De acaibes: gebruik en geschiedenis

De acaibes: gebruik en geschiedenis Al eeuwenlang wordt de acaibes gebruikt door de Braziliaanse bevolking. Pas in de negentiende eeuw werd deze superbes ontdekt in de Westerse landen. In Nederland en in België krijgt deze bes steeds meer naamsbekendheid. Slechts weinigen kennen de geheimen achter de acaibes.

De acaibes

De acaibes is een rond klein besje. Ze heeft een zwart paarse kleur vergelijkbaar met de kleur van de blauwe druif maar dan kleiner. Binnenin zit er een grote pit en ze is heel sappig. Deze bessen komen voornamelijk voor in het Amazonegebied. Ze groeien in hoge palmbomen die wel dertig meter hoog kunnen worden. De bes groeit in een tros. Elke palmboom levert een aantal trossen variërend tussen de drie en de acht trossen. De acaibes is een gezonde fruitsoort. Ze bevat onder meer proteïnen, omegavetten, aminozuur, elektrolyten en belangrijke vitaminen zoals vitamine A, vitamine B1 en vitamine E. De bes kan niet direct na de oogst gebruikt worden. De acai komt pas vrij uit de pulp na de verwerking. De acaibes is wellicht de duurste soort fruit die men kan vinden in het Amazonegebied.

Gebruik

 • Desserts
 • Dieetproducten zoals ontbijtrepen, shakes en smoothies
 • Vleesgerechten
 • Visgerechten
 • Voorgerechten
 • Shampoos
 • Crème voor het lichaam
 • Crème voor het gezicht
 • Acaiolie en acaipoeder
 • Voedingssupplementen van de acaibes

Geschiedenis

Op het ogenblik dat de acaibes werd ontdekt, hebben verschillende stammen in het ontdekkingsgebied (namelijk het Amazonegebied) testen uitgevoerd om de eigenschappen te ontdekken. Op deze manier zijn er steeds meer eigenschappen ontdekt, die perfect passen in de huidige maatschappij. Zo werd ontdekt dat de bes naast een helende werking (cholesterolverlagend, bevordering van een gezond hart, behandeling tegen infecties) ook bescherming en behandeling kon bieden tegen ziekten. Deze superbes, ontdekt op een afgelegen plek, werd ineens wereldberoemd. Ze heeft haar bekendheid vooral te danken aan een groep mensen aan de kust van Brazilië, namelijk de surfers. Deze besloten om de bes in smoothies en drankjes te verwerken. Hierdoor werd de acaibes al snel verspreid over de rest van de wereld. Dit ging ook niet onopgemerkt voorbij aan de wetenschappers. Zij gingen de bes verder onderzoeken en ontdekten al heel snel de bijzondere eigenschappen van de acaibes: enorme potentie, antioxidanten, vitaminen, energie stimulerend en hoge voedingswaarde. Steeds meer bedrijven en restaurants gingen de acaibes in hun voeding verwerken (repen, snacks en gerechten). De Zuid-Amerikaanse bevolking is al jarenlang op de hoogte van de voedzaamheid en de positieve invloed op de gezondheid. In deze landen zijn de drankjes en sappen met daarin acaibes populairder dan het drinken van melk.

Met het succes van acaibes is zowel de vraag als het aanbod gestegen. Er zijn vele websites die de acaibes aanbieden. Bij het online bestellen is voorzichtigheid wel geboden. Vele producten die worden aangeboden zijn namaakproducten. Ze bevatten noch antioxidanten noch de extracten die de acaibes bevat. Let goed op bij het online bestellen of het om een authentiek product gaat en niet om een namaakproduct.

De samenleving kan een stuk gezonder worden als we massaal de acaibes gaan gebruiken. Men hoopt tevens om nog meer eigenschappen te ontdekken, zodat de acaibes nog meer een natuurlijke medicatie kan vormen.
© 2012 - 2024 Healing, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voordelen van de acaibesDe voordelen van de acaibesDe acaibes krijgt steeds meer bekendheid over de hele wereld. Ze is zeer populair omdat ze beschouwd wordt als een nieuw…
Superfoods: De AçaibesSuperfoods: De AçaibesDe açaibes wint snel aan populariteit in Nederland. De açaibes behoort tot de zogenaamde "superfoods". Deze gezonde bess…
Açaibessen zijn gezondAçaibessen zijn gezondAçaibessen zijn enorm gezond. Ze zijn zelfs zó gezond dat ze tot de ‘Supervoeding’ soorten behoren. Supervoeding is een…
Het wonderfruit van het amazonegebied: AcaiSinds het begin der wereld hebben volkeren met natuurlijke produkten geexperimenteerd en geneeskrachtige drankjes bereid…

Groente en fruit uit de regio zijn meestal vers en gezondGroente en fruit uit de regio zijn meestal vers en gezondVeel groente en fruit komen niet uit de regio, maar uit verre landen. Ze worden ingevlogen of door vrachtauto’s vanuit a…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • www.WegMetDieKilos.com
Healing (27 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.