De geneeskracht van kelp

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:
- Kelp, gezonde voeding
- Vitamine K in kelp
- Vitamine B11 in kelp
- Overige vitaminen in kelp
- Magnesium in kelp
- Mineralen in kelp
- Kelp tegen lipidenperoxidatie
Kelp, gezonde voeding
Kelp is een onder water groeiende, bruine, eetbare zeealg die vooral wordt geproduceerd in China en Japan. Ook in de Russische keuken wordt kelp gegeten. Het is voornamelijk een ideale saladegroente. Kelpsalades zijn een heerlijke en voedingsrijke bron voor het lichaam. In het algemeen is het goed tegen vermoeidheid en voor het immuunsysteem. Door kelp te eten houd je kwaaltjes en ziekten buiten je lichaam. Kelp heeft antibacteriële eigenschappen wat inhoudt dat het de vorming van ziekmakende bacteriën tegen gaat.Vitamine K in kelp
Kelp is een bescheiden bron voor plantaardige proteïne maar er zitten erg veel vitaminen en mineralen in. In 100 gram kelp zit 63% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine K. Deze vitamine wordt soms in synthetische vorm voorgeschreven aan alzheimerpatiënten maar de natuurlijke variant is nog beter. Het helpt degeneratieve hersenontwikkelingen een halt toe te roepen. Daarnaast is vitamine K een onmisbare factor in de botopbouw. Met andere woorden: het is niet mogelijk om sterke botten te krijgen zonder vitamine K. Bovendien voorkomt vitamine K dat zachte weefsels in het lichaam verkalken, is het een belangrijk regulerend middel in bloedstollingsprocessen en kan het herstelprocessen in weefsels van het bloed, de ogen, de nieren en de lever op gang brengen.Vitamine B11 in kelp
Kelp bevat nog veel meer nutritieve elementen. Behalve vitamine K zit er een grote hoeveelheid vitamine B11, in België en veel Engelstalige landen wordt deze vitamine B9 genoemd. Per 100 gram bevat kelp 45% van de ADH aan B11. Het is ook bekend onder de naam foliumzuur.Overige vitaminen in kelp
Panthoteenzuur of B5 zit met 13% van de ADH in kelp. Hetzelfde percentage geldt voor vitamine B2. Vitamine E zit met 6% van de ADH in een ons kelp en vitamine C en B1 zijn vertegenwoordigd met een percentage van 4%. Verder zit in kelp nog 3% van de ADH aan niacine of B3. Dat mogen kleine percentages lijken maar het is goed om te weten dat de werking van vitaminen elkaar versterkt, en dat er eveneens een synenergetische werking is met mineralen en flavonoïden. Bovendien eten we veel meer dan 100 gram voedsel per dag.Magnesium in kelp
Er zit een prachtige hoeveelheid en verscheidenheid aan mineralen in deze onvolprezen zeegroente. Het meest bevat het magnesium, namelijk 34% van de ADH. Magnesium gaat onder andere hoge bloeddruk tegen; het kan in deze zelfs als medicijn werken. Uit Amerikaans onderzoek uit 2009 blijkt dat magnesium hoofdpijn kan tegen gaan. In het algemeen is magnesium goed voor de energiehuishouding, spierfuncties en zuurstofopname. Vooral topsporters en mensen die zichzelf uitputten kunnen door magnesiumtekort sneller ziek worden. Regelmatig kelp eten kan goed van pas komen als je regelmatig je lichaam uitput.Mineralen in kelp
Overige mineralen die in kelp zitten zijn: ijzer(22%ADH), calcium(17%ADH), natrium(16%ADH), zink(13%ADH), mangaan(10%ADH), fosfor(6%ADH) en kalium(2%ADH). Zoals je ziet zijn de mineralenpercentages nog hoger dan de vitaminenpercentages. Dat is logisch omdat kelp in zee groeit en de zee een bron is van alle beschikbare mineralen voor de mens. Kelp is een zeer gezonde zeegroente.