Er is een alcoholverbod voor kinderen beneden achttien

Er is een alcoholverbod voor kinderen beneden achttien Er is een alcoholverbod voor jongeren onder de achttien jaar in Nederland. Aan hen mag geen alcohol meer verkocht worden. Dat is natuurlijk lastig voor eigenaars en personeel van horecazaken, drankenzaken en supermarkten, maar vast en zeker wel beter voor de volksgezondheid van de toekomstige, werkende generatie, waarop het gebruik van alcoholische dranken een grote invloed kan hebben. Vooral de hersens van jongeren onder de achttien lijden vaak schade door het overmatig alcoholgebruik. Het is dan ook heel verstandig om het ook aan de jongeren uit te leggen, waarom het drinken van alcohol onder de 18 niet goed is. Nog beter is het om het goede voorbeeld te geven en ook zelf beperkt alcoholische dranken te gebruiken

Alcohol drinken tot men bewusteloos is

Het alcoholverbod voor jongeren onder de achttien is niet voor niets ingesteld. Het was hoog tijd. Er waren veel verhalen over jongeren die zoveel gedronken hadden dat ze zelfs naar het ziekenhuis gebracht moesten worden, omdat ze doodziek of zelfs bewusteloos waren. Steeds meer jongeren dronken bier en sterke drank tot ze er letterlijk bij neer vielen. De term “coma zuipen” bestond een aantal jaren geleden nog niet, maar is intussen een algemeen bekende term voor jongeren die drinken tot ze er letterlijk bewusteloos bij neervallen. Iedere verstandige mens weet dat zoiets niet goed kan zijn voor het lichamelijk welzijn.

Vooral de lever kan teveel alcohol niet aan

De lever kan op dat moment de hoeveelheid alcohol niet meer verwerken en deze benevelt de hersenen zo sterk dat die het totaal af laten weten. Als dit vaker gebeurt, zullen de hersenen niet de optimale groei doormaken, die ze zonder het gebruik van alcohol zouden doormaken. Daar heeft de jongere dan zijn leven lang last van.

Alcohol en zwangere vrouwen

Het gebruik van alcohol en sigaretten wordt al heel lang ontraden aan vrouwen die zwanger zijn. De reden is dat alcohol en roken zorgen voor schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van de baby. Baby’s van vrouwen die wel drinken en/of roken zijn vaak kleiner. Hun ontwikkeling is tijdens de zwangerschap geremd.

Kinderen beneden 18 zijn eveneens nog in ontwikkeling

Waarom zouden alcohol en het roken van sigaretten dan ook niet schadelijk zijn voor jongeren, waarvan het lichaam en de geest nog in ontwikkeling zijn? Waarom zou een zwangere vrouw wel het beste voor haar baby willen en niet voor haar oudere zoon of dochter onder de achttien jaar?

Alcohol remt de ontwikkeling van jongeren

Jongeren zijn tot hun achttiende lichamelijk en geestelijk in de groei. Hun lichaam is vaak kleiner dan dat van de volwassenen en kan de alcohol minder goed verwerken. Twee glazen bier hebben bij een jongere dan ook een grotere invloed op lichaam en geest dan bij een volwassene. Daarnaast heeft een jongere nog maar weinig levenservaring en overschat zichzelf vaak als het om risico’s gaat met alle gevolgen van dien.

Alcoholische drank laat de jongere vaak hogere risico’s nemen

Het is een bekend feit dat jongeren na een paar glazen alcohol ook risico’s en gevaren minder goed inschatten. Daarnaast is het reactievermogen verlaagd. Een jongere die na een avondje stappen met een paar glazen op nog snel even voor een aanstormende intercity het spoor oversteekt zal daar dan ook meestal niet zonder ernstige schade vanaf komen. Daar zijn in het verleden voorbeelden genoeg van geweest. Zonder de alcohol in zijn of haar bloed, zou de beslissing om wel of niet over te steken vermoedelijk anders uitgevallen zijn.

Het overmatig gebruik van drank veroorzaakt vaak meer agressie en vechtpartijen

Agressie, ruzies en vechtpartijen komen vaker voor als jongeren een paar glazen teveel op hebben. Hun gemoedstoestand is dan veranderd. Vaak zijn ze sneller prikkelbaar, hoewel ze dat meestal op dat moment zelf niet in de gaten hebben. Zelfs jongeren die doorgaans heel prettig in de omgang zijn, kunnen een kwade dronk hebben en onder invloed van alcohol agressief worden. Zelf hebben zij die andere gemoedstoestand niet eens in de gaten, maar het kan hen wel flink in de problemen brengen.

Alcohol kan de hersens van kinderen remmen en beschadigen

Het is een bekend feit dat alcohol de hersenen aantast, die op termijn minder zullen presteren. Jongeren zijn ongeveer tot hun achttiende levensjaar in de groei en dat zijn hun hersenen ook. Die worden door de alcohol geremd in hun ontwikkeling en vooral door te grote hoeveelheden alcohol zullen de studieresultaten op termijn flink kunnen tegenvallen. Die achteruitgang gaat geleidelijk, waardoor het effect niet altijd aan de alcohol toegeschreven wordt.

Moeizamere opname van vitamines en mineralen

De alcohol onttrekt vocht aan het lichaam en ook vitamines worden onder invloed van de alcohol minder goed opgenomen. Er ontstaan langzaamaan tekorten in de noodzakelijke voedingsstoffen. Die tekorten leveren nog niet direct een probleem, maar op langere termijn kunnen hierdoor sneller lichamelijke aandoeningen ontstaan.

Zien drinken zet aan tot drinken

Dat geldt voor alcoholische dranken evenzeer als voor het roken. Waar thuis door ouders, buren en vrienden veel gerookt wordt, zullen ook de kinderen al snel aan sigaretten gewend raken. Kinderen kopiëren vaak het gedrag van ouders en volwassenen om hen heen. Waar door de volwassenen veel alcohol gedronken wordt en men er prat op gaat dat men veel kan drinken zonder dronken te worden, zullen de jongeren ook sneller naar de fles grijpen.

Kinderen niet te vroeg aan alcohol laten wennen

Soms laten volwassenen bij speciale gelegenheden een kind toch maar een glaasje meedrinken, maar dat is niet verstandig. Kinderen willen graag zo snel mogelijk bij de volwassenen horen en associëren het drinken van alcohol vaak met volwassen gedrag. Ze vinden het stoer en zeker als ook hun vrienden opscheppen met hun drankgedrag. Het hek is dan al snel van de dam.

Nodig kinderen en jongeren bij een feest niet uit om aan drank te proeven

Het "een glaasje laten meedrinken" van kinderen op de trouwdag van de ouders, met kerstmis of op oudejaarsavond lijkt vaak onschuldig, maar is echt funest. Kinderen zullen vanaf dat moment vaker mee willen doen als ouderen wijn of bier drinken. Ze voelen zich dan volwassene met de volwassenen en leren op termijn de drank ook lekker te vinden. Vooral raken ze gewend aan het effect daarvan. Kinderen die tot hun achttiende jaar geen druppel alcohol gedronken hebben, zullen er ook minder snel aan beginnen. Daarnaast zijn ze dan vaak al verstandiger en zien om zich heen ook de uitwerkingen ervan.

Het voorkomen van het drinken van alcohol bij jongeren onder de achttien jaar

Elke ouder wil het beste voor zijn of haar kind en daar hoort het drinken van alcohol, evenals het roken, dan ook beslist niet bij. Heeft uw kind nog nooit drank geproefd, probeer de gevaarlijke invloed van alcohol dan uit te leggen. Niet alleen het gevaar van een grote verslaving, waar mensen maar moeilijk vanaf raken, maar ook het gevaar van het opdoen van aandoeningen, het dronken en versuft raken en de risico’s van het nemen van beslissingen in benevelde toestand.

Maak afspraken met uw zoon of dochter voor het gebruik van alcohol

U kunt over het vermijden van drank en sigaretten afspraken met uw kind maken. Beloof uw zoon of dochter bijvoorbeeld dat deze iets kan verdienen of een cadeau krijgt als hij of zij tot het eenentwintigste levensjaar geen alcohol drinkt en niet rookt. Het hoeft echter niet altijd om geld te draaien. Er zijn immers meer mogelijkheden. Laat daarbij uw fantasie werken.

Het alcoholverbod is een goede zet van de overheid

De aanpassing van de wet is een verstandige zet van de overheid, alleen wat erg laat, want momenteel is een grote groep jongeren al compleet verslaafd aan het drinken van grote hoeveelheden drank. Het geven van een goed voorbeeld en regelmatige gesprekken met uw kind zijn in elk geval heel belangrijk.

Geef zelf het goede voorbeeld

"Goed voorbeeld doet goed volgen", zegt het spreekwoord en dat klopt. Kinderen van ouders die niet of weinig drinken, raken minder snel aan de drank als kinderen van ouders waar de fles een grote plaats in de dagelijkse gang van zaken in neemt. Kinderen zijn ook niet blind en zien ook best wel de hoeveelheden flessen drank die met de wekelijkse boodschappen mee naar binnen gedragen worden.

Voorbeelden

Als vader elke avond met een paar biertjes voor de tv zit, zal een kind dat al snel als een normale gang van zaken bekijken. Het zal op zijn weg naar volwassenheid sneller naar de fles grijpen, in de hoop zelf door anderen als volwassen beschouwd te worden. Wordt er door moeder elke avond lekker gekookt met een glas wijn naast zich op de aanrecht, dan lijkt zoiets heel gewoon voor het kind dat in een gezin met dergelijke gewoontes opgroeit. Drank hoort voor hun gevoel dan gewoon bij de dingen van elke dag.

Voorkom dat uw kind went aan het gebruik van alcoholische dranken

Het is verstandig om uzelf, maar ook uw kinderen niet te laten wennen aan dagelijks drankgebruik. Het is niet verkeerd om als volwassene af en toe een glas wijn of bier te drinken. Doe dat dan echter het liefst 's avonds als de kinderen al naar bed zijn. Hoe minder ze het zien, des te minder snel zullen ze het drinken van alcohol "vastplakken" aan volwassen gedrag en denken dat dit nodig is om door anderen als volwassen beschouwd te worden.
© 2014 - 2022 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom alcohol ongezond is voor kinderenWaarom alcohol ongezond is voor kinderenAls een kind tien jaar is denk je misschien nog niet aan uitgaan en alcohol, maar je kunt er beter te vroeg dan te laat…
Comazuipen, een trieste ontwikkelingComazuipen, een trieste ontwikkelingDe Amerikaanse neuroloog S. Swartzwelder verklaart dat zelfs eenmaal binge-drinken (in een sneltempo vijf of zes glazen…
Jonger dan 18 en alcohol, wat mag wel en niet?Jonger dan 18 en alcohol, wat mag wel en niet?Sinds 2014 is de wetgeving met betrekking tot jongeren en het drinken van alcohol veranderd. Alcohol mag niet meer worde…
NIX18 - Beschermt jongeren tegen alcoholNIX18 - Beschermt jongeren tegen alcoholVanaf 1 januari 2014 is het voor jongeren onder 18 verboden om alcohol te kopen of bij zich te hebben. Staatssecretaris…

Vitamine D supplementen zijn vaak nutteloosVitamine D supplementen zijn vaak nutteloosVeel mensen in Nederland gebruiken Vitamine D supplementen. Dit zou helpen hartaanvallen, beroertes, kanker en botbreuke…
Zes bizarre dingen die je nog niet wist over etenZes bizarre dingen die je nog niet wist over etenEten doen we elke dag. Maar staan we wel stil bij wát we in onze mond stoppen? Voedselfabrikanten zijn heel inventief al…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 14-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.