InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > De frisse geneeskracht van karwij

De frisse geneeskracht van karwij

De frisse geneeskracht van karwij Karwij is een lekker geneeskrachtig kruid dat je vooral na de maaltijd kan gebruiken om de mond te verfrissen en de spijsvertering te bevorderen. Je kunt er legio aandoeningen mee genezen. De meeste van deze ziekten hebben te maken met de spijsvertering. Karwij wordt minstens 5000 jaar door de mensen gebruikt om zijn medicinale werking.
Botanische tekening karwij / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening karwij / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving karwij

In het Latijn heet karwij carum carvi. Carum komt van een gebied dat Caria heet en in Klein Azië ligt. Carvi komt net als het Nederlandse karwij van het Arabische woord ´Al-karwiya´. In het Nederlands heeft dit kruid enkele volksnamen: kummel, veldkomijn, wilde komijn en gemengde kummel.

Komijn of karwij?

Door de namen veldkomijn en wilde komijn is er veel verwarring; menig Nederlander haalt komijn en karwij door elkaar. Om het nog onduidelijker te maken worden beide zaden kummel genoemd, niet alleen in Nederland maar ook in vele andere landen. Zelfs de smaak lijkt enigszins op elkaar. Karwij is een krom zaadje en komijn een recht zaadje. Dat is de makkelijkste manier om ze te onderscheiden. De medicinale werking van karwij en komijn komen grotendeels overeen.

Karwij / Bron: Oliver s., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Karwij / Bron: Oliver s., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Karwij in de oudheid

3000 Jaar voor Christus werd karwij in het Midden Oosten gebruikt. Het heeft tot de 13e eeuw geduurd eer karwij in de Europese keuken doordrong. Dioscorides, een arts uit het oude Griekenland die zijn praktijk had in het Romeinse rijk, beval karwij aan als tonicum oftewel versterkend middel. Vooral bleke meisjes raadde hij aan karwij te gebruiken als aansterkend middel. In de Middeleeuwen werd karwij een steeds belangrijker kruid in Europa. In Engeland werd het gebruikt in gebak. Hieronymus Bock die leefde van 1489 tot 1554, raadde aan karwij te gebruiken bij de bereiding van soepen, kazen, melk en brood. Apothekers in zijn tijd versuikerden karwij. Rembert Dodoens, de baanbrekende kruidenwetenschapper die woonde in wat nu België heet, beval karwij aan bij winderigheid en te weinig urineproductie. De eerste werkzaamheid wordt nog steeds toegepast; het is een fytotherapeutisch medicijn tegen flatulentie.

Voedingsstoffen karwij

Er zitten minstens 15 soorten etherische oliën in karwij. Daarnaast bevat het een ruime hoeveelheid gezonde vetten zoals oleïnezuur, linolzuur, petroselinezuur, palmitinezuur, alfalinoleenzuur, myristicinezuur, palmitoleïnezuur en stearinezuur. Verder bevat het proteïnen, koolhydraten, het flavonoïde quercetine, fytosterolen, vezels, betacaroteen, de vitaminen B1, B2, B3 en de mineralen calcium, kiezelzuur, ijzer, chroom, kobalt, koper, mangaan, magnesium, nikkel, kalium, fosfor, natrium en zink.

Karwij goed voor de spijsvertering

Net als anijs en venkel is dit zaadje een carminativum of windverdrijvend middel. Karwij werkt alleen sterker dan anijs en venkel. De etherische oliën in dit lekker smakende geneeskruid zorgen ervoor dat de darmperistaltiek wordt bevorderd. Daarnaast stimuleert karwijzaad de eetlust. Het hele spijsverteringsproces wordt bevorderd door deze kleine zaadjes; de maag wordt zowel gestimuleerd als gekalmeerd. Bovendien werkt het galvormend en galdrijvend. Om deze medicinale redenen wordt dit kruid aangewend bij de volgende indicaties:
Karwijbloem / Bron: Rolf Engstrand, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Karwijbloem / Bron: Rolf Engstrand, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Flatulentie, meteorisme,
  • Aerofagie of luchtslikken, opgeblazen gevoel na de maaltijd,
  • Te volle maaggevoel bij volwassenen,
  • Krampen en kolieken van maag en darmen bij kinderen,
  • Spasmen van de galwegen,
  • Anorexia, gebrekkige maagwerking,
  • Vertraagde maaglediging, darmatonie,
  • Indigestie, dyspepsie.

Overige medicinale aanwendingen van karwij

Er zijn behalve de geneeskrachtige werking op spijsverteringsziekten diverse medicinale werkingen van karwij. Hier staan de overige medicinale aanwendingen opgesomd, inclusief de reden waarom het tegen genoemde indicatie wordt ingezet.

Karwij is goed:

  • Bij onvoldoende moedermelkproductie tijdens borstvoeding want karwij werkt als galactagoog of zoogvormend middel,
  • Tegen menstruatiekrampen want het werkt als emmenagoog of menstruatiebevorderend middel en het vermindert baarmoederkrampen,
  • Karwijplant / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Karwijplant / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
    Tegen bronchitis en hoest bij kinderen omdat het slijmoplossend en infectiebestrijdend werkt,
  • Tegen halithosis of slechte adem omdat desodoriserend en antin]bacterieel werkt.

Consulteer de fytotherapeut

Wie karwij als geneesmiddel wilt gebruiken kan het best een consult nemen bij een fytotherapeut. Karwijextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover adviseren. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt veel gebruikt in de fytotherapie.
© 2013 - 2017 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Karwij of Carum carviKarwij of Carum carviKarwijzaad is de vrucht van een winterharde tweejarige plant, die wel wat op worteltjes lijkt en botanisch bekend is ond…
Behandeling van winderigheid/flatulentieJe bent in gezelschap en voelt een wind opkomen. Je geneert je, want het is alweer de zoveelste keer. Wat kun je tegen w…
Karwij, venkel en anijs tegen winderigheidKarwij, venkel en anijs tegen winderigheidDrie geneeskrachtige planten, die niet alleen botanisch tot dezelfde plantenfamilie, de Schermbloemigen behoren, maar oo…
De geneeskracht van dilleDe geneeskracht van dilleDille is een gezond en geneeskrachtig kruid. Het is niet alleen lekker in een potje met zure augurken om extra smaak te…
Komijn, een kruid met geneeskrachtKomijn, een kruid met geneeskrachtKomijn is al eeuwenlang bekend. Naast het graf van Toet-ankh-Amon stond een fles komijnolie. Dat graf is minstens 5 mill…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De frisse geneeskracht van karwij"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ino, 26-01-2016 11:16 #1
Een heel fijn kruid wat ik al heel lang gebruik bij broodbakken.

Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 07-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!