Effectieve micro-organismen (EM)

Effectieve micro-organismen (EM) De Japanse professor Teruo Higa zocht jaren naar een manier om de landbouw in leven te houden zonder gebruik te maken van chemicaliën en pesticiden. Hij kwam tot een mix van effectieve micro-organismen (EM) die niet alleen een oplossing geven aan het voedseltekort, maar inzetbaar zijn op verschillende domeinen.

Enkele basisprincipes van micro-organismen

De eerste organismen op aarde hadden zuurstof als afvalstof, waardoor er van dit chemisch element zeer grote hoeveelheden vrijkwamen. Het teveel aan zuurstof en het feit dat de zuurstofminnende wezens zich op een traag tempo ontwikkelden zorgden meer en meer voor een onevenwicht. Dit veroorzaakte oxidatie, wat een vorm van slijtage is, waardoor vrije radicalen konden woekeren. Vrije radicalen zijn onstabiele verbindingen, die zeer reactief zijn waardoor ze negatieve nevenreacties hebben. De laatste jaren wordt het belang van anti-oxidanten onderstreept, omdat zij zowel het evenwicht in het menselijk lichaam als in de wereld kunnen herstellen. Anti-oxidanten gaan namelijk een verbinding aan met de vrije radicalen waardoor deze geneutraliseerd worden.

De micro-organismen kunnen ingedeeld worden in drie grote groepen:

  • de regeneratieve, gezond makende organismen
  • de afbrekende, dodende organismen
  • de volgers

Een beperkte groep micro-organismen is dominant en bepaalt de richting: opbouwend of afbrekend. Het overgrote deel micro-organismen zal dan de overheersende dominante groep volgen.

Problemen in de landbouw

Sinds de industriële revolutie komt er bij het productieproces steeds meer afval vrij. De natuurlijke bronnen worden uitgeput, waardoor er meer allergieën en ziekten ontstaan. De Japanse professor Teruo Higa ziet de toenemende oxidatie als de voornaamste schuldige hiervan. Hij merkt op dat de wereld afstevent op meer en meer chaos. Al in 1962 was het duidelijk dat de landbouw niet leefbaar zou blijven met pesticiden en chemicaliën, maar zonder geschikt voedsel zal het leven op aarde verdwijnen. EM kan deze negatieve spiraal een halt toe roepen en zelfs omkeren.

Problemen voor de mens

Overal zijn er micro-organismen te vinden. Het is onbegonnen werk om deze met agressieve producten te vernietigen. Chemische producten zorgen er zelfs voor dat de agressieve pathogene bacteriën zich beter ontwikkelen. Pathogene bacteriën halen hun voedingsstoffen uit een levend organisme. Ze zijn een vorm van parasieten en ondermijnen hun gastheer.
Te veel hygiëne verzwakt het immuunsysteem. Resistente en gevaarlijke micro-organismen blijven over. Het natuurlijke evenwicht wordt bijvoorbeeld verstoord door het te snel innemen van antibiotica of het te vaak wassen van de handen met antibacteriële zeep.
Vrije radicalen die weelderig groeien door oxidatie kunnen de cellen vernietigen. Kanker en vele andere ziekten hangen hiervan af. EM-X is hiertegen het ideale wapen omdat het op dit ogenblik de sterkste antioxidant is.

Effectieve micro-organismen als alternatief

Oorspronkelijk zocht professor Higa een middel om de plantengroei te stimuleren en de gezondheid ervan te verbeteren en dit zonder gebruik te maken van kunstmest of chemicaliën.
Door trial-and-error zocht hij naar een consistente groep regeneratieve micro-organismen. Hij constateerde dat het een synergie van verschillende micro-organismen moest zijn. Daarnaast ontdekte professor Higa dat zuurstofminnende (aerobe) organismen en zuurstofmijdende (anaerobe) organismen synergetisch kunnen samen werken. De ene gebruikt het afval van de andere als voedsel. Deze ideale mix noemt hij effectieve micro-organismen (EM), welke bestaat uit hoofdzakelijk fotosynthetische bacteriën, melkzuurbacteriën, schimmels en gisten. Ze scheiden vitamines, organische zuren, mineralen en anti-oxidanten af. EM onderdrukt ziekteprocessen en zorgt dat de stikstof, fosfor en de koolstof-stikstof verhouding intact blijft.

Door de EM-technologie kan er een revitaliserende syntropie (wet van opbouw) als alternatief geboden worden. Een alternatief dat geen restproducten of afval bevat. EM biedt een oplossing voor de kwaliteit van het voedsel zonder residuen van chemicaliën. Het zou zelfs de gifstoffen in de grond onschadelijk maken want EM gebruikt de schadelijke stoffen als voeding.
Het oorspronkelijk mengsel wordt EM-I genoemd. EM-X is een afgeleid product van EM-I, zoals bijvoorbeeld een drank voor mensen of EM-X keramiek. EM-A zijn effectieve micro-organismen die geactiveerd zijn door ze één week op de juiste temperatuur (dertig graden) en voeding (rietsuikermelasse) te laten fermenteren.

Het is niet nieuw om te stellen dat water essentieel is voor alle levende wezens op deze planeet. Water is de verbinding tussen een levende organische substantie en anorganische materie. Het heeft een elektromagnetisch geheugen wat zeer moeilijk te wissen is. Toch zou EM dit kunnen door de enzymen die het produceert en door de trillingen die het uitstraalt.

Andere toepassingen van EM

Professor Higa wil afstappen van het concurrentieprincipe als dit de gezondheid en de voeding ten goede komt. Hij pleit voor een co-existentie en een welzijn voor iedereen. Door geen patent te nemen op EM geeft hij uitdrukking aan dit principe.
Door EM wereldwijd te verspreiden op een niet commerciële manier hoopt professor Higa het toepasbaar te maken op alle domeinen in alle landen om zo bijvoorbeeld het voedselprobleem te verhelpen en duurzaamheid te stimuleren.

De toepassingen van EM zijn oneindig. Naast het gebruik in de landbouw, waarvoor professor Higa het oorspronkelijk ontwikkelde, zijn er heel wat manieren om het op kleine schaal in het dagelijks leven een plaats te geven.
Bijvoorbeeld alle organische afval (GFT) kan verwerkt worden tot Bokashi. Dit is een Japanse term voor gefermenteerde organische stof: een ideale bodemverbeteraar om in de tuin of op het veld te gebruiken. Het vocht dat hierbij vrij komt kan dienen als vloeibare mest of om de leidingen in huis te spoelen.

Andere nuttige toepassingen:

het onderhoud van vloeren en wandtegelsGeurhinder tegen gaan (bv. in de leidingen)
het schoonmaken van vuile voorwerpenin de wasmachine
voor kamerplantenin de aquarium of de vijver
voor kleine huisdieren (honden, kippen, konijnen, ...) als natuurlijke potgrond
het onderhoud van het gazonin de groentetuin

Op internet is er meer uitleg te vinden over de praktische uitvoering van deze toepassingen.
© 2012 - 2023 Druide, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Micro-organismen in verschillende kringlopenMicro-organismen in verschillende kringlopenLekker hè, een wijntje? Wat fijn dat we micro-organismen hebben die voor de alcohol zorgen! Maar er zijn nog veel meer m…
Besmetting, infectie en ontstekingHet binnendringen van schadelijke micro-organismen in ons lichaam wordt een besmetting genoemd. Zo'n besmetting leidt la…
Antibiotica: bestrijding van infectieziektenAntibiotica: bestrijding van infectieziektenOnze gezondheid wordt op diverse manieren bedreigd, waaronder door microscopisch kleine organismen: virussen, bacteriën,…
Hoe steriel is steriel?Steriliseren is vernietiging van alle cellen, bacteriën, schimmels, sporen en virussen. Dit is voor de huidige samenlevi…

Bore-out, komt het nog voor?Bore-out, komt het nog voor?Overal worden mensen ontslagen en moeten de overige werknemers harder werken om de werkzaamheden van de gemiste collega…
Bronnen en referenties
  • EM in de praktijk, Frans-Peter Mau
  • www.agriton.be
Druide (23 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.