Gezonder leven door zelfgemaakte Kombucha

Kombucha is een drank die helpt tegen heel veel kwalen, en die je zelf thuis kunt maken. Kombucha komt uit China en wordt daar het "gezondheidselixer" of "levenselixer" genoemd. Waarom is deze drank zo goed voor ons, en hoe werkt het eigenlijk?

Wat is Kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde drank, wat betekent dat bacteriën, schimmels en gisten hier een rol in spelen. Deze drank wordt gemaakt van zwarte thee, suiker en een scoby. Scoby is de afkorting voor: Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast, en is een samenlevingsvorm van bacteriën en gisten. Net als in probiotica waarin ook deze goede bacteriën een belangrijke rol spelen. Een scoby ziet eruit als een soort zwam, en wordt dan ook wel Kombucha-zwam genoemd. Het lijkt een beetje op een dikke, gelige, vlezige plak, die ook draden kan vormen, en die zich kan vermeerderen. De Kombucha-zwam neemt de vorm aan van de fles of de pot waar hij in wordt gekweekt.

Wat doet Kombucha voor je gezondheid?

Kombucha ontgift je lichaam, en helpt vooral de lever bij zijn ontgiftingstaak. Het versterkt je spijsvertering, door de gezonde bacteriën, de probiotica en de levende enzymen. Bij mensen met een candida albicans infectie helpt Kombucha dit te verminderen. Het versterkt je immuunsysteem, omdat het rijk is aan anti-oxidanten, en hierdoor dus infecties en ziekte voorkomt. Daarbij is het risico op artritis verlaagd, omdat er stoffen in Kombucha zitten, die helpen het kraakbeen te smeren, en daardoor soepel te houden. Als mensen al last hebben van slijtage van het kraakbeen, helpt Kombucha tegen de pijn. Kombucha heeft ook een preventieve werking bij reuma, jicht, psoriasis, hoge bloeddruk, trombose en oedeem. Ook bij vermageren kan Kombucha een goede invloed hebben.

Ook heel goed voor geestelijke gezondheid

Ook voor de geestelijke gezondheid kan Kombucha-drank veel betekenen. Door het hoge gehalte vitamine C en een heleboel andere vitamines, heeft het een gunstige uitwerking op depressies, concentratieproblemen en moeheid. Ook bij nicotine- en alcoholverslaving heeft Kombucha-drank een goede invloed.

Zelf maken of kopen

Je kunt Kombucha-drank kopen bij een winkel voor natuurvoeding, of je kunt er voor kiezen om deze drank zelf te gaan maken. Je kunt een Kombucha-zwam kopen, of bestellen via internet. Je zult je dan goed moeten verdiepen in een aantal factoren die van belang zijn, zoals de hoeveelheid suiker, de temperatuur, de ph-waarde etc.. Na zeven tot tien dagen is je Kombucha-drank klaar om te gaan gebruiken. Je kombucha-zwam zal tijdens het fermenteren een tweede zwam gaan vormen, welke dunner en kleiner is dan de oorspronkelijke zwam. Als je deze gewoon laat groeien, tot hij dik genoeg is, kun je deze ook weer gebruiken om drank van te maken, of je kunt hem aan iemand anders geven. Als je drank klaar is kun je hem bottelen in een glazen fles, en er desgewenst een smaakje aan toevoegen.

Hoeveel moet je er van drinken?

Het wordt aangeraden om te beginnen met 100-125 ml te drinken op een nuchtere maag. Later kun je zelf kijken hoeveel en hoe vaak je Kombucha-drank wilt gebruiken. Je kunt ook bijvoorbeeld 's avonds één of twee glazen drinken, net wat je zelf prettig vind.
Kombucha is een uitstekend voedingssupplement, is 100% natuurlijk, en heeft geen bijwerkingen. Kombucha is een waardevol geschenk van de natuur!
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf kombucha maken zonder of met brouwpotZelf kombucha maken zonder of met brouwpotKombucha of komboecha is een gezonde natuurlijke drank die verschillende lactobacilculturen, gistculturen en probiotica…
Gefermenteerd voedsel bevordert de algehele gezondheidGefermenteerd voedsel bevordert de algehele gezondheidVoedsel werd oorspronkelijk gefermenteerd om het langer houdbaar te maken. Het eten van gefermenteerd voedsel draagt tev…
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…

Melk, gezond of niet?In Nederland zijn veel van ons opgegroeid met slogans als "Melk, de witte motor" en "Melk is goed voor elk!". Melk werd…
Risico's van acrylamide in voedingRisico's van acrylamide in voedingAcrylamide is een stof die gevormd wordt wanneer producten die veel zetmeel bevatten, zoals bijvoorbeeld graan en aardap…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.