Vervelingsziekte bore-out door werken onder je niveau

Vervelingsziekte bore-out door werken onder je niveau Een bore-out is minder bekend dan een nurn-out. Bij een bore-out door verveling en werken onder je niveau kunnen dezelfde klachten ontstaan als bij een burn-out. Wat is een bore-out precies? Wat zijn de klachten bij een bore-out en hoe voorkom je dat jezelf een bore-out krijgt als een andere baan niet voor het oprapen ligt?

Vervelingsziekte bore-out

Een bore-out is een soort omgekeerde burn-out. Een bore-out ontstaat door verveling op het werk. Er is te weinig uitdaging. Het werk is te makkelijk en zo gedaan. Van verder niets doen word je heel moe. Ongeveer 15% van de werknemers heeft hier last van. Om de tijd te vullen surfen ze op het internet, bellen of whats’appen met vrienden en hangen ze bij de koffieautomaat. Vaak houden ze de schijn erop na het druk te hebben. Ook dit kost veel energie. Hierdoor bestaat de kans dat je uiteindelijk zo chronisch verveeld en gedemotiveerd wordt dat je zelfs het kleine beetje standaard werk dat je hebt niet meer kunt doen.

Wat zijn bore-out klachten?

De klachten van een bore-out lijken op die van een burn-out. Ze kunnen zowel lichamelijk als psychisch van aard zijn of een combinatie ervan. Denk onder andere aan;
 • Vermoeidheid
 • Snel geïrriteerd
 • Maagpijn
 • Hoofdpijn
 • Pijn in gewrichten
 • Slecht slapen
 • Depressie
 • Meer of juist minder eetlust
 • Piekeren

Crisis en bore-out

Door de crisis durven sommige mensen minder makkelijk van baan te wisselen. Ze blijven liever zitten en nemen de verveling op de koop toe. Ze kiezen voor zekerheid en maken zich op het werk min of meer onzichtbaar. Ze zijn gevangen in de gouden kooi van zekerheid, maar krijgen steeds meer klachten. Het is daarom belangrijk zo snel mogelijk in actie te kopen als je je verveelt op het werk.

Hoe voorkom je een bore-out?

 • Doe niet alsof; veel mensen die zich vervelen op het werk doen toch alsof ze het heel druk hebben. Dit kost veel energie. Praat met je baas en bespreek dat je meer en moeilijker werk aankan. Is dat er niet of heb je nog niet genoeg ervaring, bespreek dan of het mogelijk is om in de overige tijd een cursus te doen.
 • Doe je werk extra goed; doe het werk dat je hebt extra goed. Zo laat je zien dat je tijd en energie genoeg hebt voor meer en uitdagender werk.
 • Zoek een baan die bij je past; Als je huidige werk niet meer en uitdagender kan worden en je onder je capaciteiten blijft werken ga dan op zoek naar een baan die beter bij je past. Wacht niet tot je opgebrand bent. Het solliciteert een stuk makkelijker als je een baan hebt en van daaruit verder zoekt.
 • Zoek een loopbaancoach; als je niet gelukkig bent met je werk en je capaciteiten niet kwijt kunt, maar niet weet welke stappen je kunt ondernemen kan het zinvol zijn een aantal gesprekken te voeren met een loopbaancoach. Sommige bedrijven hebben een interne loopbaancoach.
 • Zorg voor voldoende ontspanning na het werk; sporten, een cursus waar je blij van wordt et cetera.

Werkgevers en bore-outs

Voor werkgever is het ook belangrijk om alert te zijn op eventuele verveling bij werknemers. Dit is één van de redenen waarom hogeropgeleiden vaak worden afgewezen voor functies voor lager opgeleiden. De vraag is of dit altijd nodig is. Een hoger opgeleide weet van tevoren dat deze functie op den duur geen uitdaging meer zal geven, maar het kan tijdelijk wel interessant zijn. Je kunt dus ook van tevoren dit benoemen en afspreken dat de sollicitant de functie een jaar mag vervullen. Is er ander interessant werk beschikbaar dan kan diegene doorstromen en anders overleg je tegen die tijd of je samen verder gaat en hoe.
© 2014 - 2024 Opgroeien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bore-out, komt het nog voor?Bore-out, komt het nog voor?Overal worden mensen ontslagen en moeten de overige werknemers harder werken om de werkzaamheden van de gemiste collega…
Verveling leidt tot stress: bore-outVerveling leidt tot stress: bore-outTe veel werkdruk, teveel werkstress; voor je het weet ligt een burn-out op de loer. Over burn-out hoor je vaak. Uit Zwit…
Burn-out? Nee... bore-out! Verveling op het werkBurn-out? Nee... bore-out! Verveling op het werkNiet alle werkdagen bieden dezelfde mate van uitdaging. Menigeen kent het: verveling tijdens je werkdag. Het gevoel dat…

Humorale immuniteit middels antilichamenHumorale immuniteit middels antilichamenHet humorale immuunsysteem heeft als taak het verdedigen van het lichaam tegen extra-cellulaire bedreigingen van micro-o…
Cellulaire immuniteitCellulaire immuniteitBij cellulaire immuniteit is de respons gericht tegen intracellulaire micro-organismen en tumorcellen. De bestrijding is…
Bronnen en referenties
 • ‘Sommige werknemers zijn er kei in om van verveling hun beroep te maken’ door Jaap Roelants ( Het Financieele Dagblad, 5 april 2014)
 • ‘9 tips om van een bore-out te herstellen’ (www.intermediair.nl)
 • ‘Een bore-out. Verveling op het werk.’ (www.gezondheidsnet.nl)
 • ‘Bore-out ’ (www.plezierinjewerk.nl)
Opgroeien (75 artikelen)
Laatste update: 01-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.