Tea Tree Oil, wat is het en wat kun je ermee?

Tea Tree Oil, wat is het en wat kun je ermee? Teatree-olie wordt gewonnen uit de bladeren van de Melaleuca Alternifoliaboom in Australië. Teatree-olie is een product met veelzijdige verzorgende aspecten. Zo remt de Teatree-olie bijvoorbeeld de groei van schimmels en virussen af. Wat is Teatree-olie en waarvoor kun je Teatree-olie allemaal gebruiken?

Teatree-olie

Voor de verzorging van het lichaam grijpen mensen steeds vaker naar natuurlijke middelen. Een besef, dat mensen die dichter bij de natuur staan zich altijd uitstekend met producten uit de natuur zelf hebben kunnen redden enerzijds, en een wantrouwen jegens synthetische grondstoffen anderzijds ligt hieraan ten grondslag. Mooier wordt het, als bepaalde grondstoffen geschikt zijn bij de behandeling van allerlei kwalen en tegelijkertijd gebruikt kunnen worden bij de verzorging van het lichaam. Eén van dit soort grondstoffen is: Teatree-olie. (Soms ook geschreven als Tea Tree Oil.)

Australië

De oorspronkelijke bewoners van Australië hadden een gedegen kennis van de planten die ze in hun omgeving vonden. Bovendien wisten zij waar deze planten het beste bij te gebruiken waren. Zo ontdekten zij dat de bladeren van de Melaleuca Alternifolia-boom allerlei heilzame werkingen hadden. Bladeren konden worden fijngewreven en vervolgens worden toegepast om bijvoorbeeld huidaandoeningen te behandelen. Later werd een procedé ontdekt waarbij door stoomdistillatie etherische olie uit twijgen en bladeren van deze boom kon worden gewonnen. Zo gebeurt het nu nog. De Melaluaca Alternifolia komt voor in Australië aan de noordkust van New South Wales en het zuiden van Queensland. De boom heeft op naalden lijkende bladeren en kleine gele of crèmekleurige bloesems. De boom groeit het beste in vochtige, moerasachtige gebieden, en kan zes tot zeven meter hoog worden.
De Melaluaca Alternifolia heeft met zijn lange dunne stam en vele vertakkingen die al laag bij de grond beginnen meer een struikachtig uiterlijk.

Teatree

De naam 'teatree' voor de Melaleuca Alternifolia-boom is terug te voeren op de tijd dat kapitein James Cook voet aan wal had gezet in Australië (1769). Aan boord was ook de bekende botanicus Sir Joseph Bank aanwezig. Op zijn terugreis had deze een aantal geurende bladeren meegenomen van de Melaleuca Alternifolia, waarvan een soort extract kon worden bereid. Men noemde dit een soort 'thee'. (Engels: tea). Onze huidige thee lijkt hier overigens in niets meer op. De boom, waar deze bladeren van waren geplukt, werd daarom 'teatree' genoemd.

Geschiedenis

De oorspronkelijke Australische bevolking gebruikte de bladeren van de teatree al langer voor de behandeling van brandwonden, wonden, pijnen, en ter bestrijding van infecties en huidaandoeningen. Nadat de bladeren waren meegenomen naar Europa kwamen ze in de belangstelling. Er werd vastgesteld dat er inderdaad een reinigende, ontsmettende werking van teatree uitging. Plantages werden aangelegd, om meer van deze bomen te kunnen oogsten. Teatree werd vele jaren gebruikt, maar na de tweede wereldoorlog kregen synthetische producten de overhand. Natuurlijke producten raken meer in de vergetelheid. De laatste decennia begon, mede door een bewustwordingsproces inzake natuur en milieu, teatree aan een hernieuwde opmars. Uit diverse onderzoeken zijn diverse geneeskundige toepassingen inmiddels bevestigd.

Eigenschappen van teatree-olie

Er bestaan verschillende soorten teatree-olie, met werkzame stoffen in verschillende concentraties. Naar de diverse soorten wordt nog steeds onderzoek gedaan, zodat je de juiste soort in de juiste situatie gebruikt. Teatree-olie is werkzaam tegen:
 • Bacteriën
 • Schimmels
 • Virussen
 • Insecten

Antiseptisch en bacteriedodend

Een van de eigenschappen van teatree is de antiseptische en bacteriedodende werking. Door teatree aan te brengen op snij- en schaafwondjes worden deze gedesinfecteerd. Extra voordelen van teatree zijn dat het niet vlekt en op wondjes niet prikt. Vooral voor kinderen dus erg belangrijk! Als antiseptisch middel kun je de teatree-olie goed gebruiken voor de huidverzorging. Bijvoorbeeld bij puistjes, acne, mee-eters.

Schimmeldodend

Schimmelinfecties kunnen met teatree erg goed worden behandeld. Denk hierbij aan voetschimmels, kalknagels, etc.

Tegen virussen

Teatree kan succesvol worden gebruikt om virusinfecties te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan waterpokken, griep en verkoudheid.

Tegen insecten

Teatree heeft een typerende geur. Sommige mensen vinden de geur niet prettig, anderen juist wel. De geur verdwijnt ook weer snel. Als je enkele druppels in een geurbrander doet, blijft deze langer hangen. Insecten blijven dan liever weg.

Samenstelling

Teatree-olie bevat een aantal bestanddelen:
 • Alfa pineen
 • Alfa terpineen
 • Alfa terpinol
 • Cineol
 • Gamma terpineen
 • Para cymene
 • Terpineen 4-ol
 • Terpinolen
Belangrijk is, dat het gehalte aan para cymene niet te hoog mag zijn, omdat dit huidirritatie zou kunnen veroorzaken. Het gehalte aan terpineen 4-ol mag weer niet te laag zijn, omdat er anders onvoldoende geneeskrachtige werking is. Vastgesteld is dat het gehalte aan terpineen 4-ol minstens 30% moet zijn.

Vóór het gebruik

Hoewel teatree-olie een mild werkend middel is, dat in principe niet giftig of irriterend is, is het altijd verstandig voorzichtig te zijn. Dat houdt in: voor gebruik controleren of er geen sprake is van overgevoeligheid. Enkele gebruikstips:
 • De huid kan gevoelig reageren op onverdunde teatree-olie. Het is goed daarom eerst een kleine huidtest te doen. Dat kun je doen door een paar druppels een paar uur op de rug van je hand te laten inwerken. Als er sprake is van irritatie, dan spoel je goed af. Gebruik de teatree-olie voortaan alleen verdund met water of olijfolie. Test ook dat even uit.
 • Als teatree te geconcentreerd is kun je deze verdunnen met gedestilleerd water of alcohol.
 • Laat teatree-olie nooit in contact komen met de ogen.
 • Teatree-olie moet alleen uitwendig gebruikt worden.
 • Teatree-olie heeft een sterke werking. Tijdens de zwangerschap en bij baby's (tot 18 maanden) alleen verdund gebruiken.
 • Ook bij huisdieren de teatree alleen verdund gebruiken.
 • Let bij de aanschaf van teatree erop dat je goede kwaliteit koopt. Mindere kwaliteit kan goedkoper zijn, maar ook minder effectief.
 • Teatree mag bij gebruik geen vlekken achterlaten. Als dat wel gebeurt, dan heb je waarschijnlijk geen zuivere teatree-olie.

Toepassingen

Teatree-olie is op een aantal verschillende manieren te gebruiken. Een kleine opsomming:
ToepassingKorte beschrijving
AromaIn geurbrander of schaaltje heet water enkele druppels
BadEen aantal druppels in het badwater
BegietingEnkele druppels in een beker
CrèmeVoeg wat teatree toe aan je eigen verzorgende crème
HaarwaterMeng enkele druppels met alcohol
InhalerenDoe enkele druppels in een bak heet water
KompressenGiet wat teatree op een natte doek
MassageVermeng de teatree met plantaardige olie
MondspoelingDoe enkele druppels in een glas water. Spoelen, niet inslikken!
LotionMeng enkele druppels toe aan water of alcohol.
OnverdundMet de vinger, doekje of wattenstaafje op de gewenste plek aanbrengen.
ShampooMeng enkele druppels met je eigen shampoo

Lees verder

© 2012 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Tea Tree lijn van The Body ShopOm je huid schoon en zuiver te houden heeft The Body Shop een Tea Tree lijn uitgebracht. Deze lijn bevat allerlei produc…
Tea tree olie (theeboomolie), schimmelwerend, antibacteriëelTea tree olie (theeboomolie), schimmelwerend, antibacteriëelTea tree olie (ofwel theeboom olie) is gemaakt van de bladeren van de theeboom. De olie geldt als een middel tegen tal v…
Acne en vette huid, behandeling met etherische olieAcne en vette huid, behandeling met etherische olieWat kun je doen tegen acne? Voor de behandeling van acne of een vette onzuivere huid zijn etherische olien ideaal. Bij r…

Lovehandles wegwerken door middel van voeding en sportenLovehandles wegwerken door middel van voeding en sportenLovehandles, ook wel zwembandjes genoemd. Liefkozende naampjes, voor de vervelende vetrandjes die over de broek heen kom…
Beïnvloeding bij drankgebruikIemands drinkgedrag wordt beïnvloed door anderen. Dat was al bekend uit promotieonderzoek aan de Radbout Universiteit te…
Bronnen en referenties
 • Teatree-olie (Heidelore Kluge, 1995-1999)
 • Tea Tree Oil (V. van Deelen-Leenders, 2002)
Reacties

Eduard, 26-03-2020
Ik heb tea tree olie geprobeerd op m'n kalknagel, maar het werd alleen maar erger!
Hoe kan dat? Reactie infoteur, 27-03-2020
Kalknagel is in principe wel aan te pakken met teatree olie, hoewel er ook specifieke producten zijn die hiervoor bedoeld zijn (waar overigens vaak teatree olie een bestanddeel van is).
Wat de reden is voor het verergeren van klachten is zo niet eenvoudig te zeggen. Er spelen verschillende factoren een rol, zoals dosering, hygiëne, schone sokken en schoenen, de vloer waarop je (met blote voeten) loopt, mensen met wie je in contact komt.
Worden klachten erger, dan is het altijd verstandig de huisarts te raadplegen.

C. Kruithof, 28-01-2020
Helpt tea tree oil tegen houtworm? Reactie infoteur, 28-01-2020
Het is te proberen, maar het is maar de vraag of de tea tree olie ver genoeg in het materiaal kan doordringen om alle larven aan te pakken. Ik zou het daarom niet aanraden.

Isa, 13-06-2019
Hallo

ik heb last van een kalknagel en heb gelezen dat dit met een behandeling van tea tree olie weg te krijgen is. Ik geef wel borstvoeding. Kan dit in combinatie?

mvg Reactie infoteur, 13-06-2019
Je kunt teatree inderdaad wel voor een kalknagel gebruiken (je hebt daar overigens ook andere producten voor). Aangezien je het middel alleen uitwendig gebruikt lijkt me de combinatie met borstvoeding geen probleem - de geur is wel sterk, zeker als het per ongeluk op je handen komt.

Renshof, 11-01-2019
Kan ik teatreeoil in de oren van mijn hond druppelen.ivm ontsteking? Reactie infoteur, 14-01-2019
Teatree is vrij sterk en oren zijn erg gevoelig. Maak een oplossing van water met enkele druppels teatree, en kijk hoe de hond reageert.

Rob, 08-11-2018
Hoi,

Mijn bedoeling is om Tea tree in een plantenspuit te doen verdund uiteraard met water en een beetje alcohol. Dit wordt een luchtreiniger. Ik zou graag willen weten of ik dit vervolgens veilig in de lucht kan spuiten voor het toilet. Aangezien in de tekst staat dat Teatree niet in aanraking mag komen met de ogen.

Met vriendelijke groet,
Rob Reactie infoteur, 09-11-2018
Ik zou dit niet doen, bij iets te fanatiek spuiten is contact met de ogen inderdaad een dingetje.
Als het voor een frisse teatree-lucht is kun je ook een paar druppels op een viltje doen, of verdund in een glaasje.

Patricia, 27-07-2018
Hallo,

Ik heb last van een soort eczeem in mijn beide handpalmen, waardoor weet ik niet.
Heb al zalfjes etc geprobeerd, het verzacht even maar gaat niet weg.

Kan ik dit ook met teatree behandelen? en hoeveel druppeltjes en hoe vaak? Reactie infoteur, 28-07-2018
Je kunt het proberen, het is natuurlijk maar de vraag wat de oorzaak van de eczeem is. Probeer een beetje teatree olie en kijk eerst even hoe dat voelt, het moet uiteraard niet pijnlijk zijn.
Voelt het goed, dan doe je dat een paar keer per dag. Als je na een paar dagen geen verbetering ziet, dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Astrid den Braven, 16-04-2018
Help dit ook tegen muggen? Reactie infoteur, 18-04-2018
Tea tree oil kan inderdaad een rol spelen tegen muggen.

Karin, 13-02-2018
Ik heb gelezen dat het ook helpt tegen vlooien bij honden, hoe gebruik ik het, verdund of onverdund en waar breng ik het aan? Reactie infoteur, 14-02-2018
Je kunt het dan inderdaad ook gebruiken. Je gebruikt het in principe altijd verdund. Ik zou de oplossing met een kam of borstel aanbrengen, zodat je goed kunt verdelen. Probeer eerst een klein stukje, en observeer hoe de hond zelf op de teetrea-oplossing reageert.

Fenna, 25-11-2017
Heb een ontsteking in mijn mond. Hoe vaak mag ik spoelen met tea tree olie? Reactie infoteur, 27-11-2017
Ik zou beginnen met twee keer per dag. Observeer goed hoe je reageert.
Doe vijf tot tien druppels in een glas warm water. Goed roeren! Gorgel of spoel de mond. Pas op: niet inslikken!

Mevr Truus Bakker, 16-10-2017
Goede morgen even een vraag: kan ik de olie gebruiken bij droge neus slijmvliezen? neus zit vaak verstopt en krijg het moeilijk weg moet vaak slikken en is erg lastig, ik ben er aan geholpen, en heb ook sprays en nisita crème. Maar ik kom er maar niet vanaf. Hg mevr Truus bakker Reactie infoteur, 16-10-2017
Tea tree kan helpen bij verstopte neus. Je gebruikt enkele druppels in een stoombad of verstuiver. Je kunt ook enkele druppels rond de neusgaten wrijven. Als klachten blijven is het goed toch ook contact met de huisarts op te nemen en na te gaan of er bijvoorbeeld geen allergie-probleem aan ten grondslag ligt.

Dré, 11-08-2017
Wij hebben een hond van 10 maanden oud, een kruising tussen een Bullmastiff en een Rottweiler. Sinds zijn pup zijn heeft hij irritatie aan beide oren. Bij navraag bij onze hondenschool kregen we de tip van teatree oile. Geadviseerd wordt om aan de uiteinden van zijn oren een druppeltje olie te doen en even in te masseren. Het zou de eventuele ontsteking van binnen naar buiten werken. Klopt deze tip? Alvast bedankt. Grt Dré. Reactie infoteur, 11-08-2017
Teatree olie kan inderdaad bij honden worden gebruikt. Ik zou altijd beginnen met een verdunning en kijken hoe de hond erop reageert - zeker als de hond nog jong is.

Johan, 30-06-2017
Het is goed voor vlooien bij honden en katten en tegen teken? Reactie infoteur, 30-06-2017
Bij honden is het (verdund) te gebruiken, bij katten zeker niet. Voor katten is teatree giftig.

Wenda Kirpenstein, 24-06-2017
Ik wil graag tea tree olie gebruiken voor mijn kalk- of schimmelnagel. Hoe kan ik dat het beste doen? Reactie infoteur, 26-06-2017
Breng met een wattenstaafje een druppeltje aan, en verspreid dit over de nagel. Dit doe je een paar keer per dag.

Louretta, 12-12-2016
Hallo, ik had even een vraagje:Ik heb een shampoo voor mijn hond gekocht waar Tea Tree in verwerkt zit, omdat mijn hond last had van korstjes en schilfers op zijn rug.Kan ik hem er zo mee wassen of moet het eerst verdunt worden met water?
En is het niet schadelijk voor de hond zijn huid? Reactie infoteur, 13-12-2016
In de shampoo zit tea tree verwerkt, maar dat is hierin natuurlijk maar een klein bestanddeel. Je hoeft het dus niet extra te verdunnen, maar het is altijd verstandig niet te overdrijven in de hoeveelheden die je gebruikt. Het is altijd goed om te kijken hoe je hond op de behandeling reageert.

Raf, 04-08-2016
Voor een infectie van bv. Lyme tegen te gaan gaan door op de tekenbeet de druppels te doen zal je van een kale kermis kunnen thuiskomen hoor. De beet zal wel niet ontsteken maar het zal de gevreesde rode kring niet stoppen (als je ze al krijgt, 50 procent van de besmette mensen vertonen dit). Reactie infoteur, 04-08-2016
Tea tree olie helpt bij het tegengaan van een ontsteking. De ziekte van Lyme of andere door dieren overgebrachte ziektes kun je er inderdaad niet mee tegengaan. Dit soort ziektekiemen wordt immers rechtstreeks in de bloedbaan gebracht, waar tea tree olie dus niet meer bij kan. Ben je door een teek gebeten, ga dan even langs de huisarts!

Alfred Liebrand, 08-06-2016
Ik zou het willen gebruiken voor luizen bij vogels. Kan dat? Reactie infoteur, 08-06-2016
Tea tree wordt bij vogels niet aangeraden.

Jose Schellekens, 22-02-2016
Heb astma gebruik daarvoor een turbuhaler, mag ik dan tussendoor mijn mond spoelen met tea tree oil gemengd met water? Reactie infoteur, 22-02-2016
Tea tree heeft een sterke geur. Er kunnen effecten zijn op je ademhaling, als je het flesje tee trea opent kun je al opmerken in hoeverre je hiervoor gevoelig bent. Ik zou beginnen met een zeer verdunde oplossing, slechts één of twee druppels in een glas water als je gaat spoelen. Observeer of er effecten zijn.

Carla Sluiter, 01-02-2016
Heb een jonge kat zeven maanden heeft een allergie, krabt zich helemaal open, heeft al diverse medicatie gehad, zelfs bij een specialist geweest. Nu zijn er diverse bloederige plekken die hij herhaaldelijk open krabt, zou teatree olie kunnen verzachten? Anders is het eigenlijk einde verhaal. Reactie infoteur, 15-03-2016
Lastig. Ik begrijp dat je in ieder geval íets wilt proberen. Gevoelige huid kan sterk reageren op teatree, en dat kan krabben juist in de hand werken. Voor katten is teatree niet geschikt, voor deze dieren is het giftig. Bij andere huisdieren zou je héél voorzichtig kunnen beginnen met water, waarin je enkele druppels teatree hebt gedaan. Kijk goed naar het effect. Worden de reacties en het krabben sterker en blijft dat zo, dan kun je er beter niet mee doorgaan.

Bowien, 12-12-2015
Ik gebruik de olie meestal als ik een koorstuitslag voel opkomen. Meestal werkt het soms ook niet. Ik heb een zeer lage weerstand en pak bijna iedere infectie of virus op de laatste tijd. Ik zit nog in de onderzoek face hoe dit komt. Nu zag ik tot voor kort tot mijn grote schrik dat ik kleine wratjes rond en op mijn vagina heb. Ik heb deze meerdere malen met een wattenstaafje met olie aangestipt. Iemand een idee hoe lang ik dit moet doen, zie geen resultaat… 😕 Reactie infoteur, 12-12-2015
Je ziet (nog) geen resultaat, dus het lijkt me verstandig met de huisarts contact op te nemen.

Als in het algemeen je weerstand laag is, is het goed te kijken naar:
je voedingspatroon
slaap je wel genoeg?
rook, drink je (teveel)?
Maar ik begrijp dat je dit met je huisarts al aan het nazoeken bent.

Adriana, 08-04-2015
Ik heb last van parodontitis, door bacterien wordt het tandbeen aangetast, zou dit proces een halt toegeroepen kunnen worden door het gebruiken van tea tree(spoelen)?alma Reactie infoteur, 09-04-2015
Tea tree zou inderdaad een bijdrage kunnen leveren. Maar in het geval van een bacteriële infectie zul je ongetwijfeld van je behandelend arts ook medicatie voorgeschreven gekregen hebben. Overleg met je arts is dus raadzaam.

Willem Verkaik, 03-11-2014
Ik heb gelezen in de reacties dat dit middel ook werkt tegen vlooien en teken maar dat wil ik wel zeker weten.
ik las namelijk op facebook dat je vlooien kan vangen met een schoteltje water en een kaarsje er in.
wat denk je noppes! vandaar dat ik wil weten of tea tree olie wel werkt! toepassingen zijn mij eigenlijk te veel.
of bestaan wonderen toch nog! Reactie infoteur, 03-11-2014
Wonderen bestaan, maar een beetje realisme kan geen kwaad.
De sterke geur van Tea Tree is voor insecten en ander klein ongedierte (zoals vlooien) erg onprettig. Als je huisdier behandeld is, zullen vlooien zich dan ook niet gemakkelijk hechten. Heeft je huisdier al last van vlooien, dan helpt Tea Tree olie om ze weg te krijgen.

Mlh Kuiper Dingemans, 13-10-2014
Wil tea tree gebruiken tegen vlooien voor kleine hond. Wat kan ik het beste hiervoor gebruiken? Een vriendelijke groet. Reactie infoteur, 13-10-2014
Begin met een verdund mengsel, zodat je kunt zien welk effect de tea tree op de huid van de hond heeft. Denk aan een paar druppels per glas, in dit mengel uitgieten en in de vacht kammen, zodat het ook de huid bereikt. Als het goed verdragen wordt kun je de dosis iets opvoeren tot een druppel of 4 à 5 per glas. Tea tree is alleen voor uitwendig gebruik geschikt, dus kijk hoe de hond ermee omgaat.

Marcel, 26-06-2014
Ondanks de vele goede eigenschappen van teatree-olie zijn er ook mensen allergisch voor zonder dat ze dit weten. Ikzelf heb een tijd lang een product gebruikt tegen kalknagels waarin deze olie verwerkt zit. Niet wetende dat ik er allergisch voor was ben ik dapper al m'n teennagels gaan behandelen. Ik kreeg jeukende blaasjes en de huisarts deed dat af met een schimmeltje en gaf daar een zalfje voor. Ik vrolijk doorgaan met de olie en tot bloedens toe m'n voeten helemaal kapot. Zo erg zelfs dat ik in een anafylactische shock terecht dreigde te komen. Dit is te verklaren omdat de olie via open wonden mijn lichaam was binnen gedrongen. Het heeft heel lang geduurd voordat mijn lichaam deze stof kwijt was en heb er over het hele lichaam hele nare klachten van gehad.

Ik ben dit op het spoor gekomen via de pedicure- de fabrikant en verder speurwerk en puzzeltjes aan elkaar leggen want sinds enkele weken ben ik dit product weer gaan gebruiken en begint de ellende weer overnieuw.

Ik ben niet tegen teatree-olie en zal het voor mensen die er niet allergisch voor zijn heel goed (kunnen) werken maar er blijken meer mensen te zijn die deze stof niet kunnen verdragen. Reactie infoteur, 26-06-2014
Je hebt natuurlijk gelijk. Als de verwachte uitwerking uitblijft en je hebt last van vreemde verschijnselen dan kan er sprake zijn van een allergische reactie. Bij welk middel ook moet je alert blijven en bij twijfel altijd de huisarts raadplegen.

Mevr E. D. Keip, 05-04-2013
Van mijn bezoek aan mijn dochter, Sydney, neem ik altijd tea tree oil mee. Echter vanwege mijn hoge leeftijin zal van zo'n reis niets meer komen. In uw artikel vind ik geen gegevens waar tea tree oil te verkrijgen is in Holland, tegen een normale redelijke prijs. Dit laatste van veel belang, daar ik tea tree oil veel gebruik maar geen miljonair ben!
Ik hoop dat dit schrijven voldoet aan InfoNu!
Met vriendelijke groet, E.D.Keip Reactie infoteur, 05-04-2013
Tea Tree Olie wordt via webshops verkocht, maar bijvoorbeeld ook bij diverse drogisterij-ketens.

Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 15-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.