Diazepam - Valium (kalmeringsmiddel)

Diazepam - Valium (kalmeringsmiddel) Diazepam, ook wel bekend als Valium, is een kalmeringsmiddel dat vooral voorgeschreven wordt om angst- en spanningsklachten te verminderen en slapeloosheid te behandelen. Diazepam valt in de categorie van zogenaamde benzodiazepinen. Veelvoorkomende bijwerkingen van diazepam zijn sufheid en een vertraagd reactievermogen. Autorijden met diazepam is daarom af te raden en in sommige gevallen zelfs strafbaar.

Kalmeringsmiddelen

Wanneer de angstklachten en spanningen je boven het hoofd uit stijgen, kan het zijn dat de huisarts je een kalmeringsmiddel, ook wel een benzodiazepine genoemd, voorschrijft. Kalmeringsmiddelen zorgen ervoor dat je je wat rustiger voelt, ze hebben een rustgevend effect. Daarnaast bevorderen kalmeringsmiddelen de slaap, waardoor ze ook weleens slaapmiddelen of slaappillen genoemd worden. Tot op het heden is de precieze werking van kalmeringsmiddelen onbekend. Wetenschappers vermoeden dat het effect van kalmeringsmiddelen voortkomt uit het gegeven dat zij invloed hebben op de elektrische prikkeloverdracht in het centrale zenuwstelsel.

Kalmeringsmiddelen hebben vrij snel na de inname effect. Het rustgevende effect houdt ongeveer 12 tot 24 uur aan. Kalmeringsmiddelen kunnen af en toe gebruikt worden, bijvoorbeeld wanneer je hevige vliegangst hebt maar toch moet vliegen, maar kunnen ook langdurig gebruikt worden. Langdurig gebruik van kalmeringsmiddelen is echter ten zeerste af te raden, omdat er bij langdurig gebruik afhankelijkheid of verslaving op kan treden. Daarnaast kunnen kalmeringsmiddelen bijwerkingen hebben die je in het dagelijks leven flink kunnen storen, zoals een vertraagde reactietijd en sufheid.

Diazepam heeft wisselwerkingen met bepaalde andere medicijnen. Dit betekent dat deze medicijn elkaars werking beïnvloeden. Diazepam heeft onder andere wisselwerkingen met andere medicijnen die het reactievermogen verminderen en medicijnen die gebruikt worden bij een hiv-infectie. Op dit moment is er nog onvoldoende bekend over de gevolgen van het gebruik van kalmeringsmiddelen wanneer je zwanger bent. Wel is bekend dat diazepam in de moedermelk terechtkomt, waardoor het kind blootgesteld wordt aan diazepam wanneer je borstvoeding geeft.

Kalmeringsmiddel diazepam (Valium)

Diazepam is één van de oudste kalmeringsmiddelen en valt wat betreft chemische structuur onder de zogenaamde klassieke benzodiazepinen. In de volksmond wordt diazepam ook wel Valium genoemd, naar de merknaam van het medicijn. Diazepam is verkrijgbaar in tabletten, injecties en klysma's. Wanneer je diazepam wilt gaan gebruiken, heb je een doktersrecept nodig. Diazepam wordt onder andere voorschreven bij paniekstoornissen, slapeloosheid, epilepsie, angsten en gespannenheid.

Bijwerkingen van diazepam (Valium)

Diazepam kan - net als andere geneesmiddelen - bijwerkingen hebben. Deze zijn doorgaans tijdelijk en gaan na verloop van tijd vanzelf weer over. De bijwerkingen kunnen ook de dag na inname nog aanwezig zijn. Veelvoorkomende bijwerkingen van diazepam zijn:
  • Sufheid
  • Vermoeidheid
  • Slaperigheid
  • Vertraagd reactievermogen
  • Trager denken
  • Wazig zien
  • Snurken

Diazepam en autorijden

Diazepam kan een flink negatief effect hebben op de reactiesnelheid: je hersenen verwerken prikkels van buitenaf als het ware trager, waardoor je minder snel kunt reageren. Dit is uiteraard lastig te combineren met activiteiten waarbij je continu alert moet zijn, zoals autorijden of het bedienen van machines. Een gemiddelde dosering diazepam heeft een sterker negatief effect op de rijvaardigheid dan vier standaardeenheden alcohol. In de praktijk betekent dit dat het in sommige gevallen verboden is om auto te rijden wanneer je diazepam gebruikt. Bijvoorbeeld, wanneer je diazepam dagelijks gebruikt, is de stof altijd aanwezig in je lichaam en mag je niet autorijden. Wanneer je diazepam eenmalig gebruikt hebt, wordt aangeraden pas na 72 uur na de inname auto te gaan rijden.

Stoppen met diazepam

Wanneer je wilt stoppen met diazepam zijn er twee mogelijkheden. Wanneer je het medicijn slechts enkele keren genomen hebt, kan je in principe in één keer stoppen. Wanneer het medicijn echter langere tijd gebruikt hebt, kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden wanneer je van de één op de andere dag met het medicijn stopt. In een dergelijk geval kun je het medicijn daarom het beste langzaam afbouwen.
© 2012 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Valium (Diazepam)Valium is een veelgebruikt medicijn dat voor verschillende doeleinden gebruikt wordt. Het gebruik ervan wordt hier bespr…
Diazepam: werking, bijwerkingen, dosering en alcoholDiazepam: werking, bijwerkingen, dosering en alcoholDiazepam is een benzodiazepine en werkt rustgevend en ontspant de spieren. Diazepam kun je niet bij een apotheek of drog…
Dosering van benzodiazepines (kalmeringsmiddelen)Dosering van benzodiazepines (kalmeringsmiddelen)De dosering van benzodiazepines, ook wel kalmeringsmiddelen genoemd, is afhankelijk van onder meer de snelheid van de we…

Loprazolam - Dormonoct (kalmeringsmiddel)Loprazolam - Dormonoct (kalmeringsmiddel)Loprazolam, ook wel bekend onder de merknaam Dormonoct, is een kalmeringsmiddel dat vooral voorgeschreven wordt om angst…
Testosteron: het gebruik van nebido vs. sustanonTestosteron: het gebruik van nebido vs. sustanonVrouw-man transseksuelen of mensen met genderdysforie gebruiken testosteron om hun mannelijk geslachtshormoon op peil te…
Bronnen en referenties
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Diazepam.aspx?mId=10704&rId=415
  • http://www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/h083-Benzodiazepinen.pdf
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.