Waarom een groene smoothie?

Waarom een groene smoothie? Het zal je niet zijn ontgaan, gezond eten en de groene smoothie rukken op. In gezonde gesprekken valt de term 'groene smoothie' regelmatig. En ja, een groene smoothie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid. Gezonder leven, gezonder eten, beter in conditie zijn en je beter voelen. Dat willen we allemaal wel. Hoe kan de groene smoothie hieraan bijdragen?

Gezondheid

Gezond zijn en je goed voelen, daar tekenen we voor. Een goede gezondheid is nu eenmaal, letterlijk, van levensbelang. Met een gezondere levensstijl blijft ons lichaam gezonder en in een betere conditie. Dat is van groot belang, een gezonde levensstijl vermijdt het ongemak van ziektes, maar het geeft gewoon ook een prettig gevoel. Voldoende rust en beweging zijn belangrijke ingrediënten voor je gezondheid, maar gezond leven begint met gezond eten en drinken. En uiteraard het liefst lekker! En dan rukt het groene sap steeds verder op. Helpt dat? Nou en of. Een van de lekkere manieren om aan je gezondheid te werken, is de groene smoothie, een lekkere mix van fruit, sap en groente. Een heerlijk glas vol vitamines, mineralen en vezels, kortom: vol met gezondheid.

Bedenker groene smoothie

In het boek Green for Life heeft Victoria Boutenko de basis gelegd voor de groene smoothie. In haar boek legt ze uit welke feiten uit wetenschappelijk onderzoek naar voren zijn gekomen en waarom de groene smoothie zo goed voor je is. Groente en fruit zijn belangrijk en deze nemen in ons menu dan ook een prominente plaats in. Toch blijkt dat vooral bladgroenten wat minder aan bod komen. En juist hierin zitten nogal wat eiwitten, vitaminen, vezels, antioxidanten en mineralen. Ze leveren een bijdrage in het tegengaan van verzuring van het lichaam. Groene bladgroenten leveren een bijdrage in het zuiveren van je lichaam.

Gezonde voordelen van de groene smoothie

Voor de meeste mensen in ons land is het eten van groente en fruit heel vanzelfsprekend. Maar ook de groene smoothie staat steeds vaker op tafel en dat is heel goed te begrijpen. De mix van fruit, groente en sap in één glas smoothie levert je een aantal plusplunten op.
 • Je maakt een smoothie snel en eenvoudig klaar, het kost je maar een paar minuten.
 • Je neemt een smoothie gemakkelijk in, omdat het drinkbaar is.
 • Je krijgt de optimale hoeveelheid groente en fruit binnen.
 • Je krijgt meteen energie van een smoothie, een goede reden om er ís ochtends aan het begin van de dag eentje in te nemen.
 • Je blijft gezonder, omdat je afweersysteem versterkt wordt.
 • Je spijsvertering functioneert beter.
 • Je lijf blijft in betere conditie door de antioxidanten in de smoothie.
 • Kinderen die moeite hebben het het eten van groente, krijgen met een smakelijke groene smoothie toch hun dagelijkse portie binnen.
 • En niet onbelangrijk: het is ook nog erg lekker!

De groene smoothie heeft alles in zich, om uit te groeien tot een van de dagelijkse highlights, een onmismaar momentje voor jezelf en je gezondheid. Bovendien ga je je er elke dag een beetje beter door voelen.

Maak je eigen smoothie

Het maken van een smoothie is niet erg moeilijk. Je hebt er eigenlijk alleen een blender voor nodig, waarmee de groente- en fruitdelen tot een vloeistof vermalen moeten worden. Een groene smoothie bestaat uit enkele basisbestanddelen: 60 procent fruit en 40 % bladgroente (in volumes) en water. De ingrediënten van de smoothie gaan in de blender, je zet deze aan, en vervolgens wordt alles tot de gewenste smoothie vermalen. Gemakkelijker kan haast niet. Je kunt eventueel wat extra water toevoegen, als je merkt dat de smoothie erg dik is en moeilijk drinkbaar. Je kunt een smoothie wat zoeter maken, door wat extra fruit toe te voegen. Je zult merken, dat je vooral het fruit in de smoothie goed proeft, wat ook de reden is van de lekkere smaak. Wissel je fruit- en bladgroentesoorten wel af, zodat je optimaal profiteert van alle verschillende soorten. Bovendien is eenzijdig eten nooit aan te bevelen. Als je de keuze hebt, maak dan gebruik van biologische bladgroente, die niet bespoten zijn geweest met allerlei insectenwerende gifstoffen.

Recepten

De belangstelling voor de gezonde groene smoothies is groot. Als je even speurt op het internet, kom je waarschijnlijk al een aantal recepten tegen. Wil je meer, dan zijn er verschillende boeken en e-books te vinden, die vol staan met heerlijke recepten. Je kunt ook zelf experimenteren, door ingrediënten toe te voegen of in een andere verhouding.

Voorbeeldje

Je ziet hieronder een voorbeeldreceptje staan, de kiwi-smoothie.

De ingrediënten:

 • 4 rijpe kiwiís (eventueel met schil)
 • 1 rijpe banaan
 • 3 stokken bleekselderij
 • 2 glazen water
 • Eventueel een paar ijsklontjes, om de smoothie lekker fris te maken.

Doe dit alles in de blender en vermaal het tot een heerlijke smoothie. De gegeven hoeveelheid is voldoende voor vier glazen. Eventueel kun je ze een paar dagen in de koelkast bewaren.

Beginnen

Je gezondheid is belangrijk genoeg, met een goede voeding leg je een belangrijk fundament hiervoor. Met een heel kleine moeite verzeker je jezelf van een heerlijke en gezonde smoothie. Waarom zou je er vandaag niet mee beginnen?

Lees verder

© 2014 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke borstvergroting met smoothies en sapNatuurlijke borstvergroting met smoothies en sapSap en smoothies zorgen voor een natuurlijke borstvergroting omdat ze je lichaam van de nodige voedingsstoffen voorzien.…
Groene spinazie smoothieGroene spinazie smoothieEr zijn talloze recepten voor overheerlijke smoothies, maar heb jij de spinazie smoothie al geprobeerd? Alle ingrediënte…
Zomerse kiwi-smoothiesZomerse kiwi-smoothiesDe zomer is de tijd van de smoothies. En wat is er nu lekkerder dan een heerlijke kiwi smaak? Het is ook nog gezond ook!
Gezonde smoothie receptenGezonde smoothie receptenMet de juiste ingrediënten maak je jouw ideale smoothie die ook nog eens gezond en lekker is. Soms is het lastig om te w…

Gezonde voeding: tomatenGezonde voeding: tomatenTomaten worden in bijna elke keuken gebruikt. Ze zijn bijna niet weg te denken uit salades, maar worden ook vaak als tus…
Obesitas is een groter gezondheidsrisico dan rokenObesitas is een groter gezondheidsrisico dan rokenDe vergelijking werd gemaakt door de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor het recht op voedsel. Volgens Oliv…
Bronnen en referenties
 • http://www.allesovergroenesmoothies.nl/
 • http://sochicken.nl/groene-smoothies
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 19-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.