Slowjuice: gezond, levend sap
Groenten en fruit zijn een onmisbare bron van waardevolle voedingsstoffen en vitamines. Groente en fruit kun je eten, je kunt er ook heerlijke sappen van maken. Om geen vitamines verloren te doen gaan, maak je geen gebruik van een gewone sapcentrifuge, maar van een slowjuicer. Langzame persing, daar gaat het om!
Vitamines
Dat groenten en fruitsoorten boordevol zitten met vitamines en voedingsstoffen is natuurlijk welbekend. Net zo bekend is, dat het voor onze gezondheid belangrijk is om dagelijks de juiste porties in te nemen. Geen probleem, want groenten en fruit kunnen ook erg lekker zijn. Van fruit en groenten kun je ook heerlijke sappen maken. Versgeperste sappen zijn in de winkel te koop, maar niet goedkoop. Er is uiteraard een thuis-alternatief: Je hoeft alleen maar te persen!
De sapcentrifuge
Om het ons gemakkelijk te maken, zijn er tal van sapcentrifuges en blenders op de markt gekomen. Met hoge snelheid wordt ons fruit geperst, of onze groente in minuscule flintertjes gehakt. We hebben snel resultaat, we kunnen snel genieten van ons heerlijke sapje. Toch hebben deze moderne keukenhulpjes ook een nadeel. Ze vernietigen een deel van de o zo belangrijke vitamines... Dat geldt ook voor de verse sapjes die je in de supermarkt kunt kopen.
Bron: Couleur, Pixabay De nadelen van het snelle werk
Laten we eens kijken wat er in een traditionele sapcentrifuge eigenlijk gebeurt. Een scherpe rasp draait op hoge snelheid rond, met duizenden toeren per minuut. Door de wrijving wordt in dit proces ook hitte veroorzaakt, waardoor een deel van de vitamines, mineralen en levende enzymen verloren gaat. Jammer. Daarnaast mengt zich gemakkelijk zuurstof in het sap. De combinatie met de gevormde hitte veroorzaakt oxydatie, je kunt soms de verkleuring in het sap zien. Door dat alles krijg je een sapje, dat je eigenlijk snel na het bereiden ook moet nuttigen. Het kan niet de bedoeling zijn dat je gezond eten door de bereiding minder gezond maakt. Dat moet anders kunnen!
Slowjuice: de koude persing
Het is zaak, om in het persen van het sap te zorgen dat er geen hitte optreedt. Dat betekent, dat we moeten afzien van de hogere snelheden, er moet langzamer geperst worden, om de vitamines en enzymen in het sap niet te beschadigen. Dit langzamere persen, maximaal zo'n negentig toeren per minuut, wordt ook wel 'slowjuicen' genoemd, de apparaten waarmee je dat doet 'slowjuicer'. Het procédé is ontstaan in Thailand en veroverde vandaar de rest van de wereld.
De werking van de slowjuicer
Een slowjuicer maakt niet alleen gebruik van persende en malende technieken, maar ook van kneuzende technieken. Je zou het gedeeltelijk een beetje kunnen vergelijken met de bewegingen van je gebit. Door de toegepaste combinatie van technieken blijven vitamines, mineralen en levende enzymen veel beter bewaard, je hebt met de slowjuicer een gezond en levend sapje geproduceerd. Dat betekent simpelweg, dat het uiteindelijke product verser is, en veel langer bewaard kan blijven dan de traditioneel geproduceerde sappen, die je kort na het persen moet nuttigen. De slowjuice-sapjes houden het enkele dagen uit! Prettig, want nu hoef je niet elke dag een nieuwe voorraad vruchtensap te maken, en hoef je niet elke dag het apparaat schoon te maken. Dat scheelt alweer!
Bron: Cocoparisienne, Pixabay Allerlei sappen
Door de combinatie van technieken waarmee de slowjuicers werken, kunnen ook andere dan de traditionele sappen gemaakt worden. Met de traditionele machines kun je alleen zachte vruchten persen, zoals sinaasappel of tomaat. De slowjuicer maakt het mogelijk om ook sappen te maken van bijvoorbeeld wortels, munt, spinazie, granen, en tarwegrassen. Omdat een goede slowjuicer sap volledig scheidt van de pulp, hoef je je ook geen zorgen te maken dat onverteerbare vezels die in de pulp achterblijven in je sap terecht komen. Je sapje blijft pulpvrij!
Gezond en vitaal
Een heerlijk groentesapje zit boordevol voedingsstoffen en vitamines. Dat betekent, dat het in een aantal gevallen prima voor de invulling van een voedingsmoment kan zorgen. Bewuster omgaan met je voeding, je bewegingspatroon en je manier van leven, zal je gezondheid en vitaliteit beslist ten goede komen!
Machines
Er zijn tegenwoordig verschillende slowjuice-machines in de handel. Je kunt gaan voor handmachines, die meestal prettig geprijsd zijn. Maar er zijn ook elektrische alleskunners te koop, met prijzen die sterk uiteenlopen van zo'n 150 euro tot enkele honderden euro's. Als je nog niet zeker weet of het slowjuicen tot je dagelijkse leven gaat behoren, is het wellicht aan te raden te beginnen met een goedkoper instapmodel.
Lees verder