Bore-out, komt het nog voor?
Overal worden mensen ontslagen en moeten de overige werknemers harder werken om de werkzaamheden van de gemiste collega op te vangen. Toch schijnt het nog steeds voor te komen, een bore-out. Wat houdt dit in en wat zijn de verschijnselen van een bore-out? Kan je er iets tegen doen en hoeveel mensen lopen de kans om dit te krijgen?
Wat is een bore-out?
Een bore-out kan je krijgen wanneer je je dagelijks verveelt op je werk, onder je niveau werkt en wanneer je saai, routinematige handelingen moet verricht op je werk. Het kan handig lijken om op je werk je sociale contacten bij te houden en je privé-zaken te regelen, maar het is nauwelijks bevredigend te noemen om zo je dag door te moeten brengen. Bovendien schamen mensen zich vaak. Om zich heen horen ze mensen klagen over stress en drukte terwijl zijzelf zich vervelen. Daarom praten ze maar mee en doen ze net alsof ze het heel druk hebben. Werkelozen die niet weten hoe ze de dag moeten vullen maken ook kans op een bore-out. Een bore-out is dus het eindstadium van jarenlange verveling en onderpresteren.
Hoeveel mensen maken kans op een bore-out?
Volgens Brits onderzoek door psycholoog Sandi Mann (University of Central Lancashire, 2012) heeft één op vier kantoormedewerkers last van chronische verveling op het werk. Ze brengen hun dag door met privé-zaken regelen, koffie drinken en snoepen. Wanneer ze werkzaamheden verrichten vinden ze deze zo saai dat ze zich niet kunnen concentreren. Hierdoor maken ze veel fouten. Bovendien gaan deze werknemers vaak na een eindeloos lijkende werkdag nog even borrelen met collega's. Deze mensen lopen dus niet alleen kans op een bore-out, ze houden er ook nog een ongezonde levensstijl op na. Mensen met een laag zelfbeeld, extrovert, weinig zelfvertrouwen en mensen die niet willen falen en bang zijn voor uitdagingen lopen een grotere kans op een bore-out. Dit volgens Sandi Mann.
Kenmerken van een bore-out:
- Slecht concentratievermogen
- Vermoeidheid ondanks dat je niks doet
- Geen voldoening meer uit je werk halen
- Desinteresse
- Lusteloosheid en snel geïrriteerd zijn
- Soms lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, nekpijn, maag en darmklachten en spier en gewrichtspijn
Hoe kom je weer uit een bore-out?
- Krik je zelfvertrouwen op door jezelf doelen te stellen. Neem kleine stapjes en beloon jezelf voor iedere vooruitgang. Doe een cursus assertiviteit en benoem je positieve kanten. Leer trots te zijn op wie je bent.
- Zorg voor een uitdaging. Ga op zoek naar een andere baan, reorganiseer je werk zodat je meer uitdagingen kan vinden. Praat erover met je baas of zoek uitdagingen op privé vlak door een cursus te volgen of een nieuwe hobby uit te proberen.
- Zorg voor een goed gevoel. Ga sporten, doe vrijwilligerswerk, ga schilderen. Doe in ieder geval iets waardoor je een goed gevoel over jezelf krijgt.
- Eis niet teveel van jezelf. Een bore-out zorgt zowel voor lichamelijke als geestelijke stress en je lichaam en geest moeten hier weer langzaam van herstellen. Bouw je activiteiten dus weer langzaam uit.
Hoe kan het dat een werkgever niets merkt?
Er rust een groot taboe op vervelen op het werk. Veel werknemers die zich vervelen op het werk camoufleren dit door lang op het werk aanwezig te zijn en te klagen over te veel werk. Collega's en de leidinggevende geloven hem. In veel kantoorfuncties valt amper te controleren wat de werknemer nu daadwerkelijk doet.
Meer weten over een bore-out?
Lees het volgende boek:
- 'Bore-out – Als verveling je werk wordt' door de Zwitserse organisatie adviseurs Philippe Rothlin en Peter Werder.
- 'Vechten tegen verveling' van ervaringsdeskundige Frouke Vermeulen.