Nationaal Schoolontbijt - het belang van een goed ontbijtje

Nationaal Schoolontbijt - het belang van een goed ontbijtje Het Nationaal Schoolontbijt is een ontbijtevenement waar vele scholen in Nederland aan meedoen. Elk jaar begin november wordt er van het ontbijt een feestje op school gemaakt. Het Nationale Schoolontbijt wordt sinds 2003 georganiseerd. In heel veel gemeenten ontbijt de brgemeester mee, om het belang van een goed ontbijt om goed te kunnen leren en werken te onderstrepen. Van het ontbijt met de burgemeester wordt dan een kleine feestelijkheid gemaakt. Bakkers en supermarkten werken mee aan het evenement en sponsoren brood en beleg.

Nationaal Schoolontbijt

Het Nationale Schoolontbijt wordt sinds 2003 georganiseerd. Door het hele land wordt er in diverse scholen ontbeten. Honderdduizenden kinderen doen er aan mee. In 2012, bijvoorbeeld, is het de tiende keer en bij deze lustrumeditie zitten ongeveer 500.000 kinderen op 2.500 basisscholen een keer samen aan tafel voor een gezond ontbijtje. Bij de 15e editie in 2017 ontbijten 270 burgemeesters mee en eten 550.000 basisschoolkinderen een voedzame maaltijd aan het begin van de dag op school.

Stichting Brood

Het Nationaal Schoolontbijt wordt georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Brood. Een goed ontbijt is te belangrijk om over te slaan en ook te belangrijk om het er maar één week in het jaar nadrukkelijk over te hebben. De voorlichting is er dan ook op gericht om het belang van elke dag een goed ontbijt te onderstrepen.

Lespakketten

De organisatie van Het Nationaal Schoolontbijt maakte voor de laagste en de hogere klassen van de basisschool een film over ontbijten. De kinderen ontdekken met deze leerzame film het belang van een goed ontbijt. Ze ontdekken ook of ze zelf wel goed ontbijten. Het blijkt dat er nog te veel kinderen zonder fatsoenlijk ontbijten naar school worden gestuurd.

Nieuwe logo / Bron: Nationaal SchoolontbijtNieuwe logo / Bron: Nationaal Schoolontbijt

Waarom ontbijten

Het ontbijt is een belangrijke maaltijd van de dag.
 1. het geeft energie;
 2. levert voedingsstoffen;
 3. stimuleert een goede stoelgang;
 4. helpt bij het op gewicht blijven;
 5. is lekker en gezellig.

1. Ontbijt geeft energie en houdt scherp

Het lichaam heeft een ontbijtje nodig om met energie aan de dag te beginnen. Het ontbijt levert 10 tot 15% van de energie en voedingsstoffen van de dagelijkse behoefte. Vooral brood is belangrijk, vanwege de koolhydraten die de hersenen nodig hebben om goed te kunnen werken.

2. Ontbijt levert voedingsstoffen

Het ontbijt levert belangrijke voedingsstoffen. Denk daarbij aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels.

3. Ontbijt helpt voor een goede stoelgang

Het ontbijt is de eerste maaltijd na de nacht waarin niets is gegeten en gedronken. Een goed en vezelrijk ontbijt laat de darmen werken en stimuleert de stoelgang. Na een goed ontbijt kun je beter poepen en heb je minder last van buikpijn.

4. Ontbijt helpt om een goed gewicht te houden

Het ontbijtje helpt bij het houden van een goed gewicht, omdat iemand die een goede bodem in de maag heeft minder snel naar een tussendoortje grijpt om de honger te stillen. Een ontbijt met veel vezels is het beste.

5. Ontbijten is lekker en gezellig

Het ontbijt is een leuk begin van de dag. Het is gezellig en lekker om met elkaar aan tafel te genieten van vers brood en lekker beleg.

De Echte Bakker

De broodjes van het Nationale Schoolontbijt komen van de Echte Bakkers.

Website

Het Nationale Schoolontbijt heeft een website waar het nieuws en de activiteiten zijn te volgen. Ook staan er ontbijtrecepten en lekkere broodjes op. Tientallen heerlijke broodjes voor diverse gelegenheden staan uitgestald met de recepten er bij. De website heet Schoolontbijt.nl

Brody en het oude logo / Bron: Nationaal SchoolontbijtBrody en het oude logo / Bron: Nationaal Schoolontbijt

Mascotte

Brody, het boterhammetjes met een gezichtje, pootjes en armpjes, is de mascotte van het Nationale Schoolontbijt. Het is een stripfiguurtje die in diverse strips het belang van het ontbijt propageert. Brody is ook de spelmaker in het Grote Ontbijtspel, dat online te spelen is.

Nieuw logo

In 2017 komt het Nationaal Schoolontbijt met een nieuw logo: een wekker met een gezichtje, met daarnaast een mes en een lepel. Rondom de wekker staat Nationaal Schoolontbijt en hangt als een medaille aan een lint.

Maxima

Prinses Maxima der Nederlanden ziet ook het belang van een goed ontbijtje in. Zij bracht op de ochtend van 1 november 2012 (ze was toen nog prinses) een verrassingsbezoek aan de basisschool De Zonnewijzer in Leidschendam. De kinderen van die school ontbeten daar samen. Het Oranje Fonds, het goede doel, waarvan Prinses Maxima de beschermvrouwe is, was dit jaar een van de goede doelen waar het Nationale Schoolontbijt zich voor inzet. Het Oranje Fonds kreeg 50.000 euro. Elk jaar zijn er met het nationaal Schoolontbijt leuke stunts en activiteiten die het ontbijt opluisteren en die in het nieuws komen.

Goede Doelen

Schoolontbijt op OBS 't Ienster / Bron: OBS 't IensterSchoolontbijt op OBS 't Ienster / Bron: OBS 't Ienster
Het Nationaal Schoolontbijt zet zich in voor goede doelen. Elk jaar kiezen ze er één of meer uit die dan een donatie krijgen. Dat geld komt van de deelnemende scholen die een kwartje per ontbijt afstaan voor het goede doel. De doelen die gekozen worden zetten zich in voor kinderen. In 2012 waren de goede doelen Oranje Fonds en Bake for Life aan de beurt. In 2017 is Jantje Beton het goede doel.

Ballum Ameland

De kinderen van OBS t Ienster in Ballum vierden op 1 november 2012 hun schoolontbijt met lekkere broodjes en melk. Alle kinderen van de school zaten samen met de juffen en enkele ouders aan tafel voor een goed begin van de dag. Andere jaren kwamen de kinderen bijvoorbeeld samen in het gemeentehuis in Ballum, om samen met de burgemeester te ontbijten of deden ze een broodproject op school. Zo wordt er elk jaar een nieuwe draai aan het schoolontbijt gegeven om het belang van de eerste maaltijd van de dag te onderstrepen. Bij de 15e editie in 2017 ontbijten de kinderen van de Koningin Wilhelminaschool in Hollum in de raadszaal op het gemeentehuis.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Nationale schoolontbijt is niet zo gezond als het lijktHet Nationale schoolontbijt is niet zo gezond als het lijktHet Nationale schoolontbijt is in het leven geroepen om de gezondheid van kinderen te bevorderen. Toch is het Nationale…
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
Vermaning in Ballum op Ameland - Doopsgezinde kerkVermaning in Ballum op Ameland - Doopsgezinde kerkHet dorp Ballum op Ameland heeft twee kerken, een hervormde en doopsgezinde, die ook wel Vermaning wordt genoemd. In 201…

De geneeskracht van anijsDe geneeskracht van anijsAnijs is een lekker kruid waarvan we vooral het zaad gebruiken om anijsthee of anijsmelk te maken. Anijs zit in het beke…
Salvestrolen in de plantSalvestrolen in de plantSalvestrolen zijn natuurlijke stoffen, die de mens kunnen helpen om langer en gezonder te leven. Salvestrolen zijn onder…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nationaal Schoolontbijt
 • Persbureau Ameland
 • Het Nationale Schoolontbijt
 • Afbeelding bron 1: Nationaal Schoolontbijt
 • Afbeelding bron 2: Nationaal Schoolontbijt
 • Afbeelding bron 3: OBS 't Ienster
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 14-11-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.