Darmstimulans met kelp lecithine

Darmstimulans met kelp lecithine Dit middel is te koop bij het Kruidvat en veel informatie is er niet over te vinden. In diverse forums op internet wordt dit middel echter verguist. Het zou zeer slecht zijn voor de gezondheid en de schildklier uit balans brengen. Anderen zweren weer bij dit middel omdat het zou helpen bij het afvallen en bij obstipatie klachten. Wat is er nu waar van alle verhalen over kelp lecithine?

Samenstelling en dosering

De samenstelling per dagdosering is als volgt (9 tabletten):
  • Kelp 662,4 mg
  • Lecithine 96,3 mg
  • Brandnetelextract 120, 6 mg

De dosering is drie maal per dag twee à drie tabletten, tijdens de maaltijd innemen met water. Het product is niet geschikt voor kinderen onder de twaalf jaar en ook niet voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Wat is kelp?

Kelp komt uit de zee en wordt veel gegeten in Japan. Het is een soort zeewier wat rijk is aan vitaminen en mineralen. Het bevat vooral veel jodium. Verder bevat het ook ijzer, foliumzuur en vitamine B5.

Wat doet kelp voor je?

Kelp zorgt dat je schildklier optimaal functioneert en dat je meer energie hebt. Je krijgt een betere bloedcirculatie, een verhoogde weerstand tegen stress en hebt minder last van ouderdomsongemakken. Verder optimaliseert kelp je stofwisseling en calorieverbranding.

Kelp is rijk aan jodium. Jodium wordt in de westerse wereld toegevoegd aan het zout. Wanneer je geen zoutarm dieet volgt is de kans klein dat je een tekort aan zout en dus jodium binnenkrijgt. Het eten van een voedingssupplement met kelp zal er dus voor zorgen dat je teveel jodium binnen krijgt. Op zich is dit niet erg en wordt het teveel aan jodium vanzelf afgevoerd. Slechts in uiterst zeldzame gevallen is het mogelijk dat er een (voorbijgaande) hyperthyroïdie optreedt. Symptomen hiervan zijn: slecht slapen, nervositeit, overmatig zweten, een versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk.

Wat is Lecithine?

Lecithine is een vetachtige stof die voorkomt in alle dierlijke en plantaardige cellen, het meest in de hersenen en zenuwen. Soja is zeer rijk aan lecithine. Daarom is het niet raadzaam om dit voedingssupplement te gebruiken wanneer je vegetariër bent en veel soja-producten gebruikt. Soja is sowieso schadelijk voor de gezondheid wanneer je meer dan 100 gram per dag gebruikt en daar zitten veel vegetariërs al snel aan.

Wat doet Lecithine voor je?

Een hoge concentratie van Lecithine bevordert en verbetert het geheugen. Lecithine bevordert de activiteit van vitamine E en biedt indirecte bescherming tegen vrije radicalen.

Bijwerkingen kelp lecithine

Aan de universiteit van New Mexico in Albuquerque is in 2003 een onderzoek gestart naar de bijwerkingen van kelp. Daarbij bleek dat kelptabletten wel degelijk invloed te hebben op de TSH (schildklierhormoon) concentraties. Wel was dit effect bij normaal gebruik gering en twee weken nadat er gestopt werd met slikken niet meer te meten. Bij een hoge dosis van vier tabletten per dag was de hoeveelheid TSH nog steeds verstoord na twee weken niet slikken. Er is nader onderzoek nodig om te bepalen hoe veilig kelp is, maar de universiteit stelt voor in de tussentijd de kelptabletten niet vaker dan twee dagen per week of één week in de maand te slikken wanneer je dit voor langere tijd wil gebruiken. Van Lecithine zijn de volgende bijwerkingen bekend. Wanneer je hier per dag meer dan 25 gram van binnenkrijgt kan dit leiden tot zweten, last van je maag, diarree, misselijkheid en braken. De dagdosering (9 tabletten) is nog minder dan 1 gram.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kelp: een belangrijk zeewierKelp: een belangrijk zeewierKelp: dit verbazingwekkende zeewier bevat meer vitaminen en mineralen dan enig ander voedingsmiddel. Kelp bevat onder an…
X-trine, afvallen met citroensapX-trine, afvallen met citroensapX-trine citroensapkuur is een populair hulpmiddel om af te vallen. Dit dieetproduct van X-trine wordt meestal in de vorm…
Lecithine, voedsel voor de hersenenLecithine, voedsel voor de hersenenLecithine is een wasachtige stof die tegenwoordig vaak wordt verkregen uit sojabonen. Lecithine komt voor in alle lichaa…
Jodium: een belangrijk mineraal voor het lichaamJodium: een belangrijk mineraal voor het lichaamWe krijgen tegenwoordig te weinig jodium binnen in ons lichaam. Dit terwijl jodium vele belangrijke functies in het lich…

Het Roy Martina-dieet: afslanken door aanpassen leefwijzemijn kijk opHet Roy Martina-dieet: afslanken door aanpassen leefwijzeDe holistische arts Roy Martina is ervan overtuigd dat een dieet volgen niet helpt om blijvend af te vallen. De meeste m…
Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen? Een vraag die veel mensen zich stellen. Wanneer je veel te zwaar bent of een paar kilo teveel…
Bronnen en referenties
  • http://wiki.answers.com/Q/Can_lecithin_cause_side_effects
  • http://www.raysahelian.com/kelp.html
  • http://www.vitamins.nl/kelp.extract.htm
Reacties

John, 07-01-2018
Hartstikke mooi man.

Kun je de wetenschappelijke studies linken die je gebruikt hebt?
Bedankt! Reactie infoteur, 08-01-2018
Niet alle studies zijn nog te vinden achter een link, maar hieronder worden er een aantal vermeld:
Endocr Pract. 2003. Clark CD, Bassett B, Burge MR. Department of Internal Medicine, Division of Endocrinology and Metabolism, University of New Mexico Health Sciences Center, Albuquerque, New Mexico. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14583417

Lancet. 1992; Severe dyserythropoiesis and autoimmune thrombocytopenia associated with ingestion of kelp supplements.

http://www.ncl.ac.uk/press/articles/archive/2015/11/tomorrowsfood/ met een verwijzing naar een study in Newcastle

Meer linken zijn te vinden onder het artikel.

Johanna, 08-01-2014
Op de verpakking staat dat het ook met op gewicht blijven helpt en de stofwisseling. Ik ben zelf op dieet en sport elke dag, helpt kelp lecithine dan ook met het afvallen? (ivm snellere werking van de schildklier). Hartelijk dank voor uw bericht! Reactie infoteur, 09-01-2014
Kelp extract met een gedoseerde hoeveelheid jodium kan helpen om je schildklierfunctie op te krikken, zodat je dagelijks meer calorieën gaat verbranden, m.a.w. wanneer je schildklier te traag werkt, val je af wanneer je dit middel gebruikt. Lecithine zorgt ervoor dat vet minder makkelijk wordt opgeslagen in het lichaam en dus vaker via de natuurlijke weg het lichaam verlaat. Dus ja, kelp lecithine helpt wanneer je wilt afvallen.

Jatien, 30-10-2013
Er staat "vergruist". Vermoedelijk wordt bedoeld: verguist"? Reactie infoteur, 30-10-2013
Bedankt voor de opmerking. U heeft volledig gelijk, dus heb ik de tekst aangepast.

Kimberley Pex, 30-03-2013
Beste infoteur, ik heb 'n belangrijke vraag. Mijn schildklier is verwijderd, en ik slik euthyrox. Waarom mag je daar absoluut geen kelp bij gebruiken? Het is 't enige middel waar mijn darmen goed bij functioneren. Bij voorbaat dank voor Uw antwoord. Reactie infoteur, 01-04-2013
Euthyrox is een kunstmatig schildklierhormoon. Kelp bevat een overvloed aan jodium en kan hierdoor de werking van dit middel beïnvloeden. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor uw gezondheid en klachten veroorzaken horende bij een hypo- of hyperthyreoïdie.

Edwin, 06-02-2013
Beste,

Ik had vernomen dat lecithine enorm goed helpt bij herstel van een alcoholische leververvetting…? Hoe zit dat dan?

Met dank voor uw bericht! Reactie infoteur, 06-02-2013
Een bestanddeel van Lecithine is Phosphatidylcholine. Deze stof vervangt het verzadigt vet in de levercelmembranen. Hierdoor wordt de structuur van de levercelmembranen verbeterd. Ik hoop dat dit voldoende antwoord is op uw vraag.

G. Spekkers, 23-01-2013
LS. Ik wil even reageren op dit artikel. Kun je het nou wel of niet veilig slikken, ik heb het voor mijn stoelgang in tablet 's avonds na het eten. Vertel eens wat meer er over. Bijvoorbaat dank. Of is er een ander product van u wat beter helpt bij de stoelgang met minder bijwerkingen? Ik hoop dat u begrijpt wat ik bedoel.
G. Spekkers Reactie infoteur, 23-01-2013
Wanneer u last krijgt of heeft van slecht slapen, nervositeit, overmatig zweten, een versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk kunt u dit middel beter niet meer gebruiken. In alle andere gevallen kan 1 tablet per dag niet veel kwaad, al wordt af en toe een rustperiode aanbevolen. Het middel wordt nog verder onderzocht.

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.