordt afgegeven hebben de meeste gebruikers veel minder last van pieken en dalen in hun spiegels. Doe je aan krachttraining om je mannelijke body nog beter tot uitdrukking te laten komen dan zul je merken dat je spieren zich onder invloed van de Nebido veel sneller ontwikkelen door de hogere testosteronspiegel.

Nadelen van Nebido

Niet iedereen reageert hetzelfde op Nebido en het grootste voordeel kan voor sommige ook een nadeel zijn: niet iedereen houdt stabiele hormoonspiegels gedurende de 10 à 14 weken die tussen de injecties zitten. Er zijn gevallen bekend waarbij iemand in de eerste week na toediening stuiterde van de energie en hierdoor ook niet kon slapen, dit is echter wel vrij zeldzaam.

Doordat de dosis die ineens moet worden toegediend is het niet mogelijk Nebido in de arm te injecteren en de bil wordt geprefereerd boven het bovenbeen. Ook wordt aangeraden het medicijn door een arts te laten toedienen. Sommige mensen hebben daar moeite mee omdat ze liever zichzelf injecteren.

Nebido wordt in Nederland niet vergoed vanuit de basisverzekering. Patiënten zullen daarom de kosten van circa 110 euro per ampul (2020) zelf moeten betalen. Er zijn verder ook nauwelijks verzekeringen die Nebido vergoeden vanuit een aanvullende verzekering. Wel is het zo dat veel zorgverzekeringen een coulanceregeling hebben zo lang Sustanon niet beschikbaar is zodat in deze periode ook het alternatief kosteloos te verkrijgen is.

Bijwerkingen van Nebido

Bijwerkingen die je eventueel zou kunnen ondervinden bij het gebruik van Nebido zijn de volgenden:
 • Vaker optreden van erecties
 • Toename van libido
 • Oedeem
 • Borstvorming
 • Toename van slaap apnoe
 • Prikkelbaarheid
 • Zenuwachtigheid
 • Gewichtstoename en toename van eetlust
© 2012 - 2022 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hormoongebruik bij transmannenHormoongebruik bij transmannenBij het gebruik van hormonen kan worden gekozen tussen spuiten, smeren en pillen slikken. Voordat er kan worden begonnen…
Wordt mijn medicijn vergoed door de zorgverzekering?Wordt mijn medicijn vergoed door de zorgverzekering?Wanneer je een geneesmiddel gebruikt of gaat gebruiken dan is het belangrijk om te weten of je zorgverzekering dit vergo…
De oorzaak van transseksualiteitNog tot het heden rust er een taboe op transseksualiteit. Bij de meeste mensen staan de vooroordelen al klaar wanneer he…

Diazepam - Valium (kalmeringsmiddel)Diazepam - Valium (kalmeringsmiddel)Diazepam, ook wel bekend als Valium, is een kalmeringsmiddel dat vooral voorgeschreven wordt om angst- en spanningsklach…
Psychogeriatrische verpleeghuiszorg, meer dan zorg alleenZorg en welzijn gaan hand in hand. Persoonlijke aandacht en inlevingsvermogen zijn onmisbaar voor het welzijn van bewone…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 27-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.