Burn-out? Nee... bore-out! Verveling op het werk

Burn-out? Nee... bore-out! Verveling op het werk Niet alle werkdagen bieden dezelfde mate van uitdaging. Menigeen kent het: verveling tijdens je werkdag. Het gevoel dat er veel meer in je zit, dan er uit komt. Dat je capaciteiten toch eigenlijk behoorlijk onbenut worden. Maar wanneer de verveling echter elke werkdag om de hoek komt kijken, en een gezonde portie uitdaging dagelijks schittert door afwezigheid, kan het zijn dat je na een half uur op het werk het liefst rechtsomkeert zou willen maken, of erger nog, helemaal niet op je werk zou willen verschijnen. De kans is groot dat dit geen geval meer is van ‘eventjes geen zin hebben of tijdelijk te weinig te doen hebben’. Een 'bore-out' zou wel eens de oorzaak van dit lusteloze gevoel kunnen zijn.

Bore-out: geen stress, maar juist verveling als boosdoener

Bij de sombere mededeling: 'Ik heb een burn-out', wordt steeds vaker begripvol geknikt door gesprekspartners. Ofschoon we enkele tientallen jaren geleden nog schoorvoetend toegaven aan anderen dat het toch even niet zo denderend loopt allemaal, waarna nog wel eens een begriploze reactie volgde, tegenwoordig hebben steeds meer mensen gehoord van een burn-out, of er helaas zelf mee te maken gehad.

Een burn-out is verre van een pretje, en al helemaal geen opgevoerd toneelstuk. Vaak treft het mensen die alles juist extreem goed willen doen, geen enkele partij (het thuisfront, de werkvloer, het basketbalteam) willen teleurstellen, en dus veel te veel hooi op de bekende vork nemen. Gelukkig worden deze klachten vandaag de dag serieus genomen. Vaak wordt een huisarts of bedrijfsarts ingeschakeld om een heel traject in gang te zetten met als doel de gedupeerde zo snel mogelijk weer in zijn/haar kracht te zetten en op de been te krijgen, en ook te houden. Er is ten eerste een luisterend oor. Een begeleidingstraject kan desgewenst hierop volgen.

De symptomen van een burn-out en bore-out

Het is ook niet mis, de symptomen van de 'patiënt' met een burn-out liegen er niet om:
  • Lusteloosheid
  • Slapeloosheid
  • Frustratie
  • Onophoudelijk piekeren
  • Gevoelens van irritatie en geprikkeldheid
  • Laag zelfbeeld

En zelfs lichamelijke klachten kunnen in beeld komen:
  • Hoofdpijnen
  • Steken in de hartstreek
  • Rugpijnen

Het frappante is, dat de symptomen van een bore-out vrijwel dezelfde zijn als die van de bekendere 'burn-out'.

Het begin

Het begin van de bore-out is een beetje 'tricky'. Het lijkt allemaal relaxt, de werkdruk is immers niet hoog, je hebt zelfs tijd voor priviémails en het maken van boodschappenlijstjes. Maar de keerzijde is al snel merkbaar bij mensen die aan hun werk toegewijd zijn, een sterk gevoel voor teamwork hebben, en graag willen presteren. Er zit geen uitdaging meer in je werkzaamheden. Ze zijn niet alleen 'onder je kunnen', maar er is teveel tijd uitgetrokken voor je taken. Verveling is geboren. Je kunt je zelfs down gaan voelen omdat je het gevoel krijgt niet genoeg te kunnen betekenen.

De herkenning

Het belangrijkste is dat je zelf aan de symptomen herkent dat er wel eens wat aan de hand zou kunnen zijn, dat niet alles is zoals het zou moeten. Bovendien is het groeiende; de klachten van slapeloosheid en lusteloosheid worden meer. Je bent jezelf niet meer, hebt zelfs een kort lontje en de hoofd- of rugpijnen nemen toe. Je kunt nergens meer van genieten.

De erkenning

Uiteindelijk neem je contact op met een huisarts, of zelfs al met een bedrijfsarts. Deze gesprekken maken duidelijk dat er inderdaad echt wat aan de hand is. Ook jij schuift het niet langer aan de kant, maar bent zelfs opgelucht omdat alle negatieve gevoelens en lichamelijke klachten wel eens een 'etiket' zouden kunnen hebben. Dat de werksituatie heeft geleid tot een bore-out.

De aanpak

Nu je weet wat er aan de hand is, kun je ermee aan de slag. De acties die je zelf zou kunnen ondernemen zijn bijvoorbeeld:
  • Blijf je leidinggevende om werk vragen, ook al zijn het werkzaamheden onder je kunnen, je blijft in ieder geval bezig;
  • Maak bespreekbaar bij je leidinggevende hoe je je voelt. Omdat het natuurlijk niet wenselijk is dat je uitvalt op het werk, zal hij/zij je ongetwijfeld willen helpen en jouw openheid in zaken alleen maar waarderen;
  • Zorg voor voldoende afleiding na het werk, pak een hobby op, ga op visite. Kortom, geniet van je vrije tijd.

In het minst gunstige geval heeft je leidinggevende écht geen (interessante en) passende taken voor je. Dan wordt het misschien tijd om bij een andere afdeling of zelfs een ander bedrijf een nieuwe baan te zoeken, die beter bij je past. Je zou zelfs kunnen overwegen om minder uren te gaan werken, en in een geheel andere branche wat uur aan werk erbij te zoeken. Denk aan: een eetcafé, een sportschool, voor de nodige afwisseling en het doorbreken van de ontevreden gevoelens.

Blijf er in ieder geval niet mee rondlopen, ook niet uit angst voor ontslag. Bedenk dat achterhouden dat je je verveelt op je werk, en dus niet kenbaar maken dat je te weinig voldoening en uitdaging uit je werkdag haalt, net zoveel stress op kan leveren als juist teveel hooi op je vork nemen.
© 2016 - 2024 Brideli, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vervelingsziekte bore-out door werken onder je niveauVervelingsziekte bore-out door werken onder je niveauEen bore-out is minder bekend dan een nurn-out. Bij een bore-out door verveling en werken onder je niveau kunnen dezelfd…
Bore-out, komt het nog voor?Bore-out, komt het nog voor?Overal worden mensen ontslagen en moeten de overige werknemers harder werken om de werkzaamheden van de gemiste collega…
Verveling leidt tot stress: bore-outVerveling leidt tot stress: bore-outTe veel werkdruk, teveel werkstress; voor je het weet ligt een burn-out op de loer. Over burn-out hoor je vaak. Uit Zwit…

COPD: Longaandoening - Chronisch obstructief longlijdenCOPD: Longaandoening - Chronisch obstructief longlijdenCOPD of chronic obstructive pulmonary disease is een chronische longziekte gekenmerkt door luchtwegontsteking, luchtwegv…
Longkanker (bronchuscarcinoom): Kanker in longenLongkanker (bronchuscarcinoom): Kanker in longenEen bronchuscarcinoom (longkanker) ontstaat uit de mucosa (slijmvliezen) van de luchtwegen. Bij longkanker vormt zich ee…
Bronnen en referenties
  • Internet: Gezondheidsplein
  • Website intranet Radboudumc
Brideli (2 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.