mijn kijk op

De geneeskracht van kelp

De geneeskracht van kelp Kelp is een zeewier; het valt onder de zeegroenten. Kelp staat bekend als belangrijke bron van natuurlijke jodium. Jodium is een belangrijke stof voor een goede werking van de schildklier. Naast jodium zitten er allerlei belangrijke mineralen, vitaminen en sporenelementen in kelp. De Latijnse familienaam van kelp is laminaria. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Kelp / Bron: Stef Maruch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Kelp / Bron: Stef Maruch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Inhoud:


Kelp, gezonde voeding

Kelp is een onder water groeiende, bruine, eetbare zeealg die vooral wordt geproduceerd in China en Japan. Ook in de Russische keuken wordt kelp gegeten. Het is voornamelijk een ideale saladegroente. Kelpsalades zijn een heerlijke en voedingsrijke bron voor het lichaam. In het algemeen is het goed tegen vermoeidheid en voor het immuunsysteem. Door kelp te eten houd je kwaaltjes en ziekten buiten je lichaam. Kelp heeft antibacteriële eigenschappen wat inhoudt dat het de vorming van ziekmakende bacteriën tegen gaat.

Vitamine K in kelp

Kelp is een bescheiden bron voor plantaardige proteïne maar er zitten erg veel vitaminen en mineralen in. In 100 gram kelp zit 63% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine K. Deze vitamine wordt soms in synthetische vorm voorgeschreven aan alzheimerpatiënten maar de natuurlijke variant is nog beter. Het helpt degeneratieve hersenontwikkelingen een halt toe te roepen. Daarnaast is vitamine K een onmisbare factor in de botopbouw. Met andere woorden: het is niet mogelijk om sterke botten te krijgen zonder vitamine K. Bovendien voorkomt vitamine K dat zachte weefsels in het lichaam verkalken, is het een belangrijk regulerend middel in bloedstollingsprocessen en kan het herstelprocessen in weefsels van het bloed, de ogen, de nieren en de lever op gang brengen.

Vitamine B11 in kelp

Kelp bevat nog veel meer nutritieve elementen. Behalve vitamine K zit er een grote hoeveelheid vitamine B11, in België en veel Engelstalige landen wordt deze vitamine B9 genoemd. Per 100 gram bevat kelp 45% van de ADH aan B11. Het is ook bekend onder de naam foliumzuur.

Overige vitaminen in kelp

Panthoteenzuur of B5 zit met 13% van de ADH in kelp. Hetzelfde percentage geldt voor vitamine B2. Vitamine E zit met 6% van de ADH in een ons kelp en vitamine C en B1 zijn vertegenwoordigd met een percentage van 4%. Verder zit in kelp nog 3% van de ADH aan niacine of B3. Dat mogen kleine percentages lijken maar het is goed om te weten dat de werking van vitaminen elkaar versterkt, en dat er eveneens een synenergetische werking is met mineralen en flavonoïden. Bovendien eten we veel meer dan 100 gram voedsel per dag.

Magnesium in kelp

Er zit een prachtige hoeveelheid en verscheidenheid aan mineralen in deze onvolprezen zeegroente. Het meest bevat het magnesium, namelijk 34% van de ADH. Magnesium gaat onder andere hoge bloeddruk tegen; het kan in deze zelfs als medicijn werken. Uit Amerikaans onderzoek uit 2009 blijkt dat magnesium hoofdpijn kan tegen gaan. In het algemeen is magnesium goed voor de energiehuishouding, spierfuncties en zuurstofopname. Vooral topsporters en mensen die zichzelf uitputten kunnen door magnesiumtekort sneller ziek worden. Regelmatig kelp eten kan goed van pas komen als je regelmatig je lichaam uitput.

Mineralen in kelp

Overige mineralen die in kelp zitten zijn: ijzer(22%ADH), calcium(17%ADH), natrium(16%ADH), zink(13%ADH), mangaan(10%ADH), fosfor(6%ADH) en kalium(2%ADH). Zoals je ziet zijn de mineralenpercentages nog hoger dan de vitaminenpercentages. Dat is logisch omdat kelp in zee groeit en de zee een bron is van alle beschikbare mineralen voor de mens. Kelp is een zeer gezonde zeegroente.

Kelp / Bron: EncycloPetey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kelp / Bron: EncycloPetey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kelp tegen lipidenperoxidatie

Uit Japans onderzoek uit 1991 blijkt dat langdurige inname van een kleine hoeveelheid kelp (rond de 15 gram per dag), de lever helpt om vervetting tegen te gaan. Lipidenperoxidatie, wat de oorzaak is van vele ziekten, wordt tegen gegaan door kelp. Lipidenperoxidatie is aantasting van vetweefsel door vrije radicalen waardoor allerlei ontstekingen kunnen ontstaan. Lipidenperoxidatie kan celmembranen aantasten waardoor uiteindelijk celmutatie kan ontstaan en de lichaamscel wordt omgevormd in een kankercel.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kelp: een belangrijk zeewierKelp: een belangrijk zeewierKelp: dit verbazingwekkende zeewier bevat meer vitaminen en mineralen dan enig ander voedingsmiddel. Kelp bevat onder an…
Jodium: een belangrijk mineraal voor het lichaamJodium: een belangrijk mineraal voor het lichaamWe krijgen tegenwoordig te weinig jodium binnen in ons lichaam. Dit terwijl jodium vele belangrijke functies in het lich…
Darmstimulans met kelp lecithineDarmstimulans met kelp lecithineDit middel is te koop bij het Kruidvat en veel informatie is er niet over te vinden. In diverse forums op internet wordt…
X-trine, afvallen met citroensapX-trine, afvallen met citroensapX-trine citroensapkuur is een populair hulpmiddel om af te vallen. Dit dieetproduct van X-trine wordt meestal in de vorm…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bjørn Christian Tørrissen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Vitamine K: http://www.orthokennis.nl/ResearchItem.asp?IDResearch=38
  • Vitamine B11: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22093367
  • Magnesium, hoge bloeddruk: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16762312
  • Magnesium tegen hoofdpijn: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19271946
  • Magnesium, energie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18705536
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Kelp
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Laminariales#Nutzung
  • Academisch ziekenuis, jodium, schildklier: https://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Patienteninformatie/Patienteninformatie/Poliklinische-behandeling-met-radioactief-Jodium131.htm
  • Jodium tegen schildklierproblemen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14583417
  • Schildklierprobleem door teveel aan kelp: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1924637/
  • Lipidenperoxidatie: http://en.: wikipedia.org/wiki/Lipid_peroxidation
  • Kelp tegen lipidenperoxidatie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1907734
  • Afbeelding bron 1: Stef Maruch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: EncycloPetey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Loes, 19-03-2016
Hallo, ik ben 68 jaar en neem al 45 jaar elke dag een kelp-tablet, met soms tussenpozen van een paar maanden dat ik op reis ben. Zelfs toen ik zwanger was, tegen alle waarschuwingen in, nam ik het gewoon in en bracht een kerngezonde, sterke baby op de wereld. Ik ben al die tijd ook vegetarier en nu zelfs veganiste, op een biologisch eitje elke dag na. Laatst moest ik mijn bloed na laten kijken ergens voor en toen ik voor de uitslag kwam, zei de arts, dat hij nog nooit iemand van mijn leeftijd met zulk goed en gezond bloed had meegemaakt. Ik ben niet van plan om de kelp niet meer te nemen, maar iemand zei me, dat ik met alleen kelp, niet genoeg magnesium binnenkrijg, ondanks dat ik elke dag ook nog donkere chocola eet. Bovendien zou de kelp niet meer de goede kwaliteit zijn, vanwege zee-vervuiling. Graag hoor ik een reactie van u,
Vriendelijke groet,
Loes. Reactie infoteur, 23-03-2016
Op zich is kelp erg gezond. In de jaren 90 werden enkele wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat kelpsuppletie van één bepaald merk tot verhoogde schildklierwerking leidt. Deze meldingen zijn later niet herhaald. Het kan zijn dat er bij sommige mensen enige onterechte kelpangst bestaat nav deze onderzoeken, waarvan sommige in Nederland zijn uitgevoerd.

Waarschijnlijk eet je ook ander voedsel waarin veel jodium zit.In ieder geval zit er veel jodium in eieren. Daarnaast bevatten noten relatief veel jodium.

Van alle mineralen zit magnesium het meest in kelp. Natuurlijk krijg je via één product niet genoeg mineralen zoals magnesium binnen, maar wie eet er nu alleen maar kelp op een dag? Het argument dat er te weinig magnesium in kelp zou zitten is niet relevant.

Er is een kanttekening. Kelptabletten hebben anno 2016 als gevaar dat ze vervuild kunnen zijn met bijvoorbeeld arsenicum en kwik. Het is belangrijk om een goed merk te gebruiken. Lees daarvoor dit artikel: http://www.naturalnews.com/043871_seaweeds_heavy_metals_wakame.html

Je goede en gezonde bloed zijn een belangrijke indicatie dat je kelpgebruik heilzaam is.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.