Karwij, venkel en anijs tegen winderigheid

Karwij, venkel en anijs tegen winderigheid Drie geneeskrachtige planten, die niet alleen botanisch tot dezelfde plantenfamilie, de Schermbloemigen behoren, maar ook dezelfde medicinale werking hebben. Het zijn alle 3 probate huismiddeltjes tegen winderigheid, een vol gevoel en krampachtige maagpijn. Bovendien zijn het werkzame hoestmiddelen, die niet alleen traditioneel veel gebruikt geweest zijn maar ook wetenschappelijk goed onderbouwd. De actieve stoffen zijn etherische oliën, die, hoewel enigszins verschillend van samenstelling, toch op dezelfde manier werken. Tegen winderigheid en krampachtige maagpijnen staat karwij op de eerste plaats, gevolgd door venkel en anijs. Tegen hoesten neemt venkel de eerste plaats in voor anijs en karwij.

Bij winderigheid en maagklachten

Het is erg moeilijk om bij winderigheid, een vol gevoel en krampachtige maagklachten snel de goede diagnose te stellen. Ook een arts neemt vaak een afwachtende houding aan, omdat de oorzaken veelal bij een verkeerde voeding liggen. Omdat de klachten echter heel vervelend zijn, wil je er graag snel van verlost worden. Dat lukt in veel gevallen met behulp van maar één kopje karwijthee. Kinderen kan men beter venkelthee geven, omdat dat lekkerder smaakt.

De bereiding van karwij- of venkelthee: een niet afgestreken theelepel gekneusde zaadjes (of 2 theelepels hele vruchtjes) met kokend water overgieten en dan afgedekt 10 minuten laten trekken. Nadat de thee gezeefd is, wordt ze goed warm in slokjes gedronken. Meestal is voor een vermindering van de klachten een kopje wel genoeg, maar u mag er ook 2 of 3 nemen over de dag verdeeld. De volksgeneeskunde kent echter de kummel of karwij niet alleen als thee. Er zijn talrijke andere recepten voor huismiddelen tegen allerlei soorten maagklachten, maar toch vooral tegen winderigheid en krampen. Nu volgt er een selectie uit al die middelen. Het zijn recepten, waarvan de werking mij overtuigd heeft.

Kummel of karwij jenever

En zo wordt de kummeljenever gemaakt: over 50 gram fijngemaakte karwij 3/4 liter jenever gieten, ongeveer 10 dagen laten staan en dan afzeven. Van deze jenever moet men dan bij winderigheid of een vol gevoel 1 likeurglaasje goed koud drinken. Dit huismiddel dient ook ter voorkoming van bovengenoemde klachten. Nadat u voedsel gegeten hebt, die winderigheid met zich mee brengen (kool, peulvruchten) neemt u een likeurglas vol.

Windzalf

Windzalf werd vooral bij oudere mensen gebruikt die chronische verteringsproblemen hebben en aan winderigheid en buikkrampen lijden. Men wrijft de huid in de streek om de navel ermee in en bedekt die met een warme doek. De etherische oliën dringen door de huid heen en verzachten de pijn voor lange tijd.

Het recept voor de windzalf

2 eetlepels ongezouten varkensreuzel zo lang au bain marie verwarmen dat de reuzel vloeibaar is. Daarna voeg je een halve theelepel fijngemalen venkel, kummel of karwij en anijszaad toe en je verwarmt het geheel nog eens 10 minuten au bain marie. Het nog hete mengsel door een stukje verbandgaas zeven en dan laten afkoelen.

Wind- of krampthee

Ook een wind- of krampthee kun je maken bij een zwakke spijsvertering. Deze prikkelt de spijsverteringsklieren en reguleert daardoor de hele stofwisseling in de maag- en darmstreek.

Zo wordt de thee gemaakt:
Gelijke delen kummel-, venkel- en anijszaad en alsem met elkaar vermengen. Over 2 theelepels van dit mengsel 1/4 liter kokend water gieten en de thee 10 minuten in een afgesloten pot laten trekken. De thee zeven en drinken wanneer u er behoefte aan heeft. Een kopje is dan voldoende, hel moet wel heel heet zijn.
© 2009 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De frisse geneeskracht van karwijDe frisse geneeskracht van karwijKarwij is een lekker geneeskrachtig kruid dat je vooral na de maaltijd kan gebruiken om de mond te verfrissen en de spij…
Anijs: gezondheidsvoordelen, toepassingen en bijwerkingenAnijs: gezondheidsvoordelen, toepassingen en bijwerkingenAnijs behoort tot de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae), een familie van bedektzadige planten, meestal arom…
Venkel: gezondheidsvoordelen, toepassingen en bijwerkingenVenkel: gezondheidsvoordelen, toepassingen en bijwerkingenVenkel is een gezonde groente. De knollen kan je eten. De zaden van venkel zijn geneeskrachtig en bevatten ingrediënten…
Last van winderigheidWinden laten is een normaal verschijnsel dat bij iedereen voorkomt. Gemiddeld laat een persoon 10 tot 20 winden per dag.…

Zonnesteek en hitteslagZonnesteek en hitteslagEen zonnesteek of hitteberoerte kan erg gevaarlijk zijn. Je kunt je er erg ziek door voelen en als het niet op tijd beha…
Tormentil, een wortel voor het bloedenTormentil, een wortel voor het bloedenTormentil is een buitenbeentje in de plantenfamilie van de Ganzeriken, hij lijkt met z'n handvormig gedeelde bladeren op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Dose-response efficacy of caraway (Carum carvi L.) on tissue lipid peroxidation and antioxidant profile in rat colon carcinogenesis. Kamaleeswari M, Nalini N.J Pharm Pharmacol. 2006 Aug;58(8):1121-30.
  • Study on the transfer of components of Aetheroleum carvi and Aetheroleum foeniculi oils. Lado C, Hajdú M, Farkas E, Then M, Taba G, Szentmihályi K. Fitoterapia. 2005 Mar;76(2):166-72.
  • Antibacterial activity of Cuminum cyminum L. and Carum carvi L. essential oils. Iacobellis NS, Lo Cantore P, Capasso F, Senatore F. J Agric Food Chem. 2005 Jan 12;53(1):57-61.
  • KruidMail Foeniculum. Documentenmap Herboristen Opleiding. Maurice Godefridi
Reacties

Bart Hendrix, 20-01-2012
Beste,

Bij het lezen van uw artikel zie ik het recept voor het winddrankje. U geeft aan dat dit voor baby's is, met daarin honing? Dit mag toch niet tot 1 jaar?

mvg

Bart Hendrix Reactie infoteur, 21-01-2012
Anijszaad in melk. Is niks verkeerd mee. Integendeel.

Rei, 11-03-2010
Een winddrankje voor baby's met o.a. honing en brandewijn? Hoe moet ik dat zien? Honing wordt afgeraden voor kinderen jonger dan 1 jaar wegens mogelijke aanwezigheid van een bepaalde bacterie. En de alcohol van brandewijn lijkt me ook geen goed idee. Reactie infoteur, 12-03-2010
Beste,
Dat honing niet goed zou zijn voor baby's lijkt me echt overdreven en alcohol kun je verdampen. Maar je mag natuurlijk ook gewoon een kruidenthee met water of melk van deze zaden maken.
Groeten Maurice

Herborist (762 artikelen)
Laatste update: 14-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.