Karwij, venkel en anijs tegen winderigheid
Drie geneeskrachtige planten, die niet alleen botanisch tot dezelfde plantenfamilie, de Schermbloemigen behoren, maar ook dezelfde medicinale werking hebben. Het zijn alle 3 probate huismiddeltjes tegen winderigheid, een vol gevoel en krampachtige maagpijn. Bovendien zijn het werkzame hoestmiddelen, die niet alleen traditioneel veel gebruikt geweest zijn maar ook wetenschappelijk goed onderbouwd.
De actieve stoffen zijn etherische oliën, die, hoewel enigszins verschillend van samenstelling, toch op dezelfde manier werken. Tegen winderigheid en krampachtige maagpijnen staat karwij op de eerste plaats, gevolgd door venkel en anijs. Tegen hoesten neemt venkel de eerste plaats in voor anijs en karwij.
Bij winderigheid en maagklachten
Het is erg moeilijk om bij winderigheid, een vol gevoel en krampachtige maagklachten snel de goede diagnose te stellen. Ook een arts neemt vaak een afwachtende houding aan, omdat de oorzaken veelal bij een verkeerde voeding liggen. Omdat de klachten echter heel vervelend zijn, wil je er graag snel van verlost worden. Dat lukt in veel gevallen met behulp van maar één kopje karwijthee. Kinderen kan men beter venkelthee geven, omdat dat lekkerder smaakt.
De bereiding van karwij- of venkelthee: een niet afgestreken theelepel gekneusde zaadjes (of 2 theelepels hele vruchtjes) met kokend water overgieten en dan afgedekt 10 minuten laten trekken. Nadat de thee gezeefd is, wordt ze goed warm in slokjes gedronken. Meestal is voor een vermindering van de klachten een kopje wel genoeg, maar u mag er ook 2 of 3 nemen over de dag verdeeld. De volksgeneeskunde kent echter de kummel of karwij niet alleen als thee. Er zijn talrijke andere recepten voor huismiddelen tegen allerlei soorten maagklachten, maar toch vooral tegen winderigheid en krampen. Nu volgt er een selectie uit al die middelen. Het zijn recepten, waarvan de werking mij overtuigd heeft.
Kummel of karwij jenever
En zo wordt de kummeljenever gemaakt: over 50 gram fijngemaakte karwij 3/4 liter jenever gieten, ongeveer 10 dagen laten staan en dan afzeven. Van deze jenever moet men dan bij winderigheid of een vol gevoel 1 likeurglaasje goed koud drinken. Dit huismiddel dient ook ter voorkoming van bovengenoemde klachten. Nadat u voedsel gegeten hebt, die winderigheid met zich mee brengen (kool, peulvruchten) neemt u een likeurglas vol.
Windzalf
Windzalf werd vooral bij oudere mensen gebruikt die chronische verteringsproblemen hebben en aan winderigheid en buikkrampen lijden. Men wrijft de huid in de streek om de navel ermee in en bedekt die met een warme doek. De etherische oliën dringen door de huid heen en verzachten de pijn voor lange tijd.
Het recept voor de windzalf
2 eetlepels ongezouten varkensreuzel zo lang au bain marie verwarmen dat de reuzel vloeibaar is. Daarna voeg je een halve theelepel fijngemalen venkel, kummel of karwij en anijszaad toe en je verwarmt het geheel nog eens 10 minuten au bain marie. Het nog hete mengsel door een stukje verbandgaas zeven en dan laten afkoelen.
Wind- of krampthee
Ook een wind- of krampthee kun je maken bij een zwakke spijsvertering. Deze prikkelt de spijsverteringsklieren en reguleert daardoor de hele stofwisseling in de maag- en darmstreek.
Zo wordt de thee gemaakt:
Gelijke delen kummel-, venkel- en anijszaad en alsem met elkaar vermengen. Over 2 theelepels van dit mengsel 1/4 liter kokend water gieten en de thee 10 minuten in een afgesloten pot laten trekken. De thee zeven en drinken wanneer u er behoefte aan heeft. Een kopje is dan voldoende, hel moet wel heel heet zijn.
Reacties
Bart Hendrix, 20-01-2012
Beste,
Bij het lezen van uw artikel zie ik het recept voor het winddrankje. U geeft aan dat dit voor baby's is, met daarin honing? Dit mag toch niet tot 1 jaar?
mvg
Bart Hendrix
Reactie infoteur, 21-01-2012
Anijszaad in melk. Is niks verkeerd mee. Integendeel.
Rei, 11-03-2010
Een winddrankje voor baby's met o.a. honing en brandewijn? Hoe moet ik dat zien? Honing wordt afgeraden voor kinderen jonger dan 1 jaar wegens mogelijke aanwezigheid van een bepaalde bacterie. En de alcohol van brandewijn lijkt me ook geen goed idee.
Reactie infoteur, 12-03-2010
Beste,
Dat honing niet goed zou zijn voor baby's lijkt me echt overdreven en alcohol kun je verdampen. Maar je mag natuurlijk ook gewoon een kruidenthee met water of melk van deze zaden maken.
Groeten Maurice